Κύπρος: Ν. Αναστασιάδης: «Σήμερα τιμούμε τις αρετές των Ελλήνων»

ανταπόκριση από τη Λευκωσία: Μανιάνα Καλογεράκη

Οι όροι εντολής του ΓΓ των ΗΕ έχουν σημασία και όχι η ονοματολογία δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, αναφερόμενος στο θέμα διορισμού ειδικού απεσταλμένου του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό, εκφράζοντας παράλληλα την ευχή σύντομα να υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα επί του θέματος αυτού.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη δοξολογία για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, στον Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, και κληθείς να σχολιάσει τις νέες προκλητικές δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι «αυτό που θέλω πριν και πάνω από όλα να πω είναι ότι σήμερα τιμούμε τις αρετές των Ελλήνων. Την αρετή που μεταφράζεται σε αγάπη προς την πατρίδα, που εκφράζεται και μεγαλουργεί μέσα από την ενότητα, που δίδει το αίμα, και διδάσκει πως οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες.

Η μακρόχρονη ελληνική Ιστορία καταγράφει πολλές περιπέτειες του Ελληνισμού. Αν έγινε κατορθωτή η απελευθέρωση είτε της Ελλάδας είτε η απαλλαγή από τον αποικιακό ζυγό, αυτό που χαρακτήριζε ήταν οι αρετές που διαθέτουν οι Έλληνες.

Αυτή την ώρα, αυτή την αρετή έχουμε ανάγκη. Να ενώσουμε δυνάμεις να εντείνουμε τους αγώνες μας μέσα από τη διπλωματία, το διεθνές δίκαιο, την Ευρωπαϊκή Ένωση, για να απαντήσουμε όπως αξίζει είτε στον κ. Τατάρ είτε στον καθ’ αυτόν εντολέα του, τον κ. Ερντογάν».

Ερωτηθείς αν υπάρχει οποιαδήποτε πληροφορία σε σχέση με τον διορισμό ειδικού απεσταλμένου του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «λέγονται διάφορα. Ελπίζω σύντομα να έχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα».

Σε ερώτηση αν αληθεύουν πληροφορίες για βρετανική φόρμουλα που απορρίπτει τους χαρακτηρισμούς που ακολουθούν για τον απεσταλμένο, είπε ότι «αυτό που έχει σημασία και θέλω να τονίσω είναι: όχι η ονοματολογία, αλλά οι όροι εντολής».

Κυβ. Εκπρόσωπος: «Αντλούμε από τον του αγώνα του ”Όχι” δύναμη, συνεχίζουμε με αποφασιστικότητα να επιδιώκουμε την ελευθερία της πατρίδας μας»

Γίνονται διαβουλεύσεις σε όλα τα επίπεδα, και σε επίπεδο ΗΕ, και θα πρέπει να αναμένουμε τις επόμενες εβδομάδες να προχωρήσει ο ΓΓ με τον διορισμό απεσταλμένου, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κύπρου Μάριος Πελεκάνος.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τη μαθητική παρέλαση στην Πάφο, τον χαιρετισμό της οποίας δέχθηκε, ο κ. Πελεκάνος είπε ότι «θα ήθελα να συγχαρώ τις μαθήτριες και τους μαθητές που συμμετείχαν στη σημερινή παρέλαση, όπως και όσους συνέβαλαν στην άψογη διοργάνωση και εκτέλεση της.

Τιμούμε σήμερα όσους αντιστάθηκαν στον φασισμό και τον ναζισμό. Τιμούμε το ηρωικό ‘Όχι’ των Ελλήνων, ένα ‘όχι’ που έμελλε να αλλάξει την Ιστορία της ανθρωπότητας. Αντλούμε από αυτό τον αγώνα δύναμη, συνεχίζουμε με αποφασιστικότητα να επιδιώκουμε την ελευθερία της πατρίδας μας».

Σε ερώτηση αν υπάρχει κάτι νεότερο σε σχέση με τον διορισμό απεσταλμένου του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό, ο κ. Πελεκάνος είπε ότι «θα πρέπει να αναμένουμε τις επόμενες εβδομάδες ότι θα προχωρήσει το θέμα. Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις και οι βολιδοσκοπήσεις και θα πρέπει να αναμένουμε ότι εντός των επόμενων εβδομάδων ο ΓΓ θα προχωρήσει με τον διορισμό απεσταλμένου».

Ερωτηθείς αν η Κυβέρνηση είναι ενήμερη για βολιδοσκοπήσεις των Βρετανών προς αυτή την κατεύθυνση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «γίνονται βολιδοσκοπήσεις και διαβουλεύσεις σε όλα τα επίπεδα και σε επίπεδο ΗΕ, και θα πρέπει να αναμένουμε τις επόμενες εβδομάδες να προχωρήσει ο ΓΓ με τον διορισμό ενός απεσταλμένου».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος