Κύπρος: Ν. Αναστασιάδης: Οι αναθεωρητικές θέσεις και οι επεκτατικές βλέψεις της Τουρκικής Κυβέρνησης δεν βρίσκουν έρεισμα

Το φυλάκιο «Άρωνας» της Εθνικής Φρουράς, επισκέφθηκε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, με την ευκαιρία των γιορτών των Χριστουγέννων.

Καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου,  Χαράλαμπος Πετρίδης, ανέφερε ότι «η Εθνική Φρουρά εν μέσω της πανδημίας και τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα έχει εντείνει τις δραστηριότητες της τόσο εντός όσο και εκτός Κύπρου και με τη διπλωματία, αλλά και με τις τριμερείς και πολυμερείς συνεργασίες, και υλοποιούμε το εξοπλιστικό πρόγραμμα με πρωταρχικό στόχο την υλοποίηση του ηλεκτρονικού προγράμματος επιτήρησης πράσινης γραμμής όπου αναμένεται τους επόμενους μήνες να τεθεί η πρώτη φάση σε εφαρμογή.

Οι στρατιώτες μας είναι εδώ μαζί με τα μέλη της Εθνικής Φρουράς, οι εμπειρίες που αποκομίζουν είναι τα εχέγγυα και τα εφόδια να προχωρήσουν στα επόμενα τους βήματα».

Μιλώντας στα μέλη της Εθνικής Φρουράς που στελεχώνουν το φυλάκιο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε πως «θέλω να μεταφέρω τις ευχές της Πολιτείας προς όλους σας, ιδιαίτερα τις ευχαριστίες γιατί μέσα από την υπηρεσία σας προστατεύετε την ακεραιότητα της χώρας.

Το έχω πει στο παρελθόν, θα το επαναλάβω και σήμερα. Δεν είμεθα η δύναμη που διατάσσεται επιθετικά. Είμαστε η δύναμη που προασπίζεται και ενισχύεται αμυντικά κατά τέτοιο τρόπο ώστε ο αποτρεπτικός της ρόλος να είναι αποτελεσματικός.

Δεν θέλω να κάνω ιδιαίτερη μνεία στα όσα πράττομαι από πλευράς της ενίσχυσης του αποτρεπτικού χαρακτήρα της Εθνικής Φρουράς. Ακροθιγώς έχουν λεχθεί από τον Υπουργό Άμυνας. Αυτό που θέλω να σας μεταφέρω είναι τη βούληση και την αποφασιστικότητα μας μέσα από τη διπλωματία, μέσα από την ισχυροποίηση των σχέσεων μας με άλλες χώρες, με επίκληση πάντα του διεθνούς δικαίου, των ψηφισμάτων των ΗΕ αλλά και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας όπως επίσης του ευρωπαϊκού κεκτημένου, των Συμφωνιών Κορυφής, να εργαστούμε κατά τρόπο δημιουργικό έτσι ώστε να αποτρέψουμε τα όσα δυστυχώς διαχρονικά η Τουρκία μηχανεύεται ή ονειρεύεται προκειμένου να μονιμοποιήσει την εδώ παρουσία της αλλά και να ελέγξει το σύνολο της επικράτειας της χώρας. Δεν θα το πετύχουν και δεν θα το πετύχουν διότι δεν βρίσκουν έρεισμα οι αναθεωρητικές θέσεις και οι επεκτατικές βλέψεις της Τουρκικής Κυβέρνησης.

Θεωρώ καθήκον μου να κάνω έκκληση προς τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας να συνειδητοποιήσουν ότι πέραν του 36% του εδάφους που είναι υπό κατοχή, υπό κατοχή και υποφέρουν είναι, πέραν των Ελληνοκυπρίων που έχουν βίαια εκδιωχθεί από τις πατρογονικές τους εστίες, και οι ίδιοι. Ο σφετερισμός περιουσιών, ο σφετερισμός μέρους μιας χώρας δεν είναι πάντοτε προς όφελος του σφετεριστή. Τις πρώτες ή πολλαπλές εμπειρίες βιώνουν οι ίδιοι οι συμπατριώτες μας μέσα από την κατοχή που τους επηρεάζει άμεσα και τους ιδίους, μέσα από τον έλεγχο που ασκεί η Τουρκία που τους επηρεάζει εξίσου και μέσα από όσα βιώνουν εμμένοντας σε καθόλα απαράδεκτες θέσεις προκειμένου να επιλύσουν το κυπριακό πρόβλημα. Θέλω να ευχηθώ σε όλους σας εσάς προσωπικά και τις οικογένειες σας Καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένο το νέο έτος γεμάτοι υγεία, απαλλαγμένοι από την πανδημία, αλλά το σημαντικότερο ας ευχηθούμε το 2022 να είναι η χρονιά εθνικών αποτελεσμάτων, επανένωσης της πατρίδας μας, δημιουργίας ενός κράτους που θα είναι λειτουργικό και συνεπώς βιώσιμο, ενός κράτους που θα σέβεται ως ευρωπαϊκό κράτος τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων».

Από την πλευρά του, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το διαρκές ενδιαφέρον του για την αναβάθμιση της, τονίζοντας ότι «το προσωπικό της Εθνικής Φρουράς έχει ηθικό και γνωρίζει την αποστολή του και είναι έτοιμο να ανταποκριθεί στον ρόλο και τις απαιτήσεις τις δικές σας και του κυπριακού λαού. Είμαι περήφανος για το προσωπικό μου», είπε τέλος ο Αρχηγός της ΕΦ.

Ανταπόκριση: Μανιάνα Καλογεράκη, Λευκωσία

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος