Κύπρος: Το χωριό όπου συμβιώνουν αρμονικά Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι

Λευκωσία — Ανταπόκριση Μανιάνα Καλογεράκη

Επιγραφές μαγαζιών στα ελληνικά και τα τουρκικά. Σημεία θρησκευτικής λατρείας, τόσο χριστιανικά, όσο και μουσουλμανικά. Ενδείξεις ότι το σημείο αποτελεί πύλη επικοινωνίας μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Με την κάμερα της ΕΡΤ βρεθήκαμε στο χωριό Πύλα της Κύπρου, στο οποίο μετά τα γεγονότα του ’74 Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι συμβιώνουν, αποτελώντας το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ειρηνικής συνύπαρξης των δύο κοινοτήτων σε έναν τόπο. Ενα μέρος, μια γη. Με σημαντική την παρουσία των Ηνωμένων Εθνών στην περιοχή, η Πύλα θυμίζει σε όλους ότι όχι μόνο υπάρχει κοινό έδαφος για τις δύο κοινότητες, αλλά η διαχείρισή του μπορεί να έχει και εξαιρετικά αποτελέσματα.  

Στην κάμερα της ΕΡΤ μίλησαν ο Σίμος Μυτίδης, πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Πύλας, για το μοναδικό παράδειγμα του χωριού αλλά και τις παροχές που απολαμβάνουν οι Τουρκοκύπριοι. 

Κάτοικοι του χωριού μίλησαν για την κοινή ζωή Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.  

Έξω από την Λάρνακα, η Πύλα εμφανίζεται να έχει πάρει το όνομά της κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους ως φυσική είσοδος για προστασία από τυχόν εισβολείς, καθώς η θάλασσα δεν προσφερόταν για ικανοποιητική προστασία.

Η Πύλα δεν θα μπορούσε να αποτελεί τίποτε άλλο από απάντηση στην επιμονή της τουρκοκυπριακής ηγεσίας για λύση δύο χωριστών κρατών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος