Κροατία: «Βόλτα με τον Τίτο», τουριστική περιήγηση με δεκαπέντε ευρώ στο Ζάγκρεμπ

Μια ασυνήθιστη τουριστική περιήγηση,“Walk with Tito”,  για τους επισκέπτες της κροατικής πρωτεύουσας έχει γίνει το μεγαλύτερο αξιοθέατο του.

Η κύρια  τουριστική ατραξιόν των φετινών προ-χριστουγεννιάτικων και πρωτοχρονιάτικων εκδηλώσεων στην πρωτεύουσα της Κροατίας, Ζάγκρεμπ, είναι μια τουριστική περιήγηση για ξένους που ονομάζεται – “Walk with Tito”(«Βόλτα με τον Τίτο»).

Με 15 ευρώ, οι τουρίστες περιηγούνται στις τοποθεσίες του Ζάγκρεμπ που σχετίζονται με τον Γιόσιπ Μπρόζ Τίτο για δύο ώρες και οι ξεναγοί τους μιλάνε για τον χαρακτήρα και το έργο του πρώην Γιουγκοσλάβου προέδρου. Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο και ο Τουριστικός Σύλλογος της Πόλης του Ζάγκρεμπ καλεί τους τουρίστες να συναντήσουν «τον αρχηγό των γιουγκοσλάβων παρτιζάνων, μορφωμένο κλειδαρά, προορισμένο για την επανάσταση».

Αφετηρία είναι το Περίπτερο του διάσημου Γιουγκοσλάβου γλύπτη του Μεσοπολέμου, Ιβάν Μεστροβιτς, για άγνωστους λόγους, γιατί ο Τίτο δεν έχει καμία σχέση μαζί του και μετά οι τουρίστες μετακινούνται σε πολλά σημεία της πόλης που ήταν σημαντικά στην εποχή του Τίτο. Η ξενάγηση διοργανώθηκε στα αγγλικά, αν και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το «Walk with Tito» εκδηλώνεται από Γερμανούς τουρίστες.

ΠΡΩΗΝ, ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ ΚΡΑΤΟΣ

Οι τουρίστες, σε μια φανταστική βόλτα με τον Τίτο, επισκέπτονται την κεντρική πλατεία του Ζάγκρεμπ, που σήμερα ονομάζεται Πλατεία Ban Jelačić, και επί Τίτο ήταν πλατεία Δημοκρατίας, έπειτα δίπλα στα γλυπτά  της  Ζδένκα και Ραίκα  Μπάκοβιτς που ήταν εθνικές  ηρωικές μορφές , δίπλα στον Κροατικό Εθνικό Θέατρο και πολλές άλλες πλατείες.

Οι ξεναγήσεις είναι τρεις φορές την εβδομάδα, με την ανακοίνωση – «Είναι η μόνη περιοδεία που θα σας πάει πίσω στη Γιουγκοσλαβία, μια χώρα που δεν υπάρχει».

Αυτή η βόλτα στην ιστορία οργανώθηκε ταυτόχρονα με τις ολοένα και συχνότερες πρωτοβουλίες για την επιστροφή του ονόματος του Τίτο στην πλατεία όπου βρίσκεται το Κροατικό Εθνικό Θέατρο. Η επιθυμία να επιστρέψει το όνομα εκφράστηκε από το κόμμα SDP καθώς και από άλλα αριστερά κόμματα, αλλά όχι από το κόμμα που φέρει το όνομα του πρώην δημάρχου Μίλαν Μπάντιτς,  του οποίου η θητεία  είναι χαρακτηριστική διότι  τοτε  αφαιρέθηκε το όνομα του Τίτο από την πλατεία .

Η νέα κυβέρνηση του Ζάγκρεμπ από το κόμμα Možemo, (Μπορούμε),  από όπου προέρχεται ο δήμαρχος Τόμισλαβ Τομάσεβιτς, σιωπά προς το παρόν, ενώ η δεξιά υποστηρίζει ότι αυτή η «Βόλτα με τον Τίτο» προσπαθεί να «ανακυκλώσει την ιστορία και τα κομμουνιστικά σύμβολα».

Για το Κίνημα Πατρίδας, ένα κόμμα που μέχρι πρόσφατα ηγείτο ο Μίροσλαβ Σκόρο, αποτελεί «ιδεολογική πρόκληση».

– Είναι η προώθηση του κομμουνισμού και το όνομα του Τίτο ως θετικού προσώπου – λέει ο εκτελών χρέη προέδρου του Κινήματος για την Πατρίδα, Ιγκόρ Πέτερνελ.

Επιμέλεια: Γιελένα Τσβιέτκοβιτς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος