Λα Πάλμα : Η αρχή του τέλους της ηφαιστειακής έκρηξης

Μετά από 86 ημέρες και συγκεκριμένα από τις 19 Σεπτεμβρίου, για πρώτη φορά οι κάτοικοι του νησιού Λα Πάλμα ,στο σύμπλεγμα, των ισπανικών Καναρίων Νησιών, ξύπνησαν χωρίς το σύνηθες βουητό που προκαλούσε το ηφαίστειο αλλά και χωρίς τις σεισμικές δονήσεις που επί σχεδόν τρεις μήνες ήταν συνεχείς.

Επίσης, σταμάτησε η εκπομπή λάβας αλλά και η έκλυση διοξειδίου του θείου επισημαίνουν πηγές από το Εθνικό Γεωγραφικό Ινστιτούτο (IGN). Οι ίδιες πηγές θεωρούν “απίθανη” την επανεργοποίηση του ηφαιστείου αν και προτιμούν να είναι συνετοί στις εκτιμήσεις τους. Μέχρι σήμερα αρκετές φορές το ηφαίστειο σταματούσε την δραστηριότητά του για ώρες αλλά ποτέ ως τώρα για ένα ολόκληρο 24ωρο. Επιπλέον ο ρυθμός εκπομπής διοξειδίου του θείου, είναι εξαιρετικά χαμηλός για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε η ηφαιστειακή δραστηριότητα. Ένα εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό σημαίνει ότι οι εκπομπές είναι λιγότερο από πέντε τόνους την ημέρα. Στην κορύφωση της ηφαιστειακής έκρηξης, έφτασαν πάνω από 50.000.

Ως εκ τούτου, πηγές, από το Ηφαιστειακό Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης των Καναρίων Νήσων (Pevolca), διαβεβαίωσαν ότι προτιμούν να περιμένουν λίγες μέρες πριν βεβαιώσουν την οριστική λήξη της ηφαιστειακής δραστηριότητας.

Μέχρι στιγμής το ηφαίστειο έχει καταστρέψει 1.646 κτίρια  εκ των οποίων τα 1.318 είναι κατοικίες, 73 χιλιόμετρα οδικού δικτύου καλύφθηκαν από λάβα όπως και 369 εκτάρια καλλιέργειες. Η προέλαση της λάβας, η οποία έχει καλύψει συνολικά 1.221 εκτάρια γης έχει αναγκάσει περίπου 7.000 κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή, Μαδρίτη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος