Με τρένα και λεωφορεία προωθούνται οι πρόσφυγες στην Ουγγαρία (vid)

Εγκλωβισμένοι στα σύνορα Κροατίας – Σερβίας, χωρίς οδό διαφυγής βρίσκονται χιλιάδες πρόσφυγες κυρίως από τη Συρία, που ουσιαστικά έχουν γίνει όμηροι του αδιεξόδου, με τους ηγέτες των χωρών της κεντρικής Ευρώπης να ρίχνουν τις ευθύνες ο ένας στον άλλο και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες να προειδοποιεί πως η προσφυγική κρίση δεν θα λυθεί αν απλώς η μία χώρα την μεταφέρει στην άλλη. Η Κροατία έκλεισε τα περισσότερα συνοριακά της περάσματα και ήδη έχει στείλει λεωφορεία γεμάτα με κόσμο προς την Ουγγαρία και τη Σλοβενία.
Μια αμαξοστοιχία γεμάτη με περισσότερους από 1.000 μετανάστες έφτασε σήμερα στο χωριό Μαγιάρμπολι της Ουγγαρίας, καθώς η Κροατία μεταφέρει τους πρόσφυγες που έχουν περάσει στο έδαφός της από τη Σερβία.

Νωρίτερα, το Ζάμπρεμπ είχε στείλει λεωφορεία γεμάτα με εκατοντάδες μετανάστες στα σύνορα με την Ουγγαρία.

Ένας εκπρόσωπος της ουγγρικής αστυνομίας είπε ότι οι μετανάστες επιβιβάζονται σε λεωφορεία στα σύνορα και μεταφέρονται σε δύο κέντρα καταγραφής στο Σέντγκοτχαρντ και το Βαμοσάμπαντι, δύο περιοχές πολύ κοντά στα σύνορα με την Αυστρία.

Ένα 4χρονο κοριτσάκι από τη Συρία πνίγηκε την Παρασκευή ανοικτά των ακτών της Τουρκίας σε ναυάγιο σκάφους που προσπαθούσε να φθάσει στην Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, προς τα τουρκοβουλγαρικά σύνορα προχωρούν εκατοντάδες πρόσφυγες, στην πλειοψηφία τους Σύροι, αφού προηγουμένως η τουρκική στρατοχωροφυλακή έπαψε να τους εμποδίζει.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αξιωματούχος της τουρκικής στρατοχωροφυλακής στην Αδριανούπολη οι πρόσφυγες προχωρούν επί του αυτοκινητόδρομου ΤΕΜ που ενώνει την Κωνσταντινούπολη με την Αδριανούπολη και συνεχίζεται μέχρι τα τουρκοβουλγαρικά σύνορα, δηλαδή την πύλη Καπίκουλε.

Οι πρόσφυγες βρίσκονταν εδώ και μερικές μέρες στην Αδριανούπολη, όπου είχαν φτάσει από την Κωνσταντινούπολη. Χιλιάδες πρόσφυγες εδώ και μέρες είχαν οδηγηθεί με λεωφορεία και πάλι στην Κωνσταντινούπολη. Μέσα στην πόλη της Αδριανούπολης όμως παρέμεναν 800-900 πρόσφυγες, οι οποίοι σήμερα κατευθύνθηκαν προς τον αυτοκινητόδρομο και στη συνέχεια προς το Καπίκουλε.

Με εντολή του νομάρχη Αδριανούπολης Ντουρσούν Αλί Σαχίν, η στρατοχωροφυλακή απέσυρε τα οδοφράγματα και δεν ενόχλησε τους πρόσφυγες.

Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους στην Αδριανούπολη θα είναι να φτάσουν οι πρόσφυγες στο Καπίκουλε όπου αναμένεται να βρεθούν αντιμέτωποι με τους Βούλγαρους αστυνομικούς και φύλακες.

Στη Σλοβενία, άνδρες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας έκλεισαν τον δρόμο σε περίπου 200 μετανάστες που προσπάθησαν να περάσουν από την Κροατία στη Σλοβενία, αφού η μικρή αυτή χώρα της πρώην Γιουγκοσλαβίας είχε ανακοινώσει ότι ετοιμάζεται να δεχτεί 1.000 ανθρώπους μέσα σε 24 ώρες.

Οι μετανάστες διέσχισαν μια μικρή γέφυρα στον ποταμό Σούτλα και μπήκαν στην ουδέτερη ζώνη, με μια γυναίκα μπροστά να κρατάει ένα τριαντάφυλλο. Ωστόσο, τους σταμάτησαν αστυνομικοί σχηματίζοντας μια αλυσίδα μπροστά τους.

H κυβέρνηση της Σλοβενίας θα συζητήσει το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός «διαδρόμου» προκειμένου οι μετανάστες να διέρχονται από την χώρα στην περίπτωση που η πίεση από την επικείμενη εισροή προσφύγων καταστεί πολύ μεγάλη, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Μίρο Τσέραρ.

Η Αυστρία διατηρεί το δικαίωμα να αρνηθεί την είσοδο στη χώρα σε όσους μετανάστες φτάνουν από την Ουγγαρία αλλά δεν θέλουν να ζητήσουν άσυλο, διευκρίνισε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών από τη Βιένη, αφού η Βουδαπέστη άρχισε να μεταφέρει εκατοντάδες πρόσφυγες προς τα σύνορα των δύο χωρών.

Δεκάδες χιλιάδες μετανάστες βρίσκονται στον δρόμο, προσπαθώντας να διασχίσουν τα Βαλκάνια και να περάσουν στην Αυστρία με τελικό στόχο να φτάσουν στη Γερμανία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος