Βρετανία: Πένθος για τον πρίγκιπα Φίλιππο και συγκίνηση για τη Βασίλισσα Ελισάβετ

Ανταπόκριση Λονδίνο: Ευδοξία Λυμπέρη

Ο βρετανικός Τύπος είναι αφιερωμένος στον «αγαπημένο» όπως γράφουν πρίγκιπα Φίλιππο που απεβίωσε χτες το πρωί μετά από μια «ζωή καθήκοντος».
Όλες εστιάζουν στην απώλεια της Βασίλισσας έπειτα από 73 χρόνια γάμου αλλά 82 χρόνια έρωτα (1939). Όπως αναφέρουν βασιλικοί ιστορικοί η βασίλισσα ερωτεύτηκε τον πρίγκιπα Φίλιππο όταν τον γνώρισε πρώτη φορά όταν ήταν 13 ετών. Είναι μία ιστορία αγάπης εκτός από παγκόσμια πολιτική ιστορία καθώς ο Φίλιππος ήταν στο πλάι της στην διάρκεια όλων αυτών των χρόνων ενώ 16 πρωθυπουργοί πέρασαν από τη Ντάουνινγκ Στριτ και 13 προέδρους των ΗΠΑ.

Πλήθος αφιερώματα εξαίρουν τις υπηρεσίες του Δούκα του Εδιμβούργου στη χώρα και το ήθος του, την φιλανθρωπική του δραστηριότητα και την αγάπη του στην οικογένεια του.
Ο πρίγκιπας Χάρι αναμένεται να έρθει από την Καλιφόρνια για την κηδεία όχι όμως η σύζυγος του Μέγκαν καθώς βρίσκεται σε προχωρημένη εγκυμοσύνη.

Ο πρίγκιπας Φίλιππος πέρασε τις τελευταίες μέρες του ήσυχα “με τον ήλιο στο πρόσωπο και ένα σκέπασμα στα πόδια” όπως γράφει η Μέιλ.

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο το πένθος οκτώ ημερών μας οδηγεί στο ερχόμενο Σάββατο οπότε αναμένεται η κηδεία του. Σύμφωνα με δική του επιθυμία θα γίνει ιδιωτική και όχι κρατική στην εκκλησία του Κάστρου Ουίνδσορ. Ο βασιλικός οίκος εξέδωσε ανακοίνωση απευθύνοντας έκκληση στους πολίτες να μην “συγκεντρώνονται σε πλήθη”ενώ «όσοι επιθυμούν να εκφράσουν τα συλλυπητήριά τους, να το πράξουν με τον ασφαλέστερο δυνατό τρόπο».
Οι ρυθμίσεις για την κηδεία έχουν αναθεωρηθεί σύμφωνα με τις συνθήκες από την πανδημία COVID-19” και ζήτησαν από το κοινό να μην προσπαθήσουν να παρευρεθούν ή να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε από τις εκδηλώσεις που συνθέτουν την κηδεία.”

Αντίστοιχα η Ντάουνινγκ Στριτ κάλεσε τον κόσμο να μην συγκεντρώνεται έξω από τα παλάτια του Μπάκιγχαμ ή του Ουδίνσορ σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας από την πανδημία του Covid.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος