Κύπρος: Πρόταση συνεργασίας «δύο κρατών» υπέβαλε ο Τ/κ ηγέτης Ε. Τατάρ στον Βοηθό Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ

ανταπόκριση από τη Λευκωσία: Μανιάνα Καλογεράκη

Πρόταση τεσσάρων σημείων με θέμα τη μελλοντική συνεργασία των δύο κοινοτήτων της Κύπρου στη βάση «δύο κρατών», παρουσίασε ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ, κατά τη συνάντηση που είχε το απόγευμα στα κατεχόμενα, με τον Αναπληρωτή Βοηθό Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για την Ευρώπη, την Ασία και την Αμερική στο Τμήμα Πολιτικών και Ειρηνευτικών Υποθέσεων Μιροσλάβ Γιέτζια.

Όπως μεταδίδουν Τ/κ ΜΜΕ, ο ηγέτης των Τ/κ έκανε λόγο για συνεργασία σε τέσσερα σημεία, μεταξύ «δύο κρατών» στην Κύπρο και στη βάση της κυριαρχικής ισότητας, ενώ είπε ότι σύντομα θα καταθέσει ακόμη δύο προτάσεις για μετανάστευση και αποναρκοθέτηση.

Το πρώτο και το βασικό θέμα που κατά τον κο Τατάρ αφορά τη συνεργασία μεταξύ των «δύο κρατών» σχετίζεται με τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων γύρω από το νησί.

Η Τ/κ σελίδα Genc, όπως και άλλες αναφέρουν πως ο κος Τατάρ σημείωσε ότι το ζήτημα των υδρογονανθράκων «προκαλεί ένταση τόσο στην περιοχή μας όσο και μεταξύ των δύο πλευρών λόγω της μονομερούς και μαξιμαλιστικής στάσης της ελληνοκυπριακής πλευράς. Εμείς, ως τουρκοκυπριακή πλευρά, πάντα επιλέγαμε τον δρόμο της διπλωματίας για την επίλυση των κρίσεων. Με αυτή την αντίληψη, έκανα μια νέα πρόταση στην ελληνοκυπριακή ηγεσία ως επιβεβαίωση της βούλησής μας να συνεργαστούμε για τους πόρους υδρογονανθράκων, οι οποίοι ανήκουν και στις δυο πλευρές».

Έπειτα από εκτενή αναφορά σε ζητήματα που σχετίζονται με ανακαλύψεις υδρογονανθράκων γύρω από την Κύπρο, ο κος Τατάρ εκφράζει την αποφασιστικότητά του νέα εφαρμόσει την πρόταση μηχανισμού συνεργασίας στο τομέα αυτό το συντομότερο δυνατό. Επαναλαμβάνει, δε, πως η ίση κυριαρχία αποτελεί νούμερο ένα προτεραιότητα για τους Τουρκοκυπρίους.

Το δεύτερο σημείο σχετίζεται με την ηλεκτρική διασύνδεση της Κύπρου με την ΕΕ μέσω της Τουρκίας, την οποία και προτείνει, ενώ προτείνεται η «αποτελεσματική χρήση της ηλιακής ενέργειας ως ο τρίτος τομέας συνεργασίας». Η τέταρτη πρόταση της Τ/κ πλευράς αφορά την κοινή χρήση των υδάτινων πόρων του νησιού.

Σχετικά με αυτές τις προτάσεις, ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε ότι «ως Τ/κ πλευρά, παρουσίασα σήμερα τις προτάσεις μας στον Ελληνοκύπριο ηγέτη Αναστασιάδη μέσω του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Μιροσλάβ Γιέτζια. Οι προτάσεις μας διαβιβάζονται επίσης στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ».

Προηγήθηκε χωριστή συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη με τον κο Γιέτζια. Κατά τη συζήτηση που είχαν, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε τις σταθερές θέσεις της Ε/κ πλευράς συμπεριλαμβανομένης και της ετοιμότητας για συνέχιση των προσπαθειών, με στόχο την επανέναρξη της διαδικασίας για την επίλυση του Κυπριακού στη βάση μιας Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Ο κ. Γιέτζια ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι αναλαμβάνει, κατόπιν οδηγιών του Γενικού Γραμματέα, μια διερευνητική αποστολή για να δει πώς θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα κλίμα που θα επιτρέψει την επανέναρξη συνομιλιών, με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τους όρους εντολής του Γενικού Γραμματέα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος