«Κράτηση» και για την Τουρκία από Μακρόν στο τραπέζι των επόμενων συνομιλιών για την Ουκρανία – «Ο Πούτιν είναι «αρπακτικό»

Μεταξύ αισιοδοξίας για βήματα προς την ειρήνευση και καχυποψίας απέναντι στον ρώσο πρόεδρο ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε στις μελλοντικές συνόδους, θέση στο τραπέζι να έχουν οι Ευρωπαίοι αλλά και οι Τούρκοι.

Ο Γάλλος πρόεδρος θα συμπροεδρεύσει με τον Βρετανό πρωθυπουργό στη νέα τηλεδιάσκεψη των «προθύμων», που συνέρχονται το μεσημέρι, μία ώρα πριν από την βιντεοδιάσκεψη κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωση, καθώς φέρεται να ξεκινά ο συντονισμός ως προς τις εγγυήσεις ασφαλείας.  

Στις συνεντεύξεις του μετά το 12ωρο των διαβουλεύσεων στην Ουάσινγκτον, ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε «στο συνασπισμό των προθύμων», τονίζοντας ότι οτα μέλη έχουν ξεπεράσει τα 30 κι εκτός των Ευρωπαίων, συγκαταλέγονται ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Ιαπωνία

Ο Εμανουέλ Μακρόν, επανέλαβε ότι δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στον Πούτιν, «αφού δεν δείχνει να θέλει την ειρήνη».

Σε νέα ανάρτηση ο Γάλλος πρόεδρος, συνοψίζει την αποστολή στην Ουάσινγκτον:

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

«Μαζί με τον Πρόεδρο Ζελένσκι και με τους εταίρους μας, επιβεβαιώσαμε στον Πρόεδρο Τραμπ την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε να ενώνουμε τις προσπάθειές μας για μια σταθερή και διαρκή ειρήνη που να διασφαλίζει τα συμφέροντα της Ουκρανίας και την ασφάλεια της Ευρώπης. Μια τέτοια ειρήνη θα απαιτήσει αναγκαστικά την παροχή στην Ουκρανία ισχυρών εγγυήσεων ασφαλείας, για τις οποίες έχουμε αποφασίσει να συνεργαστούμε πολύ συγκεκριμένα με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι επίσης σαφές σε εμάς ότι η πίεση στη Ρωσία πρέπει να συνεχιστεί για όσο διάστημα δεν έχει εδραιωθεί αυτή η ειρήνη», αναφέρει ο Εμανουέλ Μακρόν. ζητώντας παράλληλα ενίσχυση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, εάν ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν προχωρήσει στην ειρήνη με την Ουκρανία.

«Θα χρειαστούμε έναν ισχυρό ουκρανικό στρατό και θα πρέπει να βοηθήσουμε την Ουκρανία με στρατεύματα στο έδαφος. Θα χρειαστούμε ειρηνευτικές επιχειρήσεις, τις οποίες οι σύμμαχοι της Ουκρανίας είναι πρόθυμοι να παρέχουν», δήλωσε ο Μακρόν. Πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε μελλοντική ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας δεν μπορεί να περιορίσει το μέγεθος του στρατού του Κιέβου, κάνοντας λόγο για έναν «ισχυρό ουκρανικό στρατό».

Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι ο Τραμπ θα ήταν «πρόθυμος» να επιβάλει δευτερεύουσες κυρώσεις και δασμούς στη Μόσχα «εάν η Ρωσία δεν συνεργαστεί».

Ο Μακρόν ανέφερε ότι στις συνομιλίες του Λευκού Οίκου δεν τέθηκε το θέμα της παράδοσης εδαφών από την Ουκρανία, παρά τις δημόσιες εκκλήσεις του Ντόναλντ Τραμπ για συμβιβασμό.

Ερωτηθείς εάν ο Αμερικανός πρόεδρος είχε δηλώσει ότι απαιτούνται παραχωρήσεις πριν από οποιαδήποτε εγγύηση ασφάλειας των ΗΠΑ προς την Ουκρανία, ο Μακρόν απάντησε: «Όχι, αυτό δεν συζητήθηκε καθόλου. Είμαστε πολύ μακριά από αυτό».

«Ο Πούτιν είναι «αρπακτικό, ένα τέρας στις πόρτες μας»

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι «αρπακτικό, ένα τέρας στις πόρτες μας» που «χρειάζεται να συνεχίσει να τρώει» για την «επιβίωσή του», προειδοποιεί ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ζητώντας από τους Ευρωπαίους να μην είναι αφελείς μπροστά σε μία Ρωσία που θα είναι «διαρκώς μία αποσταθεροποιητική δύναμη».

«Από το 2007-2008 (όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Γεωργία), ο πρόεδρος Πούτιν σπανίως τήρησε τις δεσμεύσεις του. Υπήρξε διαρκώς μία δύναμη αποσταθεροποίησης. Και επιδίωξε την αναθεώρηση του συνοριακού καθεστώτος για να επεκτείνει την δύναμή του», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν σε συνέντευξή του στο δίκτυο LCI.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας πιστεύει ότι «η Ρωσία έχει εξελιχθεί σε διαρκή δύναμη αποσταθεροποίησης και εν δυνάμει απειλή για πολλούς από μας».

«Μία χώρα που επενδύει 40% του προϋπολογισμού της σε τέτοιο (πολεμικό) εξοπλισμό, που κίνησε έναν στρατό άνω του 1,3 εκατομμυρίου ανθρώπων, δεν θα γίνει κράτος ειρήνης και ανοικτό δημοκρατικό σύστημα από την μία μέρα στην άλλη», προειδοποίησε.

«Κατά συνέπεια, και για την ίδια του την επιβίωση, (ο Πούτιν) έχει ανάγκη να συνεχίσει να τρώει. Αυτό. Και άρα είναι αρπακτικό, είναι ένα τέρας στις πόρτες μας. Δεν λέω ότι αύριο είναι η σειρά της Γαλλίας να δεχθεί επίθεση, αλλά επιτέλους αποτελεί απειλή για τους Ευρωπαίους (…) και δεν πρέπει να είμαστε αφελείς», είπε.

Σε άλλη συνέντευξή του στο δίκτυο NBC News, ο Εμανουέλ Μακρόν δεν έκρυψε την απαισιοδοξία του για την δυνατότητα επίτευξης ειρηνευτικής συμφωνίας.

«Οταν κοιτάζω την κατάσταση και τα γεγονότα, δεν βλέπω τον πρόεδρο Πούτιν να θέλει την ειρήνη τώρα, αλλά ίσως και να είμαι υπερβολικά απαισιόδοξος».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος