Κρίση προκαλεί η μονομερής απόφαση του Λονδίνου που παραβιάζει το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας

ανταπόκριση από το Λονδίνο – Ευδοξία Λυμπέρη

Σε κρίση εντός και εκτός Ηνωμένου Βασιλείου εξελίσσεται η μονομερής απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να παρατείνει την περίοδο χάριτος για το εμπόριο στη Βόρεια Ιρλανδία.

H ξαφνική και μονομερής απόφαση της Ντάουνιγκ Στριτ να παρατείνει την περίοδο χάριτoς στην διακίνηση προϊόντων και αγαθών στην Ιρλανδική Θάλασσα, μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας και Βόρειας Ιρλανδίας, ερμηνεύεται από τις αλλαγές που επιθυμεί το Λονδίνο στο Πρωτόκολλο.

O Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε στον βουλευτή του DUP, Ian Paisley, ότι είναι διατεθειμένος να επικαλεστεί το άρθρο 16 της Βόρειας Ιρλανδίας εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απορρίψει το αίτημα του να παρατείνει την περίοδο χάριτος για δύο χρόνια έως τον Ιανουάριο του 2023.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός δέχεται πιέσεις από το Κόμμα των Δημοκρατών Ενωτικών της Βόρειας Ιρλανδίας καθώς παρουσιάστηκαν προβλήματα τροφοδοσίας με άδεια ράφια σε σούπερ μάρκετ. Η επικεφαλής του κόμματος Αρλίν Φόστερ διεμήνυσε ότι “ενώ τα σούπερ μάρκετ και εκείνοι που φέρνουν εμπορεύματα μέσω των λιμένων από τη Μεγάλη Βρετανία θα ανακουφιστούν βλέποντας παρατάσεις στις περιόδους χάριτος, αυτοί θα συνεχίζουν να πιέζουν την κυβέρνηση για μια μόνιμη λύση”.

Υψηλόβαθμη πηγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λονδίνο χαρακτήρισε την κίνηση ως “παραβίαση του Πρωτοκόλλου και συνεπώς της διεθνούς νομοθεσίας, καθώς το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας ορίζει ότι οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται από κοινού”.

“Αναμένουμε να εφαρμόσουν τα μέτρα που συμφωνήθηκαν, δεν τα εφαρμόζουν ακόμη”, ανέφερε η πηγή.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος