WikiLeaks: Βρετανικό δικαστήριο αποφάσισε κατά της έκδοσης του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ (βίντεο)

Βρετανικό δικαστήριο αποφάσισε σήμερα ότι ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ δεν πρέπει να εκδοθεί στις ΗΠΑ, όπου αντιμετωπίζει κατηγορίες για παραβίαση της νομοθεσίας περί κατασκοπείας, διότι αποκάλυψε πάνω από 700.000 αμερικανικά εμπιστευτικά και απόρρητα έγγραφα.

Η δικαστής Βανέσα Μπαρέιτσερ επισήμανε ότι αρνήθηκε την έκδοση του Ασάνζ στις ΗΠΑ καθώς υπάρχουν φόβοι ότι θα αυτοκτονήσει. Είναι γνωστό πως αν εκδοθεί , και παραπεμφθεί σε δίκη, αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης ως και 175 ετών στη χώρα αυτή.

WikiLeaks: Βρετανικό δικαστήριο αποφάσισε κατά της έκδοσης του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ (βίντεο)
EPA/STRINGER

Οι αμερικανικές αρχές έχουν σχηματίσει δικογραφία σε βάρος του Αυστραλού που περιλαμβάνει 18 κατηγορίες για «συνωμοσία» με την Τσέλσι Μάνινγκ, πρώην αναλύτρια του αμερικανικού στρατού, με σκοπό την παρείσφρηση σε υπολογιστές της κυβέρνησης των ΗΠΑ και για παραβίαση της αμερικανικής νομοθεσίας περί κρατικών απορρήτων.

Πάντως η οριστική έκβαση της υπόθεσης θα καθυστερήσει, καθώς  η πλευρά που ηττήθηκε σήμερα αναμένεται να ασκήσει έφεση και η υπόθεση μάλλον θα καταλήξει στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου.

WikiLeaks: Βρετανικό δικαστήριο αποφάσισε κατά της έκδοσης του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ (βίντεο)
@AP Photo/Alberto Pezzali

Αμερικανοί εισαγγελείς χαρακτηρίζουν τον Ασάνζ επικίνδυνο «εχθρό», οι ενέργειες του οποίου έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή στρατιωτικών, διπλωματών και πρακτόρων τους, τα ονόματα των οποίων περιέχονταν σε έγγραφα που αποκάλυψε η WikiLeaks.

Υποστηρικτές του καταγγέλλουν ότι υφίσταται διωγμό διότι εξέθεσε εγκλήματα πολέμου των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ και χαρακτηρίζουν την ποινική δίωξη σε βάρος του επίθεση στη δημοσιογραφία και στην ελευθερία του λόγου.

WikiLeaks: Βρετανικό δικαστήριο αποφάσισε κατά της έκδοσης του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ (βίντεο)
@EPA/ANDY RAIN/file

Η ομάδα των συνηγόρων του Ασάνζ ανέφερε στα τελικά επιχειρήματα που υπέβαλε γραπτώς στη δικαστή Βανέσα Μπαρέιτσερ ότι η δίωξη του εντολέα της έχει πολιτικά κίνητρα και κινήθηκε κατά τη διάρκεια μιας «μοναδικής» περιόδου «στην ιστορία των ΗΠΑ», δηλαδή επί των ημερών του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Η ομάδα των δικηγόρων που εκπροσωπεί την κυβέρνηση των ΗΠΑ απέρριψε το επιχείρημα αυτό, υπογραμμίζοντας ότι οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς είναι εξ ορισμού απαγορευμένο να παίρνουν πολιτική θέση κατά την τέλεση των καθηκόντων τους.

Το 2010, η WikiLeaks έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από την κάμερα αμερικανικού ελικοπτέρου Apache κατά τη διάρκεια εξόδου του στη Βαγδάτη, όταν άνοιξε πυρ σκοτώνοντας πάνω από δέκα ανθρώπους, ανάμεσά τους δύο εργαζόμενους του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς. Κατόπιν δημοσιοποίησε εκατοντάδες χιλιάδες απόρρητα έγγραφα και διπλωματικά τηλεγραφήματα του αμερικανικού στρατού και της αμερικανικής διπλωματίας.

WikiLeaks: Βρετανικό δικαστήριο αποφάσισε κατά της έκδοσης του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ (βίντεο)
@AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Ο Ασάνζ κρατείται στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Μπέλμαρς, στο νοτιοανατολικό Λονδίνο.

Τα νομικά προβλήματα του Ασάνζ άρχισαν όταν η Σουηδία ζήτησε την έκδοσή του, έπειτα από καταγγελίες για αδικήματα σεξουαλικής φύσης. Φοβούμενος ότι η Στοκχόλμη είχε απώτερο στόχο να προχωρήσει στην έκδοσή του στις ΗΠΑ, κατέφυγε στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου παρέμεινε για επτά χρόνια.

Όταν μετά την αλλαγή κυβέρνησης στον Ισημερινό το πολιτικό άσυλο που του είχε χορηγηθεί ανακλήθηκε και η βρετανική αστυνομία τον έσυρε έξω από την πρεσβεία, τον Απρίλιο του 2019, φυλακίστηκε για παραβίαση των όρων της προσωρινής απελευθέρωσής του, παρότι στη Σουηδία η υπόθεση είχε μπει στο αρχείο το 2017. Τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ζήτησε επίσημα την έκδοσή του.WikiLeaks: Βρετανικό δικαστήριο αποφάσισε κατά της έκδοσης του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ (βίντεο)

Μένει να φανεί ποια θα είναι η στάση της κυβέρνησης του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν έναντι του ιδρυτή της WikiLeaks. Επί των ημερών του Μπαράκ Ομπάμα, η αμερικανική δικαιοσύνη είχε αποφύγει να ασκήσει δίωξη σε βάρος του Ασάνζ. Ωστόσο πριν από δέκα χρόνια, αυτός που θα αναλάβει την προεδρία των ΗΠΑ την 20ή Ιανουαρίου τον χαρακτήριζε «high-tech τρομοκράτη».

WikiLeaks: Βρετανικό δικαστήριο αποφάσισε κατά της έκδοσης του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ (βίντεο)
AP Photo/Matt Dunham

Τις συνθήκες κράτησης του Τζούλιαν Ασάνζ κατήγγειλε ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια Νιλς Μέλτσερ. Σε ανοικτή επιστολή του προς τον Ντόναλντ Τραμπ την 22η Δεκεμβρίου, ο Νιλς Μέλτσερ καλούσε τον αμερικανό πρόεδρο να απονείμει χάρη στον ιδρυτή του WikiLeaks, τονίζοντας ότι «δεν είναι εχθρός του αμερικανικού λαού».

Η απόφαση του δικαστηρίου στο Old Bailey αναμένεται να γίνει γνωστή μετά τις 12:00 (ώρα Ελλάδας).

Διαδικτυακή εκδήλωση

H Eλληνική Πρωτοβουλία για την απελευθέρωση του Τζούλιαν Ασάνζ, Greece for Assange, έλαβε γνώση της απόφασης της 4ης Γενάρη 2021 του βρετανικού δικαστηρίου στο Λονδίνο που αρνείται την έκδοση στις ΗΠΑ του βραβευμένου Αυστραλού δημοσιογράφου και εκδότη των Wikileaks και αναφέρει μεταξύ άλλων ότι:

“Θεωρούμε ότι πρόκειται για μια πρώτη νίκη.  Ωστόσο η αμερικάνικη πλευρά που καταδιώκει τον Ασάνζ έχει στη διάθεσή της δεκατέσσερις μέρες από σήμερα ώστε να κάνει έφεση στην απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου .

Όπως μας ενημερώνουν μέλη της ομάδας νομικών συμβούλων του Ασάνζ και της διεθνούς καμπάνιας υποστήριξής του που βρίσκονται στο Λονδίνο, ο εκπρόσωπος της αμερικανικής δικαστικής αρχής δήλωσε ότι έφεση θα γίνει. Όμως η επιλογή αυτή υπόκειται σε πολιτική απόφαση άνωθεν. Νέα απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου σχετικά με την αποφυλάκιση του Ασάνζ θα κοινοποιηθεί την επόμενη Τετάρτη, 6 Γενάρη 2021. Σημειωτέον ότι η υγεία του Τζούλιαν  είναι σε κάκιστη κατάσταση και η σημερινή πανδημία θερίζει στις φυλακές όπου κρατείται.

Για τους λόγους αυτούς, προτείνουμε συνεχή επαγρύπνηση και όχι επανάπαυση καθώς και τέταρτη διαδικτυακή εκδήλωση- συζήτηση με το κοινό, την ερχόμενη Κυριακή 9 Γενάρη 2021 από 7 έως 8.30μμ με είσοδο ελεύθερη στο σύνδεσμο :

https://meet.jit.si/securefreespeechsecureourfreedom

H ελευθερία του λόγου και του τύπου και η εξασφάλιση της ερευνητικής δημοσιογραφίας μέσα από την υπεράσπιση και την άμεση απελευθέρωση του Τζούλιαν Ασάνζ παραμένουν καίρια αιτήματα που αφορούν τη ζωή μας και το μέλλον της χειμαζόμενης Δημοκρατίας”.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ, dpa, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος