«Ξέραμε ότι θα ερχόταν αυτή η μέρα»: Ένα από τα πιο χωροκατακτητικά είδη στον κόσμο έρχεται στην Ευρώπη

Το κόκκινο μυρμήγκι της φωτιάς, ένα από τα πιο χωροκατακτητικά είδη στον κόσμο, βρέθηκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Το εισαγόμενο μυρμήγκι, το οποίο έχει την επιστημονική ονομασία Solenopsis invicta, είναι ενδημικό σε Νότια Αμερική, αλλά έχει εξαπλωθεί σε μεγάλο μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών, το Μεξικό, την Καραϊβική, την Κίνα και την Αυστραλία κατά τη διάρκεια του περασμένου αιώνα.

Αυτά τα έντομα μπορεί να είναι επιθετικά όταν ενοχλούνται και έχουν ένα επώδυνο τσίμπημα, το οποίο είναι ερεθιστικό για το δέρμα και μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις. Το μυρμήγκι μπορεί επίσης να βλάψει τις καλλιέργειες και τα τοπικά οικοσυστήματα.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι εντόπισαν 88 φωλιές κόκκινων μυρμηγκιών πυρκαγιάς σε έκταση 5 εκταρίων κοντά στην πόλη Συρακούσες στη Σικελία της Ιταλίας.

«Το S. invicta είναι ένα από τα χειρότερα χωροκατακτητικά είδη. Μπορεί να εξαπλωθεί ανησυχητικά γρήγορα,» δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Ματτία Μενκέτι, ερευνητής στο ΙνστιτούτοΕξελικτικής Βιολογίας στην Ισπανία, σε δήλωσή του.

«Η εύρεση αυτού του είδους στην Ιταλία ήταν μια μεγάλη έκπληξη, αλλά γνωρίζαμε ότι αυτή η μέρα θα έρθει», δήλωσε ο Μενκέτι.

Ενώ τα κόκκινα μυρμήγκια της φωτιάς είχαν ανακαλυφθεί σε εισαγόμενα προϊόντα στην Ισπανία, τη Φινλανδία και τις Κάτω Χώρες, μια αποικία δεν είχε επιβεβαιωθεί ποτέ πριν από αυτή τη μελέτη, δήλωσαν η ερευνητές.

Οι αποικίες βρέθηκαν σε προαστιακή περιοχή των Συρακουσών. Δεν ήταν σαφές πώς ή πότε τα μυρμήγκια της φωτιάς έφτασαν εκεί. Οι ερευνητές πίσω από τη μελέτη πιστεύουν ότι τα έντομα πρέπει να έφτασαν σε ένα σημείο διέλευσης με μεγάλη ανθρώπινη δραστηριότητα, όπως το λιμάνι της πόλης. Οι κάτοικοι της περιοχής είπαν στους επιστήμονες ότι τα τσιμπήματα των μυρμηγκιών είχαν αυξηθεί από το 2019.

Η μελέτη πρότεινε ότι ο άνεμος θα μπορούσε να έχει μεταφέρει τα ιπτάμενα βασίλισσες μυρμήγκια από τα βορειοδυτικά των Συρακουσών, όπου βρίσκεται το εμπορικό λιμάνι.

Η γενετική ανάλυση των μυρμηγκιών αποκάλυψε ότι πιθανότατα είχαν εξαπλωθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες ή την Κίνα, όπου το Solenopsis invicta είναι επίσης χωροκατακτητικό είδος.

Τα μυρμήγκια θα μπορούσαν σύντομα να εξαπλωθούν σε όλη την Ευρώπη, προειδοποίησαν οι ερευνητές, καθώς το 7% της ηπείρου, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων αστικών περιοχών όπως η Βαρκελώνη, η Ρώμη, το Λονδίνο και το Παρίσι, έχει κλίμα κατάλληλο για το είδος, σύμφωνα με ένα προσομοίωμα που έγινε από τους ερευνητές της μελέτης.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στο επιστημονικό περιοδικό Current Biology.

Τα χωροκατακτητικά είδη κοστίζουν στον κόσμο τουλάχιστον 393 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο, καθώς οδηγούν σε εξαφάνιση φυτών και ζώων, απειλούν την επισιτιστική ασφάλεια και επιδεινώνουν τις περιβαλλοντικές καταστροφές σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα με υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών.

Πηγή: CNN

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος