Κυβερνητική κρίση στην Ιταλία – Ανήσυχοι και εκνευρισμένοι οι Ιταλοί (video)

Οι Ιταλοί είναι εξοικειωμένοι με πολιτικές κρίσεις, καθώς από το 2000 έχουν αλλάξει 13 κυβερνήσεις με μέσο όρο παραμονής στην εξουσία τον ενάμιση χρόνο. Η παρούσα κρίση, όμως, έχει προκαλέσει ανησυχία και εκνευρισμό.

Γενικότερα οι Ιταλοί δείχνουν πικραμένοι και εξοργισμένοι απέναντι σε μια ακατανόητη πολιτική κρίση. Και αυτό, εν μέσω μιας δύσκολης περιόδου για τη χώρα και ολόκληρο τον κόσμο. Στις Ιταλικές δημοσκοπήσεις ο Ντράγκι παρέμεινε πάντα σταθερά πάνω από το 50% των προτιμήσεων των Ιταλών ως Πρωθυπουργός, αν και οι Ιταλοί δεν συμφωνούν πάντα με τις αποφάσεις του, όπως αυτή της αποστολής όπλων στην Ουκρανία, πάλι βάσει δημοσκοπήσεων.

Οι εγχώριες και διεθνείς προκλήσεις

Αντικειμενικά, η κυβερνητική κρίση ξέσπασε σε μια εξαιρετικά περίπλοκη στιγμή για την ιταλική οικονομία. Ενεργειακή κρίση, πληθωρισμός, και ξηρασία – είναι μόνο λίγα από τα ‘καυτά μέτωπα’ που αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση Ντράγκι.

Υπενθυμίζω πως ο Μάριο Ντράγκι είναι τεχνοκράτης, ηγείται του τρίτου Κυβερνητικού Συνασπισμού της Ιταλίας την τελευταία τετραετία, και έσωσε ως Ευρωπαϊκός Κεντρικός Τραπεζίτης το Ευρώ.

Από την αρχή της πρωθυπουργίας του προ 17 μηνών, ο Ντράγκι αναγνωρίστηκε ως σοβαρή προσωπικότητα υψηλού κύρους και αντιμετώπισε πλήθος προβλημάτων με το μότο “ότι χρειαστεί’, όπως απέδειξε με την σαρωτική εμβολιαστική εκστρατεία εν μέσω πανδημίας και το περιβόητο green pass.

Σε εθνικό επίπεδο, ο Μάριο Ντράγκι εξασφάλισε ένα οικονομικό πακέτο στήριξης περίπου 200 δις ευρώ για το Ιταλικό Σχέδιο Ανάκαμψης, πόροι οι οποίοι πολλοί αναλυτές θεωρούν πως κινδυνεύουν να εξαφανιστούν εάν ο Ντράγκι δεν παραμείνει στην Πρωθυπουργική καρέκλα. Αξιόπιστος Ευρωπαϊκός και ΝΑΤΟικός εταίρος, ο Ντράγκι μπόρεσε να επαναφέρει την Ιταλία στο επίκεντρο της γεωπολιτικής σκακιέρας, κάτι που φάνηκε έμπρακτα κατά τη διάρκεια της G20 του 2021 αλλά και πιο πρόσφατα στη διαχείριση της Ουκρανικής κρίσης.

Ανταπόκριση από την Ιταλία: Κρίστιαν Μαυρής

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος