Ο Πρόεδρος της Κύπρου σε τηλεδιάσκεψη που συγκάλεσε ο Σάρλ Μισέλ

Σε τηλεδιάσκεψη, που συγκάλεσε, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, συμμετείχε, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Εκτός από τον Νίκο Αναστασιάδη, σε αυτήν συμμετείχαν, η Πρωθυπουργός της Φινλανδίας Sanna Marin, ο Πρωθυπουργός του Βελγίου Alexander De Croo, ο Πρωθυπουργός της Κροατίας Andrej Plenkovic, ο Πρόεδρος της Λιθουανίας Gitanas Nauseda και ο Πρωθυπουργός της Τσεχίας Andrej Babic. Η τηλεδιάσκεψη αποσκοπούσε στην προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα λάβει χώρα στις Βρυξέλλες, δια φυσικής παρουσίας των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων των «27», στις 16 Δεκεμβρίου 2021.

Σε γραπτή της δήλωση, η Αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος της Κύπρου Νιόβη Παρισινού, αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της σημερινής συζήτησης, οι συμμετέχοντες ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις και παρέθεσαν τις θέσεις τους επί των θεμάτων που περιλαμβάνονται στην Ημερήσια Διάταξη του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ήτοι: (1) πανδημία κορονοϊού, (2) μεταναστευτικό, (3) αύξηση των τιμών της ενέργειας, (4) ασφάλεια και άμυνα, (5) ανθεκτικότητα της ΕΕ στον τομέα της διαχείρισης κρίσεων, (6) εξωτερικές σχέσεις (Λευκορωσία, Ουκρανία, Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-Αφρικανικής Ένωσης, Αιθιοπία) και (7) μικρο-οικονομική κατάσταση στην ευρωζώνη υπό το φως της πανδημίας.

Η κα Παρισινού σημειώνει ότι κατά τη διάρκεια της δικής του παρέμβασης, και αφού σχολίασε όλα τα υπόλοιπα σημεία, ο Πρόεδρος της Κύπρου επικεντρώθηκε στο μείζονος για την Κύπρο ζήτημα του Μεταναστευτικού, ως Κράτος Μέλος πρώτης γραμμής.

Ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε το δυσανάλογο βάρος που επωμίζεται η Κυπριακή Δημοκρατία ένεκα των πολύ αυξημένων μεταναστευτικών ροών. Πρόσθεσε πως το μεγαλύτερο ποσοστό των αιτητών ασύλου αφορά σε πρόσωπα τα οποία συστηματικά και οργανωμένα προωθεί η Τουρκία προς τις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου, μέσω των κατεχομένων.

Προς αυτή δε την κατεύθυνση παρέθεσε αδιάσειστα στοιχεία και αριθμούς.

Με την ευκαιρία, ο Νίκος Αναστασιάδης επανέλαβε το αίτημα για κατεπείγουσα εξεύρεση τρόπων παροχής απτής και συγκεκριμένης αρωγής προς την Κύπρο, τόσο από την ίδια την ΕΕ όσο και τους εταίρους της.

Ανταπόκριση: Μανιάνα Καλογεράκη, Λευκωσία

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος