Βραζιλία: Σε δεύτερο γύρο οι προεδρικές εκλογές- Προηγείται η άκρα δεξιά

Με το 46,06% των ψήφων, κέρδισε τον πρώτο γύρο ο υποψήφιος της άκρας δεξιάς για την προεδρία της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου, ενώ ο υποψήφιος του Κόμματος Εργαζομένων (PT), Φερνάντου Αντάτζι έλαβε 29,24%, και ενόψει της τελικής αναμέτρησης, την 28η Οκτωβρίου, καλεί όλους τους δημοκρατικούς πολίτες να ενωθούν και να τον υποστηρίξουν.

Ο ακροδεξιός υποψήφιος  Ζαΐχ Μπολσονάρου δήλωσε  «σίγουρος» ότι θα είχε εκλεγεί εάν δεν ενέσκηπταν «προβλήματα με τα ηλεκτρονικά συστήματα ψηφοφορίας».

Οπαδοί του πρώην λοχαγού του στρατού, νοσταλγού της στρατιωτικής δικτατορίας,  και ένθερμου θαυμαστή του Ντόναλντ Τραμπ, συγκεντρώθηκαν μπροστά στην έδρα του TSE στην Μπραζίλια κραυγάζοντας το σύνθημα «νοθεία, νοθεία, νοθεία!».

Πάντως στο στρατόπεδο του ακροδεξιού υποψήφιου επικρατούσε δυσθυμία το βράδυ της Κυριακής, αφού οι οπαδοί του πρόσμεναν — ήταν πεπεισμένοι — πως επρόκειτο να επικρατήσει ήδη από τον πρώτο γύρο.

https://twitter.com/Ruptly/status/1049128140205772801

Η «αύρα του μύθου», όπως τον αποκαλούν οι οπαδοί του, έχει πέντε παιδιά εκ των οποίων δύο γιους στην πολιτική. Ο Εντουάρντου Μπολσονάρου, 34 ετών, επανεξελέγη βουλευτής στο Σαν Πάουλου, καταγράφοντας νέο ρεκόρ ψήφων , ενώ ο Φλάβιου Μπολσονάρου, 37 ετών, εξελέγη με ευκολία στη Γερουσία στο Ρίο ντε Ζανέιρο.

Ο κεντροαριστερός αντίπαλός του Φερνάντου Αντάτζι κέρδισε κυρίως φτωχές Πολιτείες στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, προπύργιο του μέντορά του, του πρώην προέδρου Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος έχει φυλακιστεί μετά την καταδίκη του για διαφθορά και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, κατηγορίες που αρνείται.

Συνολικά, ο η άκρα δεξιά κέρδισε  17 από τις 27 Πολιτείες της χώρας, εξασφαλίζοντας πάνω από το 50% των ψήφων στις 9.

Τη «λεύκανση της φυλής» εγκωμίασε ο στρατηγός ε.α. Χ. Μοουράου

Ο στρατηγός εν αποστρατεία Χαμίλτον Μοουράου, υποψήφιος αντιπρόεδρος του ακροδεξιού Χαΐρ Μπολσονάρου προκάλεσε αντιδράσεις μιλώντας με εμφανή ικανοποίηση περί «λεύκανσης της φυλής». «Κύριοι, κυρίες μου, αφήστε με να περάσω, με περιμένει ο γιος μου. Ο εγγονός μου είναι μικρούλης κι ομορφούλης, τον βλέπετε; Η λεύκανση της φυλής»,ανέφερε στην επίμαχη δήλωση.

Η μονομαχία Μπολσονάρου-Αντάτζι αναγγέλλεται αβέβαιη ενώ πολλά μπορεί να συμβούν ως την 28η Οκτωβρίου, σε μια εκστρατεία που ήδη επιφύλαξε εκπλήξεις, από τον αποκλεισμό του φυλακισμένου πρώην προέδρου Λούλα ως την επίθεση με μαχαίρι εναντίον του ακροδεξιού Μπολσονάρου που παραλίγο να του στοιχίσει τη ζωή την 6η Σεπτεμβρίου.

Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης χαρακτηρίζουν έκπληξη την επίδοση του “μικροσκοπικού Σοσιαλιστικού Φιλελεύθερου Κόμματος (PSL), για πολλούς μιας υποσημείωσης στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της Βραζιλίας”, που αναδεικνύεται δεύτερο κόμμα με 51 έδρες στο Κογκρέσο, πίσω μόνο από το PT, που αναμένεται να καταλάβει 57.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters-Xinhua

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος