Βρετανία: Δυσαρέσκεια για ενδεχόμενο “μπλόκο” στις εξαγωγές εμβολίων από Ε.Ε

Tο Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στο χείλος ενός “πολέμου εμβολίων” με την ΕΕ, αφού η Ούρσουλα φον ντερ Λάιαν “απείλησε” να μπλοκάρει 19 εκατομμύρια δόσεις, οι οποίες ήταν προγραμματισμένες να αποσταλούν τις επόμενες εβδομάδες. Σύμφωνα με την εφημερίδα Mail on Sunday, η Άνγκελα Μερκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν, αναμένεται να υποστηρίξουν το σχέδιο της ΕΕ για τον αποκλεισμό των εξαγωγών εμβολίου της AstraZeneca στη Βρετανία δηλαδή περίπου το 20% των δόσεων ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο απαιτεί τις δόσεις που «ανέπτυξε και πλήρωσε».

Η στάση της ΕΕ, σε συνδυασμό με την απότομη άνοδο των λοιμώξεων, έχει δείξει ότι πολλές μεγάλες περιοχές της ηπείρου βυθίστηκαν ξανά σε lockdown την περασμένη εβδομάδα. Η ΕΕ κατηγόρησε για τα προβλήματα του προγράμματος εμβολίων την AstraZeneca ότι δεν παράγει αρκετά εμβόλια .

Η κίνηση αυτή θα καθυστερούσε την εκτόξευση της Βρετανίας, καθώς πολλές από τις προμήθειές προς το Ηνωμένο Βασίλειο προέρχονται από εργοστάσια της ηπείρου.

Εν τω μεταξύ, χθες το Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσε νέο ρεκόρ εμβολιασμών με 711.156 δόσεις σε 24 ώρες, που σημαίνει ότι περισσότεροι από τους μισούς ενήλικες έχουν τουλάχιστον λάβει μία δόση εμβολίου.

Ο Μπόρις Τζόνσον χαιρέτισε την επιτυχία αυτή στο Twitter: «Ευχαριστώ όλους όσους συμμετείχαν σε αυτό το φανταστικό επίτευγμα. Ας συνεχίσουμε!».

Η εφημερίδα Telegraph εξηγεί ότι η κυβέρνηση προωθεί σχέδια για τη μετακίνηση της πλειοψηφίας της παραγωγής εμβολίου κορονοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο, για να καταστήσει τη Βρετανία αυτάρκη μειώνοντας τον κίνδυνο από άλλες χώρες να διαταράξουν την ανάπτυξη.

Πηγή: ΕΡΤ

Ανταπόκριση – Λονδίνο: Νατάσα Καντζάβελου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος