Κύπρος: «Δημοκρατικός Συναγερμός – Η επόμενη μέρα» — Συνέδριο την άνοιξη του 2022 για το ΔΗΣΥ

Λευκωσία — Ανταπόκριση Μανιάνα Καλογεράκη

Τη διεξαγωγή του Παγκύπριου Πολιτικού Ιδεολογικού Συνεδρίου του Δημοκρατικού Συναγερμού στο τέλος της άνοιξης του 2022, καθώς και της προσυνεδριακής διαδικασίας που θα ξεκινήσει άμεσα εξήγγειλε ο Πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος της Κύπρου, του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου. Το Συνέδριο θα έχει τίτλο: «Δημοκρατικός Συναγερμός. Η επόμενη μέρα» και θα διεξαχθεί σε τρεις βασικούς άξονες: Συνομιλούμε με την Κοινωνία, Ανανεώνουμε τη Συμφωνία, Συνεχίζουμε για την Κύπρο του Αύριο και θα αποτελεί το επιστέγασμα ενός ανοικτού Προσυνεδριακού Διαλόγου που θα προηγηθεί σε όλη την Κύπρο.

Οπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο κος Νεοφύτου, πρόκειται για ένα Συνέδριο που θα συζητήσει την επόμενη μέρα για την Κύπρο, αλλά και την Ευρώπη, σε έναν κόσμο κορυφαίων ευκαιριών, αλλά και τεράστιων κινδύνων. Κυρίως, ένα Συνέδριο που θα σφυρηλατήσει την ενότητα, την προοπτική και την ιδεολογική ηγεμονία για την επόμενη μέρα του Δημοκρατικού Συναγερμού.

«Επιδιώκουμε τρία πράγματα μέσα από αυτή τη μεγάλη προσπάθεια» , επεσήμανε ο κος Νεοφύτου:

«Πρώτον, να συνομιλήσουμε με την Κοινωνία. Ισότιμα και ειλικρινά.

Είμαστε αποφασισμένοι να κατέβουμε στη βάση, στο ζωτικό κύτταρο της ύπαρξής μας. Να ακούσουμε τη φωνή και του πιο απομακρυσμένου Συναγερμικού. Να ξαναφέρουμε κοντά παλιούς και νέους, ευχαριστημένους και δυσαρεστημένους.

Παράλληλα, να σπάσουμε τους κομματικούς τοίχους απευθυνόμενοι στους ενεργούς πολίτες. Θα συνομιλήσουμε με ανθρώπους που δεν έχουν -και δεν θέλουν να έχουν- κομματικά καπέλα. Και παρόλα αυτά ενδιαφέρονται να συνεισφέρουν στο διάλογο για την επόμενη μέρα της Κύπρου. Ιδιαίτερα τους νέους μας. Γιατί, αυτούς αφορά περισσότερο.

Δεύτερον, να ανανεώσουμε τη Συμφωνία. Το αξιακό συμβόλαιο της παράταξης με την κοινωνία. Να επαναβεβαιώσουμε τους ισχυρούς δεσμούς μας, οριοθετώντας το σύγχρονο ιδεολογικό πλαίσιο της πολιτικής μας δράσης.

Να ξαναφέρουμε στο προσκήνιο τις ιδέες που μας καθοδηγούν και μας εξασφαλίζουν αυτογνωσία, σταθερότητα και ευημερία. Όλα αυτά που αριστοτεχνικά περιγράφονται στην διακήρυξη αρχών μας του 1976, με την οποία ήδη πορευόμαστε 45 χρόνια. Δεν θα πειράξουμε ούτε λέξη από την ιδρυτική μας διακήρυξη. Αυτό που θα κάνουμε είναι να την αναπτύξουμε μέσα από ένα σύγχρονο πολιτικό και ιδεολογικό μανιφέστο, που από το Συνέδριο και μετά θα τη συνοδεύει.

Θέλουμε να ενισχύσουμε και να επαναφέρουμε αξίες και ιδέες όπως η ελευθερία, η δημοκρατία και η ασφάλεια. Η πατρίδα και η ενωμένη Ευρώπη. Η οικονομία της αγοράς, η κοινωνική προστασία και αλληλεγγύη. Η προάσπιση του δικαιώματος του κάθε ατόμου να επιδιώκει την πρόοδο και ευημερία του. Η διατήρηση της εθνικής και πολιτισμικής μας συνείδησης και κληρονομιάς.

Αλλά και να κατοχυρώσουμε νέες αξίες, όπως το δικαίωμα στη ψηφιακή προσβασιμότητα και την ανάγκη κάθε μορφή ανάπτυξης να είναι βιώσιμη για το περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονομία.

Τρίτον, να συνεχίσουμε για την Κύπρο του Αύριο. Τη μεγάλη ευθύνη παραγωγής πρακτικών προτάσεων και λύσεων. Θα ακούσουμε, θα προτείνουμε, θα συνθέσουμε θέσεις και απόψεις.

Για να ενισχύσουμε και να πάμε στο επόμενο βήμα τη μεγαλύτερη και πρωτοφανή για την Κύπρο μεταρρυθμιστική προσπάθεια που ήδη γίνεται από την Κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη.

Η οποία συνοδεύεται πλέον από το Σχέδιο για την Κύπρο του Αύριο, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ένα πλαίσιο που αποτελεί την καλύτερη αφετηρία των μελλοντικών πολιτικών μας.

Οι εννέα βασικοί θεματικοί πυλώνες στους οποίους επικεντρωνόμαστε και τα θέματα που ο καθένας περιλαμβάνει, καλύπτουν κάθε προβληματισμό, κάθε πρόκληση, κάθε ανάγκη που πρέπει να καλυφθεί για την επόμενη μέρα της Κύπρου μας.

Έχουμε οργανώσει αυτή την πολιτική δοκιμασία με τρόπο που κάθε πολίτης θα μπορεί να συμμετάσχει. Με αιχμή του δόρατος της Ομάδες Παραγωγής Πολιτικής, τα Ινστιτούτα και τις Οργανώσεις που συνδέονται με τον Δημοκρατικό Συναγερμό, τις τοπικές μας οργανώσεις, όλο το πολιτικό μας προσωπικό, κομματικό και κυβερνητικό.

Είμαστε αποφασισμένοι να αποδείξουμε ξανά ότι η πραγματική πολιτική που επηρεάζει τις ζωές του κάθε ενός από εμάς, είναι πολύ πιο σημαντική από τα επικοινωνιακά τεχνάσματα και τις προσωπικές ατζέντες.

Επιλέγουμε τον δύσκολο δρόμο. Το κάνουμε για να δώσουμε στη χώρα μας την ευκαιρία να κάνει τα άλματα προόδου που δικαιούται. Δεν θέλουμε να κομματικοποιήσουμε την κοινωνία: Θέλουμε να πάμε στην κοινωνία. Θέλουμε να κοινωνικοποιήσουμε το κόμμα μας.

Γι’ αυτό, θα φτάσουμε παντού. Με μικρές και μεγάλες εκδηλώσεις και συζητήσεις σε όλες τις πόλεις και την περιφέρεια, όσο περισσότερο πιο ανοικτές και συμμετοχικές.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός εξελίσσεται και προχωρά. Με τη δημοκρατία, τη ζύμωση, το διάλογο. Η βαθιά μας κληρονομιά μας επιτρέπει να είμαστε ο εγγυητής της κοινωνικής σταθερότητας, η δύναμη της πολιτικής μετριοπάθειας, ο πρωτοστάτης της οικονομικής ανάπτυξης.

Καλούμε όλους τους πολίτες, εάν συμμερίζονται τη δική μας κοσμοθεωρία της ελευθερίας, να συμμετέχουν στον προσυνεδριακό μας Διάλογο. Να μας βοηθήσουν να γίνουμε καλύτεροι και το Συνέδριό μας να γίνει σημείο αναφοράς για την επόμενη μέρα.

Με σκοπό την Κύπρο του Αύριο που ονειρευόμαστε, στην καρδιά της Ευρώπης, στον πυρήνα των σύγχρονων δυτικών κοινωνιών!»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος