Κοσσυφοπέδιο: Το 76% των μαθητών δεν μπορεί να διαβάσει

Την Παγκόσμια Ημέρα Εκπαίδευσης, ο εκπρόσωπος του Οργανισμού για την Ποιότητα της Εκπαίδευσης, Ντιμπράν Χότζα, προειδοποίησε ότι το 76% των μαθητών, στο Κοσσυφοπέδιο, δεν ξέρει να διαβάζει και ότι περισσότερα από 20.000 άκυρα διπλώματα οφείλονται σε απάτη ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Ανέφερε ότι οι μαθητές του Κοσσυφοπεδίου κατέλαβαν την 76η θέση στο τεστ PISA το 2018, σε σύνολο 79 θέσεων. Παράλληλα, όπως επισημαίνει, το Ενιαίο Συνδικάτο Εκπαίδευσης, Επιστήμης και Πολιτισμού του Κοσσυφοπεδίου αναφέρει ότι «η PISA μας εξαπάτησε και ότι η μεθοδολογία PISA δεν είναι συμβατή με τις μεθόδους διδασκαλίας μας», αναφέρει η πύλη Kosovo-online.

«Στο μεταξύ, η αύξηση του μισθού τους είναι συμβατή. Το ακαδημαϊκό προσωπικό των δημόσιων πανεπιστημίων, 44% στην Πρίστινα και 65% στο Πρίζρεν και το Γκιλάν, δεν δικαιολογούν ακαδημαϊκούς τίτλους. «Τα περισσότερα δημόσια πανεπιστήμια ξοδεύουν περισσότερο από το 50 τοις εκατό του προϋπολογισμού τους σε μισθούς και αύξηση του ακαδημαϊκού προσωπικού», είπε ο Χότζα.

«Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, έχουμε 95.335 φοιτητές, πόσοι από αυτούς θα βρουν δουλειά;! Πόσοι από αυτούς έχουν δεσμευτεί να αλλάξουν αυτή την κατάσταση;!», δήλωσε ο Χότζα, μετέδωσε το πρακτορείο Beta.

Επιμέλεια: Γιελένα Τσβιέτκοβιτς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος