Κρούσματα σεξουαλικής παρενόχλησης και 4 υποθέσεις βιασμού στο Πανεπιστήμιο της Λωζάνης

Array

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε την περασμένη άνοιξη από το Ελβετικό Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης στις Κοινωνικές Επιστήμες (FORS) αποκάλυψε συνολικά 148 ανεπιθύμητες σωματικές πράξεις που θα μπορούσαν να τιμωρηθούν σύμφωνα με το ελβετικό ποινικό δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων περιπτώσεων βιασμού και 42 περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης εντός του. Το πανεπιστήμιο περιλαμβάνει περίπου 17.100 φοιτητές και 4.400 μέλη σε ερευνητικό, διδακτικό και τεχνικό προσωπικό.

Στην έκθεση αναφέρονται επίσης καταγγελίες για «αστεία» σχετικά με το φύλο ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό (38% των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα και 27% των ανδρών), επίμονα ή ανάρμοστα βλέμματα (22% των γυναικών και 5% των ανδρών) και συμπεριφορές ή επικρίσεις σχετικά με τη σωματική εμφάνιση (20% των γυναικών και 8% των ανδρών).

Οι αναφορές για παρενόχληση μεταξύ υπαλλήλων της UNIL πραγματοποιήθηκαν κυρίως από άτομα που κατείχαν ανώτερες θέσεις, ενώ οι περιπτώσεις που αφορούσαν φοιτητές πραγματοποιήθηκαν από άλλους φοιτητές. Ωστόσο, σε αναλογική θεώρηση, το πρόβλημα θεωρήθηκε ότι είναι χειρότερο μεταξύ των καθηγητών.

Οι υπάλληλοι του Πανεπιστημίου και το Γραφείο Ισότητας δήλωσαν ότι «ανησυχούσαν βαθιά» για τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των περιπτώσεων. Τα ευρήματα είναι «συγκρίσιμα» με άλλα παρόμοια ιδρύματα, αλλά παραμένουν «απαράδεκτα και αναξιοπρεπή», έγραψαν στην έκθεση.

Η UNIL αναφέρει ότι δεσμεύεται να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την υποστήριξη των θυμάτων και να παρακολουθεί τακτικά το πρόβλημα. Στις αρχές του επόμενου έτους, σχεδιάζει να παρουσιάσει ένα «αναμορφωμένο σύστημα για την καταπολέμηση της παρενόχλησης και των διακρίσεων» στο πανεπιστήμιο και να προσλάβει αρκετούς ειδικούς για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Ειδικότερα, σκοπεύει να ενισχύσει την πρόληψη και να διαθέσει πόρους για να μπορέσουν τα θύματα να μιλήσουν ελεύθερα και να «αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στο θεσμό που έχει κλονιστεί».

Πηγή: www.swissinfo.ch

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος