Κύπρος: Σειρά γραμματοσήμων για την Επέτειο από την Ελληνική Επανάσταση

Ανταπόκριση: Μανιάνα Καλογεράκη

Παρουσίαση της επετειακής σειράς εταιρικών γραμματοσήμων για τη διακοσιοστή επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης 24/03/2021 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας.

Στη συνέντευξη Τύπου απηύθυναν χαιρετισμό ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, κ. Πρόδρομος Προδρόμου, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, κ. Γιάννης Καρούσος και ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Κύπρο, κ. Θεοχάρης Λαλάκος.

Κύπρος: Σειρά γραμματοσήμων για την Επέτειο από την Ελληνική Επανάσταση

Ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε ότι η έκδοση μιας επετειακής σειράς γραμματοσήμων για την επέτειο των 200 χρόνων από την Εθνική Παλιγγενεσία, ήταν μια από τις προτεραιότητες του Υπουργείου, αφού το γραμματόσημο αποτελεί μια από τις πιο άμεσες εκφράσεις της κρατικής υπόστασης, ένας από τους τρόπους που γίνεται αμέσως αισθητή η παρουσία και το κύρος του κράτους μας όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο αλλά και διεθνώς.

Μπορεί βέβαια, πρόσθεσε ο Υπουργός Παιδείας, στις μέρες μας η συμβατική έντυπη αλληλογραφία να έχει περιοριστεί σε σχέση με άλλες εποχές. Όμως το γραμματόσημο, εκτός από τη βασική λειτουργία που επιτελεί, αποτελεί πάντοτε έναν πρόσφορο τρόπο και μέσο επικοινωνίας. Το γραμματόσημο ταξιδεύει, μεταφέρει τα μηνύματα, βρίσκεται σε θέα πολλών ματιών.

Στην παρούσα περίπτωση, συμπλήρωσε ο κ. Προδρόμου, δίνει το μήνυμα της επετείου και για την Κύπρο μας, την ευρωπαϊκή σήμερα Κυπριακή Δημοκρατία, παρά τις επιβουλές και τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει.

Μέσα από τον χαιρετισμό του ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννης Καρούσος εξήρε τις ηρωικές μορφές του 1821 που με την αυταπάρνηση και το θάρρος τους αποτελούν φάρο γνώσης και διδαγμάτων για τις νεότερες γενεές. Η Επανάσταση του 1821 αποτελεί φάρο και στον δικό μας αγώνα ενάντια στον Τούρκο κατακτητή, ανέφερε.

Στόχος της έκδοσης της αναμνηστικής σειράς γραμματοσήμων για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, πρόσθεσε ο Υπουργός Μεταφορών, είναι να μεταφερθεί σε όλο τον κόσμο, με απλό, απεικονιστικό τρόπο, το μήνυμά της Επανάστασης του 1821. Επισήμανε, επίσης, ότι τα Κυπριακά Ταχυδρομεία έχουν τιμήσει, μέχρι σήμερα, με πολλές εκδόσεις γραμματοσήμων τόσο την Ελληνική Επανάσταση όσο τους ήρωές της και θα συνεχίσουν να το πράττουν και στο μέλλον, αφού τα γραμματόσημα έχουν τη δυνατότητα μέσω του φιλοτελισμού αλλά και της συνήθους χρήσης τους, ως μέσου πληρωμής ταχυδρομικών τελών, να προσφέρουν ιστορική γνώση και να τιμούν τους ευεργέτες του μεγαλείου του Ελληνικού Έθνους.

Στη συνέχεια, ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Κύπρο, κ. Θεοχάρης Λαλάκος, σημείωσε ότι αξίζουν ιδιαίτερα συγχαρητήρια και στα Κυπριακά Ταχυδρομεία και στα Υπουργεία Παιδείας και Μεταφορών που συνεισέφεραν στη σύλληψη και στην πραγματοποίηση αυτής της πολύ ωραίας πρωτοβουλίας.

Η θεματολογία, πρόσθεσε ο κ. Λαλάκος, δεν θα μπορούσε παρά να είναι αυτή που είναι, απολύτως επίκαιρη και απολύτως εύστοχη. Εύστοχη, γιατί μάς υπενθυμίζει, για μια ακόμα φορά, με τρόπο εύγλωττο τη συνεισφορά, τη συμμετοχή και την αποφασιστική βοήθεια που προσέφερε ο κυπριακός Ελληνισμός στον αγώνα του Έθνους για ανεξαρτησία, για τη δημιουργία του πρώτου σύγχρονου ελληνικού κράτους.

Ο συμβολισμός με το λάβαρο των Κυπρίων Αγωνιστών που συμμετείχαν στην Ελληνική Επανάσταση, με την Κρύπτη στο Παγκύπριον Γυμνάσιον, με τον Εθνομάρτυρα Κυπριανό, τους αγωνιστές της ελευθερίας στο Μαυσωλείο στη Φανερωμένη, επισήμανε ο Πρέσβης της Ελλάδας, μάς υπενθυμίζει -αν και δεν υπάρχει ανάγκη γι’ αυτό- τον άρρηκτο, τον διαρκή σύνδεσμο που υπάρχει μεταξύ όλων των κομματιών του Ελληνισμού και σίγουρα μεταξύ του ελλαδικού και του κυπριακού ελληνισμού, όχι μόνο τότε -την περίοδο του αγώνα για την ανεξαρτησία- αλλά και πριν και μετά.

Είναι μια σχέση ενότητας, ανέφερε κλείνοντας ο Έλληνας Πρέσβης, η οποία θα συνεχιστεί, παρά τις δυσκολίες, παρά τις προκλήσεις που υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν, όπως υπήρξαν και στο παρελθόν.

Τέλος, ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Ταχυδρομικών Υπηρεσιών κ. Παύλος Παυλίδης ανέφερε ότι τα Κυπριακά Ταχυδρομεία τιμούν την Ελληνική Επανάσταση και τη συμμετοχή της Κύπρου σε αυτή με δυο γραμματόσημα: το πρώτο απεικονίζει την Ελληνική σημαία των Κυπρίων αγωνιστών του 1821 μπροστά από το Μνημείο που βρίσκεται στον «Κήπο των Ηρώων» στο Μεσολόγγι και το δεύτερο απεικονίζει μπροστά από τη σημαία των αγωνιστών, το Μαυσωλείο των Κυπρίων Μαρτύρων της 9ης Ιουλίου 1821 που βρίσκεται στο προαύλιο του ιερού ναού Παναγίας Φανερωμένης στη Λευκωσία, στο οποίο εναποτέθηκαν τα λείψανα του αρχιεπισκόπου Κυπριανού και όλων των άλλων κληρικών και λαϊκών που σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους. Τη σειρά συμπληρώνει μια μινιατούρα, η οποία απεικονίζει το περίφημο έργο του Θεόδωρου Βρυζάκη που ζωγραφίστηκε το 1865. Η ελαιογραφία σε μουσαμά απεικονίζει τον Παλαιών Πατρών Γερμανό, μπροστά στην Ωραία Πύλη του ναού, να ευλογεί τη σημαία της επανάστασης, με τους αγωνιστές να ορκίζονται να απελευθερώσουν την Ελλάδα από τη σκλαβιά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος