Κύπρος: Εκδήλωση με θέμα τις θαλάσσιες ζώνες στην Αν. Μεσόγειο

Array

Ανταπόκριση: Μανιάνα Καλογεράκη

Εκδήλωση με θέμα: «Η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο: Νομικά ζητήματα και προκλήσεις» πραγματοποιείται σήμερα στη Λευκωσία.

Η εκδήλωση διοργανώνεται στο πλαίσιο σειράς δράσεων που πραγματοποιούνται στην Κύπρο με αφορμή την παρουσία της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, την οποία φιλοξενεί ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος.

Την εκδήλωση «Η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο: Νομικά ζητήματα και προκλήσεις» θα χαιρετίσουν οι:

• Στέφη Δράκου, Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Κύπρου
• Αλέξης Τσίπρας, τέως Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας, Πρόεδρος ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., Βουλευτής (οπτικογραφημένο μήνυμα)
• Αντώνης Σαμαράς, πρώην Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας (οπτικογραφημένο μήνυμα)
• Γιώργος Παπανδρέου, πρώην Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας, Βουλευτής (οπτικογραφημένο μήνυμα)
• Δημήτριος Βερβεσός, Πρόεδρος Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών
• Δρ Χρίστος Κληρίδης, Πρόεδρος Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου

ΠΡΩΤΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
Συντονιστής: Αθανάσιος Έλλις, Διευθυντής «Καθημερινή», αγγλόφωνη έκδοση

ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ
• Άγγελος Συρίγος, Καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Βουλευτής, Υφυπουργός Παιδείας «Οι χάρτες της Ανατολικής Μεσογείου»
• Ευάγγελος Αποστολάκης, Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, τέως Υπουργός Εθνικής Άμυνας «Θαλάσσιες ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο: Ευκαιρίες και κίνδυνοι υπό τις υφιστάμενες συνθήκες»
• Δρ Αντώνης Στ. Στυλιανού, Λέκτορας Διεθνούς Δικαίου και Δικαίου της Θάλασσας – «Οι προκλήσεις της Τουρκίας στην υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου και στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και οι γεωπολιτικές τους προεκτάσεις»
• Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου, Διεθνολόγος – Σύμβουλος σε θέματα Κυπριακού / Τουρκίας, International Crisis Group «Γεωπολιτικό πλαίσιο και συσχετισμοί ισχύος – Ευκαιρίες και απειλές για την Ανατολική Μεσόγειο»
• Πολιτικές παρεμβάσεις από τρεις υποψήφιους Προέδρους της Κυπριακής Δημοκρατίας

ΔΕΥΤΕΡΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
Συντονιστής: Γιώργος Χριστοφίδης, Δικηγόρος, Αντιπρόεδρος Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου

ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ
• Ευθύμιος Παπασταυρίδης, Ερευνητής και Επισκέπτης Καθηγητής της Νομικής Σχολής
του ΕΚΠΑ και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης «Οι Συμφωνίες οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδος – Ιταλίας και Αιγύπτου»
• Δρ Αναστασία Στρατή, Εμπειρογνώμων, Πρεσβευτής Σύμβουλος Υπουργείου Εξωτερικών «Αρχές οριοθέτησης και δικαίωμα των νήσων σε θαλάσσιες ζώνες»
• Δρ Νικόλας Α. Ιωαννίδης, Πρόεδρος Επιτροπής Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου του ΠΔΣ και διδάσκων Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Κύπρου «Οι συμφωνίες οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και γειτονικών κρατών»
• Δρ Θωμάς Νεκτάριος Παπαναστασίου, Αναπληρωτής Καθηγητής Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου «Προκλήσεις για τις Διεθνείς Ενεργειακές Επενδύσεις στις Θαλάσσιες Ζώνες της Κύπρου».

Χθες πραγματοποιήθηκε κοινή συνεδρίαση της Ολομέλειας και του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, όπου συζητήθηκαν ζητήματα που απασχολούν από κοινού τους δικηγόρους των δύο χωρών. Στις 16.00 σήμερα το απόγευμα θα γίνει κατάθεση στεφάνων από την Ολομέλεια στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας. Αύριο, από τις 10.00 έως τις 11.40 π.μ. θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου: στο Μνημείο Αχυρώνα Λιοπετρίου, στους Μύλους Χατζηγιώρκη στο Φρέναρος και στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Αμμοχώστου στη Δερύνεια.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος