Κρίση στην Τουρκία: «Πειράματα» Ερντογάν, πληθωρισμός – «ρεκόρ» και σφοδρές αντιδράσεις στο εσωτερικό (video)

Εκλογές διεξάγονται σε λίγους μήνες στην Τουρκία, ενώ η τουρκική λίρα καταρρέει, ο πληθωρισμός επισήμως έφτασε στο 73,5% και η δημοφιλία του προέδρου της χώρας Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται στο ναδίρ.

«Δεν υπάρχει άλλη χώρα σαν την Τουρκία σε τέτοιο επίπεδο πληθωρισμού. Ακόμα και στις χώρες που βρίσκονται εν μέσω πολέμου όπως η Ουκρανία και η Ρωσία, δεν υπάρχουν τέτοιοι ρυθμοί. Επομένως το να εμφανίζεις μια ιστορία επιτυχίας υποστηρίζοντας ότι και σε άλλες χώρες υπάρχει πληθωρισμός δεν στέκει». λέει ο αναλυτής Ογκιούζ Ογιάν Ικτισάτσι.

«Θα προκαλέσει μεγάλα δεινά στην Τουρκία, η αίσθηση ότι μπορεί να διαχειριστεί την οικονομία μόνο με έναν εικονικό τρόπο, καυγαδίζοντας με τη Δύση και την Ανατολή, με το Διάστημα και με άλλους από εδώ και εκεί» αναφέρει σχετικά ο οικονομολόγος Ομέρ Γκουντσάβντι.

Ενδεικτική είναι η επίθεση που έκανε ο Ταγίπ Ερτνογάν στους διαδηλωτές του Πάρκου Γκεζί και μάλιστα με χαρακτηρισμούς εναντίον των γυναικών που βρίσκονταν εκεί, με αφορμή τη συμπλήρωση εννέα ετών από τις ταραχές. «Μέσα στο Τζαμί, αυτοί οι αντάρτες, αυτοί οι τρομοκράτες, αμαύρωσαν το εσωτερικό του με μπουκάλια και κουτάκια μπύρας. Αλλά έτσι είναι αυτοί, σάπιοι, σουρτούκες, δεν ξέρουν ούτε από ιερά, ούτε από όσια» ανέφερε.

Η δήλωσή του προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις. Ήδη βουλευτές της αντιπολίτευσης έκαναν μηνύσεις εναντίον του, ενώ στο πλευρό των γυναικών στάθηκε και ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, που επισήμανε μέσω Twitter: «Ερντογάν, στο διάγγελμά σου προς το έθνος, λέξεις όπως σουρτούκες, τραμπούκοι, τρομοκράτες, σάπιοι, άθλιοι ακούστηκαν στον αέρα. Σ’ εσένα που βρίζεις γυναίκες έχω μια συμβουλή να σου δώσω. Καλύτερα να κρατάς το στόμα σου κλειστό και να σε νομίζουν άνθρωπο, παρά να το ανοίγεις και να μην αφήνεις καμία αμφιβολία για το αντίθετο».

Και ενώ το μέτωπο της οικονομίας διευρύνεται, η Άγκυρα ανεβάζει συνεχώς τους τόνους εντός και εκτός της χώρας.

Αντίθετα πάντως, κυβέρνηση και αντιπολίτευση δείχνουν να έχουν κοινή θέση στα Ελληνοτουρκικά, σε μια προσπάθεια να ενισχυθούν δημοκοπικά ενόψει των εκλογών του 2023.

Παράλληλα, ανοικτό είναι και το μέτωπο στη Συρία, με την επίθεση της Τουρκίας στα σύνορα προ των πυλών. Η Ρωσία πάντως προειδοποιεί για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, κάνοντας λόγο για επικίνδυνη κλιμάκωση.

Το… στοίχημα της Τουρκίας

Η προεκλογική χρονιά στην Τουρκία εκτιμάται ότι θα είναι έντονη, και όσο το τοπίο μένει θολό τόσο θα επιδίδονται οι δύο πλευρές σε εθνικιστική πλειοδοσία.

Όπως επισήμανε στο σχολιασμό του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1 ο διπλωματικός συντάκτης Νίκος Μελέτης, μείζονος σημασίας είναι η διπλή επίσκεψη της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών σε Αθήνα και Άγκυρα.

Ρόλο – «κλειδί» εκτιμάται πως θα έχει η Αθήνα στην ενταξιακή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων, κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί στη διάσκεψη της Θεσσαλονίκης.

Επιμέλεια: Ζέτα Κονταξή – Σχόλιο: Νίκος Μελέτης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος