Λα Πάλμα: 25 ημέρες ηφαιστειακής έκρηξης – Συνεχίζονται οι εκκενώσεις οικισμών

Μετά από 25 ημέρες ηφαιστειακής έκρηξης οι κάτοικοι του νησιού της Λα Πάλμα ζουν καθημερινά επαναλαμβανόμενες σκηνές. Με το βλέμμα στραμμένο στον κρατήρα του ηφαιστείου της Κούμπρε Βιέχα που συνεχίζει να εκτοξεύει ποταμούς λάβας που καταπίνει τα πάντα στο πέρασμά της μέχρι να βρει διέξοδο στην θάλασσα, μαζεύουν τις οικοσκευές τους και με όποιο μέσον μπορούν, τις μεταφέρουν σε ασφαλή σημεία του νησιού.

Επιπλέον 800 κάτοικοι του οικισμού Λα Λαγούνα αναγκάστηκαν σήμερα να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να μεταφέρουν μαζί τους και τα κατοικίδια ζώα τους. Συνολικά περισσότεροι από 7.000 κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις κατοικίες και τις φυτείες τους και είναι άγνωστο ακόμα πότε θα επιστρέψουν και σε ποια κατάσταση θα βρουν τις περιουσίες τους.

Ως αυτή την ώρα η λάβα κάλυψε τουλάχιστον 1.458 οικήματα και 656 εκτάρια γης ενώ το Γεωγραφικό Ινστιτούτο ενημερώνει για έντονη σεισμική δραστηριότητα που φθάνει τους 20 σεισμούς μόνο το τελευταίο 24ωρο με μεγαλύτερο σε ένταση τον σεισμό 3,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Το αεροδρόμιο του νησιού παραμένει ανοικτό όμως σημειώνονται καθυστερήσεις ή ακυρώσεις πτήσεων. Οι επιστήμονες αναμένουν την μελέτη της ποιότητας του αέρα προκειμένου να καταγράψουν την ενδεχόμενη διάρκεια της ηφαιστειακής έκρηξης.

Τέλος, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ταξιδεύει αυτή την ώρα για τέταρτη φορά στο νησί προκειμένου να έχει ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις της έκρηξης και να επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές. Την τελευταία φορά που είχε επισκεφθεί το νησί πριν από δέκα ημέρες είχε ανακοινώσει οικονομική βοήθεια ύψους 206,9 εκατομμυρίων ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών από την ηφαιστειακή έκρηξη.

Ανταπόκριση-Μαδρίτη: Δώρα Μακρή

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος