Κύπρος: Ανακοίνωση της κυπριακής Προεδρίας για την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους

Συμπληρώνονται φέτος 38 χρόνια από την ημέρα που η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία προχώρησε στην παράνομη ενέργεια της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η κυπριακή Προεδρία

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι πρόκειται για μια απαράδεκτη ενέργεια που καταδικάστηκε από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας με σειρά ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών χαρακτηρίζοντας τη νομικά άκυρη και ζητώντας την αναστροφή της.

Και επισημαίνεται:

Είναι εξόφθαλμο πως η τότε προσπάθεια αποσκοπούσε στην επίτευξη του διαχρονικού στόχου της Τουρκίας για λύση στη βάση των δύο κρατών.

Οι ίδιες απαράδεκτες μεθοδεύσεις και αξιώσεις αποτελούν και θέσεις που εκφράστηκαν από τον νυν Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Τατάρ και την Τουρκία ενώπιον του ΓΓ τον περασμένο Απρίλιο. Όπως απέτυχαν τότε, θα αποτύχουν και τώρα.

Από δικής μας πλευράς επαναλαμβάνουμε την πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα μας να συνεχίσουμε τις προσπάθειες επίτευξης μιας λύσης που θα είναι σύμφωνη με τα όσα προβλέπονται στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Η. Ε. και θα βασίζεται στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες που είναι η μόνη αποδεκτή λύση που θα δημιουργεί συνθήκες ειρηνικής συμβίωσης με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας και θα κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα του συνόλου των Κυπρίων πολιτών, μακριά από αναχρονιστικές εγγυήσεις ή εξαρτήσεις από τρίτους.

Ανταπόκριση – Λευκωσία: Μανιάνα Καλογεράκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος