Βρετανία: Απορρίφθηκε αίτημα αποφυλάκισης του Τζ. Ασάνζ- Πολεμική στις ΗΠΑ

«Η παγκόσμια πανδημία δεν μπορεί να αιτιολογήσει την αποφυλάκιση του κ. Άσανζ», αποφάνθηκε βρετανικό δικαστήριο, απορρίπτοντας το αίτημα του ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ να βγει με εγγύηση, αφού οι συνήγοροί του υποστήριξαν ότι θα πρέπει να Νέεαποφυλακιστεί, διότι διατρέχει μεγάλο κίνδυνο μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό. Για «κλιμάκωση των επιθέσεων εναντίον της δημοσιογραφίας» από την κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ”, κάνουν στο μεταξύ λόγο, οργανώσεις στις ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας «επικίνδυνες» τις νέες κατηγορίες της Ουάσιγκτον.

Ο Νιλς Μέλτσερ, ο ειδικός επιτετραμμένος του ΟΗΕ κατά των βασανιστηρίων, κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι δεν έχει καμία ηθική νομιμοποίηση καθώς «ποινικοποιεί την αποκάλυψη αποδεικτικών στοιχείων από οποιονδήποτε» για τα «εγκλήματα πολέμου» που έχει διαπράξει και «απειλεί οποιονδήποτε τα ερευνά».

Με νέο έγγραφό του το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης κατηγορεί τον Ασάνζ και τους συναδέλφους του στον WikiLeaks ότι στρατολόγησαν χάκερ και ενεθάρρυναν άλλους για να εξασφαλίσουν πληροφορίες κατά παραβίαση της νομοθεσίας στις ΗΠΑ για την κατασκοπεία.

Ο Ασάνζ, κατηγορείτο ήδη ότι συνωμότησε με την Τσέλσι Μάνινγκ, άλλοτε αναλύτρια της υπηρεσίας πληροφοριών του αμερικανικού στρατού, για να εξασφαλίσει γιγαντιαίο πακέτο εμπιστευτικών και απορρήτων διπλωματικών και στρατιωτικών εγγράφων το 2010.

Ο 48χρονος Αυστραλός υπήκοος, καταζητείται στις ΗΠΑ για 18 κατηγορίες συνωμοσίας με στόχο κυβερνητικά ηλεκτρονικά αρχεία και για την παραβίαση νόμου περί κατασκοπείας, αντιμετωπίζοντας πολυετείς ποινές κάθειρξης εάν εκδοθεί και καταδικαστεί εκεί.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης του Ασάνζ, οι οποίοι δίνουν μάχη εναντίον της έκδοσής του στις ΗΠΑ από τη Βρετανία, χαρακτήρισαν πολιτικές τις νέες κατηγορίες.

“Δεν υπάρχει αμφιβολία για το πόσο μακριά είναι διατεθειμένος να φθάσει προκειμένου να αποφύγει τις διαδικασίες έκδοσης”, ανέφερε στη Βρετανία, η δικαστής Βανέσα Μπαρέιτσερ, εκφράζοντας υποψία ότι στην περίπτωση που θα αποφυλακιστεί “θα δραπετεύσει ξανά”, υπενθυμίζοντας ότι ο Ασάνζ παραβίασε τους όρους της εγγύησης και διέφυγε στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο το 2012 προκειμένου να αποφύγει την έκδοση στη Σουηδία, όπου καταζητείτο εκείνη την εποχή για φερόμενα σεξουαλικά εγκλήματα. Οι κατηγορίες έκτοτε αποσύρθηκαν.

Πηγή:ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος