Κύπρος: Στις κάλπες οι Τουρκοκύπριοι – Αναζητείται διέξοδο για το Κυπριακό – Στις ΗΠΑ ο Κύπριος ΥΠΕΞ

Στη σκιά της Πανδημίας και με κύριο γνώμονα την οικονομική τους επιβίωση, οι Τουρκοκύπριοι προσέρχονται σήμερα στις κάλπες, προκειμένου να αναδείξουν την αποκαλούμενη Βουλή του Ψευδοκράτους. 

Στις λεγόμενες «βουλευτικές» εκλογές που διεξάγονται σήμερα στα κατεχόμενα, κατέρχονται 8 κόμματα με συνολικά 403 υποψηφίους, από τους οποίους και θα αναδειχθεί η ψευδο – Κυβέρνηση, καθώς το πολιτικό σύστημα είναι κοινοβουλευτικό.
Οι πάνω από 203.000 εγγεγραμμένοι Τουρκοκύπριοι ψηφοφόροι ψηφίζουν με τρεις τρόπους: Κόμμα (μόνο), κόμμα και υποψήφιο, και μικτή – οριζόντια ψηφοφορία , γι αυτό το λόγο και η καταμέτρηση δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί απόψε αλλά αύριο. Ωστόσο, αργά σήμερα το βράδυ θα γίνουν γνωστά τα ποσοστά των κομμάτων, καθώς και το πόσα, αλλά και ποια από αυτά θα καταφέρουν να περάσουν το 5%, που είναι και το όριο εισδοχής στην Ψευδοβουλή, η οποία και θα είναι εξακομματική. Εκλέγονται 50 «βουλευτές».
Φαβορί στη διαδικασία που ξεκίνησε στις 8 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 6 το απόγευμα εμφανίζεται το Δεξιό Κόμμα Εθνικής Ενότητας του Ερσίν Τατάρ, το οποίο αναμένεται να διατηρήσει την πρωτιά, αλλά όχι και την αυτοδυναμία του, παρά το πλήγμα που δέχθηκε πρόσφατα με την δημοσιοποίηση ροζ βίντεο με εμπλοκή στελεχών του, ενώ δεύτερο, όπως όλα δείχνουν θα τερματίσει το κεντρο-αριστερό Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα.
Εκτός ατζέντας το Κυπριακό – ΜΟΕ για Αμμόχωστο και Τύμπου
Πάντως, σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία στο ψευδοκράτος, το Κυπριακό βρέθηκε εκτός ατζέντας, με το τοπίο ως προς την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Εθνικό ζήτημα της Κύπρου να παραμένει θολό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης προτίθεται να προχωρήσει σε κινήσεις Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο των τελευταίων μηνών ανάμεσα στην Ε/κ και την τ/κ πλευρά, με προτάσεις οι οποίες σχετίζονται με άνοιγμα του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών, έναντι του ανοίγματος των Βαρωσίων, επίσης υπό την εποπτεία του διεθνούς Οργανισμού, με σκοπό την εφαρμογή των σχετικών ψηφισμάτων για επιστροφή των νόμιμων κατοίκων στις περιουσίες τους.
H πρόταση – η οποία τέθηκε ξανά στο παρελθόν αλλά απορρίφθηκε από την Τουρκία – περιλαμβάνει και λειτουργία του λιμανιού της Αμμοχώστου υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπ’ ευθύνη της Κομισιόν. Προϋπόθεση παραμένει να εφαρμοστεί το πρωτόκολλο της Άγκυρας για τα κυπριακά πλοία και να δοθεί πρόσβαση στα τουρκικά λιμάνια.

Στις ΗΠΑ ο Ι. Κασουλίδης 

Σημαντικό προς αυτή την κατεύθυνση κρίνεται και το ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννη Κασουλίδη στις Ηνωμένες Πολιτείες, την 1η και 2α Φεβρουαρίου, στη διάρκεια του οποίου θα έχει σημαντικές συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, από τον οποίο ο κος Κασουλίδης προτίθεται να ζητήσει μεσολάβηση στο Κυπριακό. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Κασουλίδης θα έχει επίσης συνάντηση και με τον Σύμβουλο του Λευκού Οίκου για ζητήματα ενεργειακής ασφάλειας Άμος Χόκσταϊν, πληροφορία που ο ίδιος επιβεβαίωσε μιλώντας στο ΡΙΚ.
Λευκωσία – Ανταπόκριση: Μανιάνα Καλογεράκη
Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος