Βραζιλία: Το δάσος του Αμαζονίου υπέστη ακρωτηριασμό επιφάνειας – Έχασε έκταση ίση με την Ισπανία μέσα σε 40 χρόνια

Σύνοψη
  • Το δάσος διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο γιατί απορροφά τα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου στο οποίο οφείλεται η κλιματική αλλαγή

Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου στη Βραζιλία υπέστη σε τέσσερις δεκαετίες ακρωτηριασμό επιφάνειας ίσης με αυτή της έκτασης της Ισπανίας και πλησιάζει σε «σημείο από όπου δεν υπάρχει επιστροφή», σύμφωνα με τα δεδομένα που δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες, Δευτέρα, 15/9.

To μεγαλύτερο τροπικό δάσος του πλανήτη απώλεσε 49,1 εκατομμύρια εκτάρια, (491.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα), βάσει των δεδομένων που λήφθηκαν από δορυφόρους.

Το δάσος του Αμαζονίου σύντομα δεν θα μπορεί να αυτοσυντηρηθεί, καθώς οι απώλειες απειλούν να φθάσουν το όριο του 20 – 25% της βλάστησής του, κατά τον ισχυρισμό του Μπρούνου Φεχέιρα, ερευνητή του MapBiomas.

«Όταν χάνονται τόσο μεγάλες εκτάσεις βλάστησης, ο κύκλος των βροχών διαταράσσεται κι εκτενείς περιοχές τείνουν να μεταμορφώνονται σε σαβάνες», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Στη Βραζιλία, στην πόλη Μπελέμ, στον Αμαζόνιο, βρίσκεται το 60% του δάσους.

Το 2024, η επιφάνειά του που επηρεάστηκε από ανθρώπινες δραστηριότητες, έφθασε το 15,3%, σύμφωνα με το MapBiomas.

Το δάσος αυτό διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο γιατί απορροφά τα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, στο οποίο οφείλεται η κλιματική αλλαγή. Στη Βραζιλία η αποψίλωση του δάσους του Αμαζονίου αυξήθηκε κατά 4% από τον Αύγουστο του 2024 ως τον Ιούλιο του 2025, κυρίως εξαιτίας των καταστροφικών πυρκαγιών που ευνόησε η ιστορική ξηρασία στη χώρα πέρυσι.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / ΑFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος