Ξεχείλισε η λαϊκή οργή στη Βηρυτό – Διάσκεψη Κορυφής για συγκέντρωση βοήθειας με συμμετοχή της Ελλάδας

Τηλεδιάσκεψη δωρητών για τη συγκέντρωση βοήθειας προς τον Λίβανο πραγματοποιείται σήμερα το μεσημέρι υπό την αιγίδα του ΟΗΕ με πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα την Βηρυτό. Στην τηλεδιάσκεψη θα λάβουν μέρος πολλοί ηγέτες μεταξύ αυτών ο Αμερικανός πρόεδρος Ντ. Τραμπ. Η ζημία υπολογίζεται σε 15 δισ.

Ο Λίβανος βρισκόταν ήδη σε δεινή οικονομική θέση ακόμα και πριν τις τρομακτικές εκρήξεις που κόστισαν τη ζωή σε 158 ανθρώπους, άφησαν ανέστιους εκατοντάδες χιλιάδες, ενώ ταυτόχρονα πυροδότησαν και μια τεράστια έκρηξη λαϊκής οργής. Η χθεσινή ήταν άλλη μια μέρα ταραχών, με διαδηλωτές να εισβάλουν σε υπουργεία καταλογίζοντας στην άρχουσα τάξη εγκληματικές ευθύνες για αμέλεια και διαφθορά που οδήγησαν στην ανείπωτη τραγωδία. Ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις. Ο Λιβανέζος πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει τη Δευτέρα τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Σήμερα η υπουργός Ενημέρωσης ανακοίνωσε την παραίτησή της.

Η μέρα ξεκίνησε με τις κηδείες θυμάτων της μεγάλης καταστροφής, ωστόσο η νύχτα κύλησε με εκτεταμένα επεισόδια, καταλήψεις κυβερνητικών κτηρίων και συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών στη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκε ένας αστυνομικός και τραυματίστηκαν περίπου 170 άνθρωποι.

Ξεχείλισε η λαϊκή οργή στη Βηρυτό – Διάσκεψη Κορυφής για συγκέντρωση βοήθειας με συμμετοχή της Ελλάδας
AP

«Ο Λίβανος είναι δικός μας»

Λιβανέζοι διαδηλωτές εισέβαλαν χθες σε αρκετά υπουργεία, ξεκινώντας με συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία Μαρτύρων όπου έστησαν ικριώματα φωνάζοντας συνθήματα “παραιτηθείτε ή κρεμαστείτε” και ομάδα αποπειράθηκε να εισβάλει στο κοινοβούλιο.

Όπως αποδείχθηκε επρόκειτο για κίνηση αντιπερισπασμού καθώς, συντονισμένα, άλλη ομάδα με επικεφαλής συνταξιούχους αξιωματικούς του στρατού εισέβαλε αρχικά στο υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο ονόμασαν “αρχηγείο της επανάστασης” και άλλες ομάδες στα υπουργεία Ενέργειας, Οικονομίας καθώς και στο κτήριο της Ένωσης Τραπεζών, από όπου οι διαδηλωτές καλούσαν τον κόσμο να καταλάβει κυβερνητικά κτήρια φωνάζοντας “είμαστε επίσημα σε πόλεμο με την κυβέρνησή μας”.

Ξεχείλισε η λαϊκή οργή στη Βηρυτό – Διάσκεψη Κορυφής για συγκέντρωση βοήθειας με συμμετοχή της ΕλλάδαςΗ καταλήψεις διήρκεσαν ωστόσο μόνο μερικές ώρες καθώς ο στρατός με πλαστικά πυρά και χρήση δακρυγόνων έβγαλε έξω τους διαδηλωτές.

“Κυβέρνησαν τον Λίβανο για 30 χρόνια, τώρα ο Λίβανος είναι δικός μας”, έλεγαν διαδηλωτές στις τηλεοπτικές κάμερες των διεθνών πρακτορείων.

Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν αναπτυχθεί σε όλη την πόλη, όπου τα σπασμένα γυαλιά και τα συντρίμμια από την καταστροφή της Τρίτης έχουν αναμειχθεί με τα υπολείμματα των ταραχών μιας νύχτας οργής.

Ξεχείλισε η λαϊκή οργή στη Βηρυτό – Διάσκεψη Κορυφής για συγκέντρωση βοήθειας με συμμετοχή της Ελλάδας
Ανθρωπιστική κρίση

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, θα συμμετάσχει σήμερα, στις 15.00, στη Διάσκεψη που πραγματοποείται με αντικείμενο τη βοήθεια και ενίσχυση του λαού του Λιβάνου.

Μεταξύ άλλων, θα συμμετάσχουν ακόμη εκτός από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ , ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντελφατάχ Σίσι, o Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, o βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα II, οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε και της Ισπανίας Πέντρο Σάντσεθ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας.

Ο Μακρόν ο οποίος βρέθηκε την Πέμπτη στη Βηρυτό προειδοποίησε τους Λιβανέζους ηγέτες ότι η διαθέσιμη βοήθεια ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων δεν θα έρθει αν το λιβανικό κράτος δεν εφαρμόσει βαθιές μεταρρυθμισεις.

Ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Ahmed Aboul Gheit συναντήθηκε με ανώτερους αξιωματούχους πριν από τις αναμενόμενες επισκέψεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Καβούσογλου και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Η Γαλλία ναύλωσε φορτηγό πλοίο για τη μεταφορά τροφίμων, φαρμάκων και υλικών ανασυγκρότησης στη χώρα, ενώ και το ελληνικό αρματαγωγό Ικαρία αναχώρησε για το λιμάνι του Λιβάνου.

Ξεχείλισε η λαϊκή οργή στη Βηρυτό – Διάσκεψη Κορυφής για συγκέντρωση βοήθειας με συμμετοχή της Ελλάδας
AP Photo/Bilal Hussein

Κρατήρας 43 μέτρων

Την ίδια στιγμή οι απεγνωσμένες προσπάθειες για την ανεύρεση επιζώντων συνεχίζονται.

Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν να σκάβουν σε ακτίνα κοντά στον κρατήρα βάθους 43 μέτρων, που δημιούργησε η τεράστια έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού.

Οι εκρήξεις μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα έφεραν μαζί τους τόση καταστροφή όση έφεραν δεκαπέντε χρόνια εμφυλίου λένε οι κάτοικοι.

Οι τραυματίες ανέρχονται σε περίπου 6.000, με 120 εξ αυτών σε κρίσιμη κατάσταση.

Πηγή ΕΡΤ, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος