Κύπρος: Την ενεργό βοήθεια της Ελληνικής Κυβέρνησης μέχρι την υλοποίηση της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης το 2024 στην Κύπρο συμφώνησαν Μ. Βορίδης – Ν. Νουρής

ανταπόκριση από τη Λευκωσία: Μανιάνα Καλογεράκη

Την ενεργό βοήθεια της Ελληνικής Κυβέρνησης και τη συνεργασία των δυο υπουργείων στη μεταβατική περίοδο μέχρι την υλοποίηση της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης το 2024 στην Κύπρο, συμφώνησαν ο υπουργός Εσωτερικών της Eλλάδας Μάκης Βορίδης με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Νουρή.Ο κος Βορίδης συναντήθηκε σήμερα στο υπουργείο Εσωτερικών της Κύπρου, στη Λευκωσία, με τον κο Νουρή. Ο Έλληνας υπουργός συνοδευόταν από τον Πρέσβη της Ελλάδας στη Λευκωσία Ιωάννη Παπαμελετίου, τον Γενικό Γραμματέα Εσωτερικών και Οργάνωσης Μιχάλη Σταυριανουδάκη και υπηρεσιακούς παράγοντες.

Αφού ευχαρίστησε τον κο Νουρή για την υποδοχή, ο κος Βορίδης εξέφρασε τη χαρά και την τιμή του που βρίσκεται στο υπουργείο Εσωτερικών «για να γίνει ανταλλαγή απόψεων, αλλά και να δούμε πώς μπορούμε να στηρίξουμε από πλευράς της Ελληνικής Δημοκρατίας την προσπάθεια την οποία κάνει η Κυπριακή Δημοκρατία στα ζητήματα των μεταρρυθμίσεων ειδικά στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», ανέφερε αρχικά για να προσθέσει: «Ο χώρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι ένας εξαιρετικά κρίσιμος και ζωτικός χώρος. Είναι ζωτικός χώρος γιατί είναι η πρώτη γραμμή και το πρώτο σημείο επαφής των πολιτών, εν ευρεία έννοια, κρατική διοίκηση», είπε. «Έχει, λοιπόν, μεγάλη σημασία η αποτελεσματική παροχή των υπηρεσιών της, η αποτελεσματική της λειτουργία, η διαμόρφωση ενός πολιτικού περιβάλλοντος λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που μπορεί να φέρει συγκεκριμένα διοικητικά αποτελέσματα, να παράγει συγκεκριμένο διοικητικό προϊόν και αυτό συνδέεται με μια σειρά από ζητήματα», επεσήμανε ο κος Βορίδης.

Διευκρίνισε ότι τα ζητήματα αφορούν στη «διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού και την εκπαίδευσή του, την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της, τη δημιουργία μιας διοικητικής μονάδας, η οποία μπορεί να φέρει αποτελέσματα και πρέπει να έχει το κατάλληλο μέγεθος και τις κατάλληλες ισορροπίες, το μεγάλο ζήτημα των αρμοδιοτήτων που μεταφέρονται προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση και που πρέπει να μπορεί να τις ασκεί αποτελεσματικά. Άρα μια σειρά από ζητήματα που βρίσκονται στο κέντρο της κάθε μεταρρυθμιστικής προσπάθειας. Για αυτά τα ζητήματα συνομιλήσαμε και συνομιλούμε με τον κύριο υπουργό», εξήγησε ο κος Βορίδης.«Έχουμε ενημερωθεί για τις πολύ σημαντικές και σοβαρές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες που ήδη έχουν αναληφθεί και για τη διαμόρφωση ενός καινούριου χάρτη, ενός καινούριου πλαισίου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Και είναι μεγάλη μας χαρά να μπορέσουμε να συνδράμουμε με τη μεταφορά εμπειρίας και τεχνογνωσίας προς την Κυπριακή Δημοκρατία στην προσπάθεια αυτή», σημείωσε. Τόνισε ότι «η Ελληνική Δημοκρατία προφανώς θα στηρίξει ανεπιφύλακτα και με κάθε δύναμη και δυνατότητα που έχει αυτή την προσπάθεια και νομίζω ότι στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, με πολύ συγκεκριμένους τρόπους και ενέργειες, θα δρομολογήσουμε την υλοποίηση αυτής της συνεργασίας».

Κλείνοντας ευχαρίστησε ξανά τον κ. Νουρή για τη συνεργασία και για τη φιλοξενία. «Είναι μεγάλη μου χαρά που συνεργαστήκαμε κύριε υπουργέ και είμαι βέβαιος ότι έτσι θα συνεχιστεί και στο μέλλον», κατέληξε. Από την πλευρά του ο κος Νουρής, αφού εξέφρασε τη χαρά του για την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού, ανέφερε ότι έγινε ανταλλαγή «απόψεων σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος και βεβαίως σε αρμοδιότητες που άπτονται των δυο υπουργείων, προεξάρχοντος του θέματος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

«Είναι καλά γνωστό ότι η Ελλάδα έχει ήδη προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμιστικές τομές στα θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», είπε ο κος Νουρής.  Σημείωσε ότι σε ό,τι αφορά στην Κύπρο, «μόλις πρόσφατα, πριν από λίγες εβδομάδες, η Βουλή των Αντιπροσώπων υλοποίησε την πρόταση της Κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Πρόσθεσε ότι «μπαίνουμε ήδη ενεργά στην υλοποίηση, ακριβώς μέσα σε αυτή τη μεταβατική περίοδο, ούτως ώστε να μορφοποιήσουμε την Τοπική μας Αυτοδιοίκηση κατά τρόπο που το 2024 οι πολίτες θα πρέπει να έχουν μπροστά τους πλέον το νέο διαμορφωμένο μοντέλο».Σημείωσε ότι στην προσπάθεια αυτή, «πέραν από τις εμπειρίες που αποκομίζουμε από την Ελλάδα, έχουμε ζητήσει ήδη την ενεργό εμπλοκή με τη βοήθεια εμπειρογνωμόνων, ούτως ώστε να βοηθηθούμε σε αυτό ακριβώς το μεταβατικό στάδιο για την υλοποίηση.

Είναι ένα μεταβατικό στάδιο που θα ξεκινήσει αρχές του επόμενου μήνα με μια πρώτη σύγκληση μιας συντονιστικής συνάντησης όλων των εμπλεκομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση», ανέφερε ο Κύπριος υπουργός. Επανέλαβε ότι σε αυτή την προσπάθεια, «έχουμε διαβιβάσει αίτημα για συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση, το οποίο, ο φίλος Υπουργός, έχει ήδη αποδεχτεί και βεβαίως τον ευχαριστώ ιδιαίτερα».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος