Κρίστιαν Λίντνερ στην «Χάντελσμπλατ»: «Να παγώσουμε τις περιουσίες των ολιγαρχών»

ανταπόκριση από το Βερολίνο: Γιώργος Παππάς

Ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και πρόεδρος των «Φιλελευθέρων», Κρίστιαν Λίντνερ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο και νέων κυρώσεων εις βάρος των ισχυρών υποστηρικτών του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Τα περιουσιακά τους στοιχεία και οι ροές κεφαλαίων θα πρέπει να εντοπιστούν και να παγώσουν». Στο πλαίσιο αυτό, η πρακτική των λεγόμενων «χρυσών διαβατηρίων» δεν θα είναι πλέον αποδεκτή. «Όποιος επωφελείται από το σύστημα Πούτιν, δεν θα είναι πλέον σε θέση να περνά καλά στην Ευρώπη», λέει ο Λίντνερ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Χάντελσμπλατ».

στις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, ο Lindner υποστηρίζει ότι θα έχουν και αρνητικές παρενέργειες για τη Γερμανία, όμως η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες να τις περιορίσει, όσο αυτό είναι δυνατόν. Αυτή τη στιγμή, πάντως, οι συνέπειές τους στο χρηματοπιστωτικό τομέα της Γερμανίας είναι διαχειρίσιμες. «Ο αντίκτυπός τους όμως στη ρωσική Οικονομία θα είναι τρομερός». Παρά το γεγονός ότι έχει γίνει μεγάλη δημόσια συζήτηση για το σύστημα πληρωμών Swift, οι περιορισμοί στη ρωσική Κεντρική Τράπεζα φαίνεται να έχουν πλέον ακόμη μεγαλύτερες συνέπειες. «Ως απόρροια των κυρώσεων, ο Πούτιν δεν θα έχει πλέον πλήρη πρόσβαση σε συναλλαγματικά αποθέματα άνω των 600 δις Δολαρίων ΗΠΑ», λέει ο Λίντνερ.

Παραδέχεται ότι οι κυρώσεις στη Ρωσία θα έχουν και αρνητικές παρενέργειες για τη Γερμανία, όμως η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες να τις περιορίσει, όσο αυτό είναι δυνατόν. Αυτή τη στιγμή, πάντως, οι συνέπειές τους στο χρηματοπιστωτικό τομέα της Γερμανίας είναι διαχειρίσιμες. «Ο αντίκτυπός τους όμως στη ρωσική Οικονομία θα είναι τρομερός», λέει. Παρά το γεγονός ότι έχει γίνει μεγάλη συζήτηση δημοσίως για το σύστημα πληρωμών Swift, οι περιορισμοί στη ρωσική Κεντρική Τράπεζα φαίνεται να έχουν πλέον ακόμη μεγαλύτερες συνέπειες. «Ως απόρροια των κυρώσεων, ο Putin δεν θα έχει πλέον πλήρη πρόσβαση σε συναλλαγματικά αποθέματα άνω των 600 δις Δολαρίων ΗΠΑ».

Ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και πρόεδρος των Φιλελευθέρων, Κρίστιαν Λίντνερ, τονίζει ότι η ενίσχυση της Μπούντεσβερ, την οποία προανήγγειλε πριν από λίγες ημέρες ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, θα λειτουργήσει αποτρεπτικά. «Η Γερμανία πρέπει να εκπληρώσει τις ευθύνες της στην Ευρώπη και το ΝΑΤΟ. Η χώρα δεν μπορεί πλέον να κρύβεται και να εισπράττει τα οφέλη της Ειρήνης», λέει ο Λίντνερ.

Σε σχέση με την αλλαγή πορείας της Γερμανίας που σηματοδότησε η ομιλία του καγκελαρίου την Κυριακή, ο Λίντνερ τονίζει πως η γερμανική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να δει κατάματα την πραγματικότητα. Ο ίδιος αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν π.χ. οι Πράσινοι, οι οποίοι καλούνται να εγκρίνουν πολιτικές που μέχρι τώρα απέρριπταν, όμως «δεν έχω ακούσει να έχουν προταθεί εναλλακτικές λύσεις. Και δεν γίνεται να μην κάνουμε τίποτα».

Ο υπουργός και πρόεδρος των Φιλελευθέρων (FDP) διαβεβαιώνει ότι τα δημόσια οικονομικά της Γερμανίας θα παραμείνουν σταθερά και ότι «το φρένο του χρέους θα τηρηθεί το 2023», γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να θεσπιστεί συνταγματικά κατοχυρωμένος Ειδικός Λογαριασμός για την Μπούντεσβερ. Παράλληλα, ξεκαθαρίζει πως δεν θα γίνουν αυξήσεις φόρων, όπως συνέβη μετά τον Πόλεμο του Κόλπου το 1991, ενώ θα διατηρηθούν οι οικονομικές προτεραιότητες που είχαν τεθεί ως προς τις επενδύσεις για το μέλλον, την οικολογία και την ενίσχυση των ανθρώπων που το έχουν ανάγκη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος