Κύπρος: Στον Λίβανο μεταβαίνει ο Υπ. Εξωτερικών Ν. Χριστοδουλίδης

Στον Λίβανο μεταβαίνει ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας, την πρώτη που πραγματοποιείται σε Υπουργικό επίπεδο από αξιωματούχο Κράτους-Μέλους της ΕΕ, μετά τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης στη γειτονική χώρα.
Στο επίκεντρο των επαφών του Υπουργού Εξωτερικών θα βρεθούν οι διαβουλεύσεις που θα έχει αύριο με τον νέο Υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου, κ. Abdullah Bou Habib.

Λευκωσία/Ανταπόκριση: Μανιάνα Καλογεράκη

Οι κ.κ. Χριστοδουλίδης και Bou Habib, θα έχουν το πρωί της Τετάρτης (6/10) κατ’ ιδίαν συνάντηση, ενώ στη συνέχεια θα παρακαθίσουν σε διευρυμένες διαβουλεύσεις με τη συμμετοχή υπηρεσιακών αντιπροσωπειών των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών. Στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων θα συζητηθεί ανάμεσα σε άλλα η τρέχουσα κατάσταση στο Λίβανο και θα εξετασθούν τρόποι με τους οποίους η Κύπρος ως το πλησιέστερο Κράτος Μέλος της ΕΕ μπορεί να συνδράμει, ενώ θα ανασκοπηθεί επίσης το πλήρες φάσμα των διμερών σχέσεων Κύπρου – Λιβάνου και θα συζητηθούν συγκεκριμένοι τρόποι για την περαιτέρω ενίσχυση τους.

Ο κ. Χριστοδουλίδης θα έχει την ευκαιρία να ενημερώσει τον ομόλογό του για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, όπως και για τις νέες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ, ενώ θα ανταλλαγούν επίσης απόψεις ως προς τα επόμενα βήματα στην τριμερή συνεργασία Κύπρου – Ελλάδας – Λιβάνου. Περαιτέρω, αναμένεται να συζητηθούν γενικά οι τελευταίες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπως και οι σχέσεις ΕΕ – Λιβάνου και ο ρόλος που η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει στην ενδυνάμωσή τους.

Με το πέρας των επαφών τους, οι δύο Υπουργοί θα προβούν σε δηλώσεις σε εκπροσώπους των ΜΜΕ (στις 12:00).

Στη συνέχεια, ο κ. Χριστοδουλίδης θα γίνει δεκτός από τον Πρωθυπουργό της χώρας, κ. Najib Miqati, με τον οποίο θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει θέματα που άπτονται των διμερών σχέσεων Κύπρου – Λιβάνου, το Κυπριακό, καθώς και περιφερειακά θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Νωρίτερα το πρωί της Τετάρτης, ο Υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί το νοσοκομείο Karantina, του οποίου η παιδιατρική και μαιευτική πτέρυγα ανοικοδομούνται αυτό το διάστημα με χρηματοδότηση από την Κυπριακή Δημοκρατία στη βάση σχετικής Απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, μετά την καταστροφή που το νοσοκομείο υπέστη από την περσινή έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού.

Σήμερα (Τρίτη) το απόγευμα, αμέσως μετά την άφιξη του στη Βηρυτό, ο κ. Χριστοδουλίδης θα επισκεφθεί το Νοσοκομείο St. George, όπου θα έχει σύντομη συνάντηση με τον Εκτελεστικό Διευθυντή κ. Edgar Joujou και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, και ακολούθως θα υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας βάσει του οποίου η Κυπριακή Δημοκρατία θα χρηματοδοτήσει την ανοικοδόμηση και τον εξοπλισμό της καταστραφείσας από την έκρηξη πτέρυγας αιμοδιάλυσης του νοσοκομείου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ