Ύφεση παρουσιάζει στην Ευρώπη η πανδημία – Σταθερή στις ΗΠΑ-Πάνω από 400.000 οι θάνατοι

Η πανδημία του νέου κορονοϊού έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 404.245 ανθρώπων παγκοσμίως μετά την εμφάνιση του ιού στην Κίνα, τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με απολογισμό που συνέταξε το Γαλλικό Πρακτορείο. Περισσότεροι από 7.065.200 άνθρωποι έχουν διαγνωστεί με κορονοϊό επίσημα σε 196 χώρες την έναρξη της επιδημίας, από τους οποίους τουλάχιστον 3.078.100 θεωρούνται θεραπευμένοι.

Το πόσο αυτοί οι αριθμοί αντανακλούν την πραγματικότητα είναι σχετικό καθώς  ορισμένες χώρες κάνουν διαγνωστικά τεστ μόνο στα βαριά περιστατικά, άλλες χρησιμοποιούν τα τεστ κατά προτεραιότητα για την ιχνηλάτηση, ενώ ένας αριθμός φτωχών χωρών διαθέτει περιορισμένες δυνατότητες ανίχνευσης.

Μόνο σε 24 ώρες  3.577 νέοι θάνατοι και 111.425 κρούσματα καταγράφηκαν στον κόσμο. Οι χώρες που είχαν τους περισσότερους νέους θανάτους είναι οι ΗΠΑ με 734, η Χιλή (653) και η Βραζιλία (525).

Οι ΗΠΑ, που κατέγραψαν τον πρώτο τους θάνατο που οφειλόταν στον κορονοϊό στις αρχές Φεβρουαρίου, καταγράφουν 110.771 θανάτους σε 1.951.111 κρούσματα. Τουλάχιστον 506.367 άνθρωποι έχουν αποθεραπευτεί.

Η καμπύλη της επιδημίας του κορονοϊού επιπεδοποιείται στην Ευρώπη, όμως στις ΗΠΑ παρατηρείται εδώ και δύο μήνες μια σταθερή κατάσταση, εξαιτίας, σύμφωνα με τους ειδικούς, της διαφορετικής προσέγγισης κάθε πολιτείας στην ασθένεια και των πολιτικών διαφωνιών.

Από τη μία πλευρά βρίσκονται πέντε πολιτείες στα βορειοανατολικά –από το Νιού Τζέρσι ως τη Μασαχουσέτη με τη Νέα Υόρκη στο κέντρο– όπου καταγράφηκαν οι μισοί θάνατοι στις ΗΠΑ λόγω του κορονοϊού. Στην περιοχή αυτή παρατηρείται ύφεση της επιδημίας.

Οι πολιτείες αυτές, που επλήγησαν πιο πολύ από τον κορονοϊό, υιοθέτησαν πιο γρήγορα περιοριστικά μέτρα, τα οποία αίρουν και πιο προσεκτικά. Οι μάσκες είναι πανταχού παρούσες, ενώ το άνοιγμα της Νέας Υόρκης ξεκίνησε μόλις χθες Δευτέρα, με τα εστιατόρια να παραμένουν κλειστά.

Στον αντίποδα λιγότερο αστικές περιοχές, στα μεσοδυτικά και τον νότο αλλά και σε κάποιες περιοχές των δυτικών ΗΠΑ, όπου δεν παρατηρήθηκε μεγάλος αριθμός απωλειών  και ασθενών. Οι πολιτείες αυτές υιοθέτησαν lockdown πιο αργά και το ήραν νωρίτερα. Εκεί πλέον βρίσκεται σε έξαρση η cοvid-19.

Με 30.000 νέα κρούσματα της covid-19 να καταγράφονται κάθε ημέρα τον Απρίλιο και περισσότερα από 20.000 ημερησίως από τις αρχές Μαΐου, η κατάσταση της πανδημίας στις ΗΠΑ παραμένει περίπου ίδια, καθώς όταν σημειώνεται ύφεση σε μία περιοχή, αυξάνονται οι μολύνσεις σε μια άλλη.

Η ασθένεια που προκαλεί ο νέος κορονοϊός στοίχισε τη ζωή σε άλλους 450 ανθρώπους τις προηγούμενες 24 ώρες στις ΗΠΑ, με βάση την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς ως χθες Δευτέρα Πρόκειται για τον χαμηλότερο ημερήσιο απολογισμό των τελευταίων περίπου δύο μηνών.

Είναι πάντως πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί εάν ο αριθμός που καταγράφηκε χθες σηματοδοτεί τάση με διάρκεια. Τα δεδομένα που συγκεντρώνει και ανανεώνει συνεχώς το πανεπιστήμιο τείνουν να μειώνονται μηχανικά έπειτα από κάθε Σαββατοκύριακο.

Πάντως εδώ και δύο εβδομάδες, οι ημερήσιοι απολογισμοί της πανδημίας συχνά δεν ξεπερνούν τους 1.000 νεκρούς.

Το πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον εκτίμησε ότι ο συνολικός απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού ενδέχεται να φθάσει τους 145.728 νεκρούς τον Αύγουστο.

Ο μέσος όρος εννιά επιδημιολογικών μοντέλων που υπολόγισαν ερευνητές του πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης προβλέπει 127.000 θανάτους στις ΗΠΑ ως την 27η Ιουνίου.

Στη Βρετανία η εφαρμογή έξυπνων κινητών τηλεφώνων για την ιχνηλάτηση και τον εντοπισμό των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού που προετοιμάζει η Εθνική Υπηρεσία Υγείας της Βρετανίας (NHS) και έχει ως στόχο τον αποτελεσματικό έλεγχο της εξάπλωσης των κρουσμάτων, θα είναι έτοιμη να παρουσιαστεί στο επόμενο στάδιο άρσης των περιορισμών, στις αρχές Ιουλίου, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “The Times.”

Η Βρετανία είχε ανακοινώσει στα τέλη Μαΐου ότι αντιμετωπίζει τεχνικά προβλήματα σχετικά με την εφαρμογή, η οποία έχει κεντρική σημασία στο πλαίσιο εφαρμογής ενός προγράμματος για την έγκυρη διάγνωση, αλλά και την ιχνηλάτηση νέων κρουσμάτων.

Ο κορονοϊός δημιουργεί διαμάχες και πολιτικά σκάνδαλα στη Βραζιλία. Απολογισμοί κουτσουρεμένοι και ολοένα πιο καθυστερημένοι, δεδομένα που αποκλίνουν: τα στοιχεία για τους θανάτους και τα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 που ανακοινώνει η κυβέρνηση εδώ και ημέρες προκαλούν σύγχυση και χιονοστιβάδα επικρίσεων.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε 679 θανάτους και 15.654 κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό τις τελευταίες 24 ώρες. Επισήμως, τα σύνολα ανήλθαν σε 37.134 νεκρούς και 707.412 μολύνσεις στη Βραζιλία.

Με βάση τα στοιχεία αυτά, η χώρα κατατάσσεται 3η παγκοσμίως σε αριθμό θανάτων και 2η σε αριθμό μολύνσεων.

Όμως το υπουργείο Υγείας γνωστοποίησε πως θα δίνει πλέον προτεραιότητα στους θανάτους εξαιτίας της COVID-19 που διαπιστώνονται την ίδια ημέρα και — απαντώντας σε επικρίσεις — ότι η νέα πλατφόρμα θα συνεχίσει να δείχνει «πόσοι θάνατοι καταγράφηκαν σε μια ορισμένη ημέρα» και «τις ημερομηνίες θανάτων». Η αλλαγή αυτή μεθοδολογίας είναι η πολλοστή.

Για «στατιστικό πραξικόπημα», η εφημερίδα Folha de S. Paulo κατηγόρησε τον ακροδεξιό πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου ότι θέλει να εξαφανίσει τα δεδομένα για την πανδημία του κορονοϊού, πως έχει την ψευδαίσθηση ότι «μπορεί να τα λογοκρίνει».

Σε ανοικτό πόλεμο με τα μέσα ενημέρωσης, ο αρχηγός του κράτους δικαιολόγησε χωρίς περιστροφές την δημοσιοποίηση των δεδομένων μετά το τέλος των βραδινών ειδησεογραφικών τηλεοπτικών εκπομπών: «δεν θα υπάρχει πλέον θέμα (για τον απολογισμό) στη ‘Jornal Nacional’», δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής, αναφερόμενος σε πρόγραμμα του δικτύου Globo με ιδιαίτερα μεγάλη τηλεθέαση.

Ο  Μπολσονάρου εξακολουθεί  να υποβαθμίζει την πανδημία του κορονοϊού, σε «γριπούλα» και απαιτεί να ξαναρχίσει η οικονομική δραστηριότητα, την ώρα που η καμπύλη της επιδημίας βρίσκεται σε πλήρη άνοδο.

Άλλοι δεκαέξι ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19 τις τελευταίες 24 ώρες στη Γερμανία, ενώ εντοπίστηκαν 252 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα. Οι αριθμοί αυτοί σημαίνουν πως ο συνολικός απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού μέχρι εδώ έχει φθάσει τους 8.690 νεκρούς επί συνόλου 184.445 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.

Οι αριθμοί αυτοί είναι υψηλότεροι από αυτούς που κατέγραφε το ινστιτούτο την προηγουμένη (6 θάνατοι και 214 θάνατοι αντίστοιχα), χωρίς πάντως η αύξηση να είναι μεγάλη.

Στην Αίγυπτο τα 35.444 έφτασαν τα κρούσματα από κορονοϊό, με τη χθεσινή καταγραφή 1.365 νέων επιβεβαιωμένων μολύνσεων, που παραμένουν στα υψηλά αριθμητικά μεγέθη των τελευταίων ημερών. Παράλληλα, άλλοι 34 άνθρωποι κατέληξαν από επιπλοκές του κορονοϊού, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των θυμάτων στα 1.271 άτομα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters,Dpa,

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος