ΕΕ: Οι ευθύνες στη Δαμασκό-Λαβρόφ: Χειρότερες από τον Ψυχρό Πόλεμο οι σχέσεις με τη Δύση (video)

Array

Την κατανόησή του για τις αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ, Γαλλίας και Μ. Βρετανίας στις εγκαταστάσεις χημικών όπλων στη Συρία εξέφρασε το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που συνεδρίασε σήμερα στο Λουξεμβούργο. Την  ίδια ώρα στη Βρετανία η πρωθυπουργός ήρθε αντιμέτωπη με επικρίσεις σήμερα επειδή παρέκαμψε το κοινοβούλιο και συμμετείχε στις αεροπορικές επιδρομές εναντίον της Συρίας το Σάββατο, ενώ ο Σεργκέι Λαβρόφ επανέλαβε ότι η Ρωσία δεν παραποίησε τα στοιχεία στον τόπο όπου έγινε χρήση χημικών όπλων στην Συρία.

Οι 28 υπουργοί εξωτερικών της ΕΕ, επισημαίνουν ότι “το καθεστώς της Συρίας φέρει την συντριπτική ευθύνη για καταστροφική ανθρωπιστική κρίση και για τα δεινά του συριακού λαού“. Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ καταδικάζουν έντονα την συνεχιζόμενη και επαναλαμβανόμενη χρήση χημικών όπλων από από το καθεστώς της Συρίας και από τον Da’esh συμπεριλαμβανομένης της τελευταίας επίθεσης στη Ντούμα.

Υιοθετήθηκε σε συνέχεια ελληνικής παρέμβασης, ότι η ΕΕ θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια στην υποστήριξη μιας ειρηνικής λύσης στη συριακή κρίση, υπογραμμίζοντας ότι απώτερος στόχος της Ένωσης είναι η μόνιμη ειρήνευση στη Συρία.

Δηλώνουν ότι “το Συμβούλιο της ΕΕ κατανοεί ότι οι στόχοι των αεροπορικών επιδρομών των ΗΠΑ, Γαλλίας και Μ. Βρετανίας στις εγκαταστάσεις χημικών όπλων στη Συρία ήταν συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία ελήφθησαν με μοναδικό στόχο την πρόληψη της περαιτέρω χρήσης χημικών όπλων και χημικών ουσιών από το συριακό καθεστώς για να σκοτώσει τον λαό του”.

Επιπλέον, το Συμβούλιο της ΕΕ διαπιστώνει στα συμπεράσματά του ότι οι προοπτικές για μια πολιτική λύση στη Συρία απομακρύνονται.

Στα συμπεράσματα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι “η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στα βορειοδυτικά της Συρίας έχει περιπλέξει περαιτέρω την κατάσταση, οδήγησε σε σημαντική μετατόπιση του τοπικού πληθυσμού και αποτελεί ακόμα μια πηγή σοβαρής ανησυχίας για την ΕΕ”.

Επίσης, η ΕΕ εκφράζει τη λύπη της για τις επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις των λεγόμενων “περιοχών αποκλιμάκωσης” και παροτρύνει τους εγγυητές της Αστάνα, τη Ρωσία, το Ιράν και την Τουρκία, να διασφαλίσουν την παύση των εχθροπραξιών και την απρόσκοπτη, ασφαλή και βιώσιμη ανθρωπιστική πρόσβαση σε όλη τη Συρία, καθώς και να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους για να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός στη Συρία και να αρθούν οι πολιορκίες.

Διάσκεψη των Βρυξελλών για τη Συρία υπο την αιγίδα του ΟΗΕ στα τέλη Απριλίου

Σε συνέντευξη τύπου αμέσως μετά η Ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι μίλησε για τη «σαφή και έντονη» επιθυμία όλων των κρατών-μελών της ΕΕ να επανεκκινήσει η διαδικασία που έχει στόχο την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη συριακή σύρραξη και ότι η Διάσκεψη των Βρυξελλών για τη Συρία, υπό την αιγίδα της ΕΕ και των Ηνωμένων Εθνών, που θα πραγματοποιηθεί στις 24 και 25 Απριλίου θα πρέπει να αποτελέσει «την ευκαιρία».

«Η Δαμασκός πρέπει να έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να δεσμευτεί στην διαδικασία», τόνισε η Μογκερίνι, προσθέτοντας ότι αυτό είναι κάτι που το απαιτεί η πραγματικότητα, διότι χωρίς πολιτική διαπραγμάτευση αυτός ο κύκλος καταστροφής θα συνεχίζεται χωρίς τέλος.

Συνεχίζοντας, η Μογκερίνι παραδέχτηκε ότι σήμερα η επίλυση της σύρραξης φαίνεται περισσότερο μακριά παρά ποτέ στα επτά χρόνια της συριακής διαμάχης.  «Όσο πιο μακριά φαίνεται η επίλυση της διαμάχης, τόσο πιο επείγουσα γίνεται η ανάγκη για πολιτική επίλυση», τόνισε η ίδια, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να ξεκινήσει στη Γενεύη ένας νέος γύρος ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων για τη Συρία.

ΕΕ: Οι ευθύνες στη Δαμασκό-Λαβρόφ: Χειρότερες από τον Ψυχρό Πόλεμο οι σχέσεις με τη Δύση (video)
Συνάντηση των υπουρών Εξωτερικών της Γερμανίας Heiko Maas, της Βρετανίας Boris Johnson και της Γαλλίας Jean-Yves Le Drian παρουσία της Ύπατης Εκπροσώπου Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Federica Mogherini, λίγο πριν το Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ

Έντονη διπλωματική δραστηριότητα και αντεγκλήσεις

Η Ρωσία ενδέχεται να αλλοίωσε τις “αποδείξεις” από την τοποθεσία όπου φέρεται να σημειώθηκε επίθεση με χημικά όπλα, στην Ντούμα της Συρίας, υποστήριξε σήμερα ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνομίλησαν σήμερα για την κατάσταση στη Συρία και την πιθανότητα προώθησης της πολιτικής διαδικασίας στη χώρα. «Συμφώνησαν ότι είναι ιδιαίτερα επείγον» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ αναφερόμενος στην τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών.

Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφωνούν απολύτως ότι η στρατιωτική δέσμευσή τους στη Συρία “θα τελειώσει την ημέρα που ο πόλεμος κατά του Νταές θα έχει ολοκληρωθεί”, δήλωσε σήμερα ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος αναμένεται να αναφερθεί στην συριακή κρίση την Τρίτη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο όπου θα αναπτύξει τις ιδέες του για το μέλλον της Ευρώπης. 

“Έχουμε έναν και μοναδικό στρατιωτικό σκοπό: τον πόλεμο κατά του ISIS”, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος έπειτα από μια συνάντηση με τη Νεοζηλανδή πρωθυπουργό Τζασίντα Άρντερν στο προεδρικό μέγαρο.

“Ο Λευκός Οίκος έχει δίκιο που υπενθυμίζει πως η στρατιωτική δέσμευση είναι κατά του Νταές και θα τελειώσει την ημέρα που θα έχει ολοκληρωθεί ο πόλεμος εναντίον του Νταές. Η Γαλλία έχει την ίδια θέση”, διευκρίνισε ο Εμανουέλ Μακρόν. “Δεν αναφέρθηκα σε καμία αλλαγή χθες” [στη θέση των ΗΠΑ], επέμεινε ανασκευάζοντας στην ουσία προγενέστερες δηλώσεις του.

Στη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης που μεταδόθηκε από το BFMTV και το Mediaport, ο Μακρόν είχε πει πως η Γαλλία “έπεισε” τον Τραμπ -ο οποίος έχει ανακοινώσει πως θέλει να αποσύρει τις δυνάμεις των ΗΠΑ από τη Συρία- ότι “πρέπει να μείνει μακροπρόθεσμα” στη Συρία.

Μερικές ώρες αργότερα ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφερόταν ότι η θέση των ΗΠΑ δεν έχει αλλάξει και ότι ο Τραμπ θέλει οι δυνάμεις των ΗΠΑ να αποσυρθούν το ταχύτερο δυνατό και “να συντρίψουν πλήρως τον ISIS”.

Την ίδια ώρα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ απέρριψε σήμερα τους ισχυρισμούς που διατύπωσε ο μόνιμος αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ), σύμφωνα τους οποίους η Ρωσία μπορεί να έχει παραποιήσει τα στοιχεία στον τόπο της φερόμενης επίθεσης με χημικά όπλα στην Συρία.

Η Ρωσία δεν παραποίησε τα στοιχεία στον τόπο όπου  έγινε χρήση χημικών όπλων στην Συρία, δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξη του στο BBC. Οι δηλώσεις του δημοσιεύονται σήμερα στην ιστοσελίδα του βρετανικού δικτύου.

Αντιμέτωπη με επικρίσεις στο κοινοβούλιο η Μέι – “Προς το εθνικό συμφέρον της χώρας η συμμετοχή στην επιχείρηση”

Στη Βρετανία, θυελλώδης η έκτακτη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου, με το 36% των Βρετανών να δηλώνουν αντίθετοι στην «προθυμία» της πρωθυπουργού Μει να συνδράμει σε στοχευμένα αεροπορικά πλήγματα.

Η απόφαση της Βρετανίας να διεξάγει αεροπορικές επιδρομές στη Συρία ήταν προς το εθνικό συμφέρον της χώρας και όχι το αποτέλεσμα πίεσης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε σήμερα στο κοινοβούλιο η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

“Δεν το κάναμε αυτό επειδή ο πρόεδρος Τραμπ μας το ζήτησε, το κάναμε αυτό επειδή πιστεύαμε ότι ήταν το σωστό που έπρεπε να γίνει. Υπάρχει μια ευρεία διεθνής στήριξη για τη δράση που αναλάβαμε”, τόνισε η Μέι στο κοινοβούλιο.

Ερωτηθείσα αν θα διατάξει νέες επιδρομές σε περίπτωση που αποδειχθεί στο μέλλον ότι χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα, η Μέι απάντησε: «κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλει για την αποφασιστικότητά μας να εγγυηθούμε ότι δεν μπορούμε να παρατηρούμε μια κατάσταση όπου η χρήση των χημικών όπλων γίνεται μια κανονικότητα».

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός βρέθηκε αντιμέτωπη με επικρίσεις επειδή παρέκαμψε το κοινοβούλιο και αποφάσισε να συμμετάσχει με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία στις αεροπορικές επιδρομές του Σαββάτου, οι οποίες εξαπολύθηκαν σε απάντηση στη φερόμενη επίθεση με χημικά στη Ντούμα.

Είπε πως έγινε για λόγους ασφάλειας των επιχειρήσεων και από την ανάγκη μιας ταχείας αντίδρασης στα γεγονότα που εκτυλίσσονται στη Συρία.

Οι περισσότερες επικρίσεις προήλθαν από τους Εργατικούς, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο έχει αμφισβητήσει τη νομική βάση της βρετανικής εμπλοκής στη Συρία.

Ο επικεφαλής του κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν επεσήμανε χθες Κυριακή ότι η Μέι “θα μπορούσε να έχει ζητήσει τη σύγκληση του κοινοβουλίου εκτάκτως την προηγούμενη εβδομάδα (…) ή να έχει καθυστερήσει ως αύριο, οπότε επιστρέφει το κοινοβούλιο”.

“Πιστεύω ότι αυτό που χρειαζόμαστε σε αυτή τη χώρα είναι κάτι πιο ισχυρό, όπως για παράδειγμα μια νομοθεσία περί πολεμικών εξουσιών βάσει της οποίας η κυβέρνηση θα πρέπει να λογοδοτεί στο κοινοβούλιο για όσα κάνει εξ ονόματός μας”, τόνισε στη διάρκεια συνέντευξή του στο BBC.

Η πρόταση του Κόρμπιν για την υιοθέτηση νομοθεσίας που θα περιορίζει την εξουσία της κυβέρνησης να αναλαμβάνει στρατιωτική δράση ενδέχεται να λάβει τη στήριξη και κάποιων βουλευτών των Συντηρητικών, οι οποίοι έχουν εκφράσει φόβους για κλιμάκωση της έντασης στη Συρία.

Πηγή:ΕΡΤ/ Ανταπόκριση: Ευδοξία Λυμπέρη, Λένα Αργύρη, Γιώργος Συριόπουλος, Ρεπορτάζ: Δημήτρης Απόκης, AΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση:Συγκρούσεις στη Ντούμα με νεκρούς και τραυματίες

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος