Κοβάτσεφσκι: Τα «Ανοιχτά Βαλκάνια» δεν είναι υποκατάστατο της ΕΕ, αλλά ενισχυτής της ευρωπαϊκής ιδέας

Ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Dimitar Kovacevski, δήλωσε χθες ότι η Πρωτοβουλία «Ανοιχτά Βαλκάνια» δεν είναι υποκατάστατο της ΕΕ, αλλά «ενισχύει την ευρωπαϊκή ιδέα στα Βαλκάνια και είναι καταλύτης για την περιφερειακή συνεργασία, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα».

Εκτίμησε ότι η Πρωτοβουλία «Ανοιχτά Βαλκάνια», που περιλαμβάνει πλέον τη Βόρεια Μακεδονία, τη Σερβία και την Αλβανία, είναι σημαντική και καλή για την περιφερειακή συνεργασία και κάλεσε όλες τις άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να συμμετάσχουν, τονίζοντας ότι έχουν ξεκάθαρη πρόσκληση.

Κοβάτσεφσκι: Τα «Ανοιχτά Βαλκάνια» δεν είναι υποκατάστατο της ΕΕ, αλλά ενισχυτής της ευρωπαϊκής ιδέας
@AP Photo/Boris Grdanoski

«Αυτή η πρωτοβουλία είναι καλή για ολόκληρη την περιοχή, για όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Όλοι οι άλλοι στην περιοχή έχουν μια ανοιχτή, δημόσια, δίκαιη και ξεκάθαρη πρόσκληση συμμετοχής. Ενθαρρύνουμε όλους από τα Δυτικά Βαλκάνια να συμβάλουν μαζί στο να έχουμε μια οικονομικά ανεπτυγμένη περιοχή, χωρίς εμπόδια, χωρίς περιορισμούς, πλήρως προσαρμοσμένη στις ανάγκες των λαών μας», επεσήμανε ο Κοβατσεβάσκι σε μια ομιλία σε διαδικτυακή συνάντηση όπου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας «Αντίληψη των εξαγωγικών εταιρειών στη Βόρεια Μακεδονία για την Πρωτοβουλία ‘Open Balkans’» που παρουσιάστηκε από την οργάνωση think tank Analytics και το Open Society Macedonia Foundation.

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας επεσήμανε ότι η έρευνα δείχνει ότι τα «Ανοιχτά Βαλκάνια» είναι στο σωστό δρόμο και ότι τα ερευνητικά δεδομένα βοηθούν να μετατραπούν οι συστάσεις σε συγκεκριμένες δράσεις, σχέδια και αποτελέσματα.

«Η έρευνα της Analytics και του Open Society Foundation Macedonia επιβεβαιώνει ότι οι εταιρείες μας έχουν θετική γνώμη για την πρωτοβουλία συνεργασίας «Open Balkans». «Βλέπουν αυτή την πρωτοβουλία ως μια ευκαιρία για να βελτιώσουν το έργο των εταιρειών τους», είπε ο Κοβάτσεφσκι.

Πρόσθεσε ότι θα μοιραστεί αμέσως την έκθεση με τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα, «ως μια εξαιρετική κυβερνητική συνεισφορά στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής Ανοικτών Βαλκανίων στην Οχρίδα την άνοιξη».

Ο πρωθυπουργός Kovacevski επεσήμανε τις αξίες των πρώτων συμφωνιών και μνημονίων που υπογράφηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο στα Τίρανα, οι οποίες επέτρεψαν στους πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας, της Σερβίας και της Αλβανίας να έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες μέσω εθνικών διαδικτυακών πυλών για ευκολότερη και απρόσκοπτη πρόσβαση στις αγορές εργασίας στις τρεις χώρες.

«Η Πρωτοβουλία Open Balkans ανοίγει τη δυνατότητα σύνδεσης και διεύρυνσης της αγοράς στην οποία έχουν πρόσβαση όλοι στην περιοχή. Συνδέουμε οικονομίες, γινόμαστε πιο ανταγωνιστικοί, πιο δυνατοί και ακόμα πιο έτοιμοι για οικονομική ανάπτυξη. Συνδεόμαστε με μια ξεκάθαρη, ανοιχτή και δημόσια πρόθεση οι λαοί μας να αισθανθούν το συντομότερο δυνατό το άμεσο, οικονομικό όφελος από τις διευκολύνσεις που παρέχουμε», επεσήμανε, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Beta.

Ο Κοβάτσεφσκι ανέφερε ότι τα «Ανοιχτά Βαλκάνια» πρέπει να θεωρηθούν ως κάτι που είναι κοινή και φυσιολογική πρακτική στην ΕΕ, βάσει κοινής συμφωνίας των κρατών μελών της.

Μετάφραση – επιμέλεια: Γιέλενα Τσβιέτκοβιτς

Πηγή: Εφημερίδα ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος