Λίγες μέρες έμειναν μέχρι την πολυαναμενόμενη απονομή των βραβείων Νόμπελ 2020 και οι φήμες για τα φαβορί οργιάζουν…
Συνήθως είναι τα Νόμπελ Λογοτεχνίας και Ειρήνης που τραβούν την μεγαλύτερη προσοχή – τα οποία θα ανακοινωθούν στις 8 και 9 Οκτωβρίου αντίστοιχα – ωστόσο φέτος ο κορονοϊός έχει φέρει την Επιστήμη στο επίκεντρο, κατά συνέπεια και τα βραβεία Νόμπελ Φυσιολογίας / Ιατρικής τη Δευτέρα, 5 Οκτωβρίου, ακολουθούμενα από αυτά της Φυσικής την Τρίτη και της Χημείας την Τετάρτη αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Το ίδιο και το Νόμπελ Οικονομίας, που θα ανακοινωθεί στις 12 Οκτωβρίου, σε μια χρονιά έντονης οικονομικής ύφεσης, η οποία έχει οδηγήσει σε συζητήσεις ακόμα και για την αναθεώρηση του κυρίαρχου οικονομικού μοντέλου.
«Η πανδημία είναι μια μεγάλη κρίση για την ανθρωπότητα, όμως φανερώνει πόσο πολύ είναι σημαντική η επιστήμη», υπογράμμισε ο Λαρς Χάικενστεν, ο επικεφαλής του Ιδρύματος Νόμπελ που προΐσταται της διοργάνωσης των διάσημων βραβείων που δημιουργήθηκαν από τον σουηδό εφευρέτη Άλφρεντ Νομπέλ.
Είναι πάντως απίθανο κάποιος να τιμηθεί για το έργο του σε σχέση με τον Covid-19, καθώς απαιτούνται συνήθως χρόνια προκειμένου να επαληθευθεί η έρευνα που οδηγεί σε απονομή βραβείου Νόμπελ.
Νόμπελ Ειρήνης: Ακτιβισμός για το Κλίμα ή Ελευθερία του Τύπου;
Για το 101ο βραβείο Νόμπελ για την ειρήνη, το οποίο είναι και το μόνο που απονέμεται στο Όσλο, και όχι στη Στοκχόλμη, φαίνεται πως όλα είναι τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.
«Δεν υπάρχουν μείζονες πραγματικές πρόοδοι προς την ειρήνη ούτε συμφωνίες ειρήνης», σημειώνει ο Νταν Σμιθ, επικεφαλής του Διεθνούς Ινστιτούτου Έρευνας για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI).
Φαβορί πάντως θεωρείται η κλιματική ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ, ενώ ανάμεσα στις υποψηφιότητες – οι οποίες δεν επιβεβαιώνονται, αλλά ούτε και διαψεύδονται από το Ίδρυμα Νόμπελ- βρίσκεται και ο αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ!
Η μάχη εναντίον της κλιματικής αλλαγής μπορεί λοιπόν να αποσπάσει το πρώτο της Νόμπελ από το 2007, που είχε δοθεί στον Αλ Γκορ και στην Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC).
Ηλικίας μόλις 17 ετών, η νεαρή σουηδή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ ακούγεται για δεύτερη χρονιά ως πιθανή αποδέκτρια του Νόμπελ, είτε μόνη της, είτε με άλλους ακτιβιστές ή με το κίνημα που ξεκίνησε, τις «Παρασκευές για το Μέλλον» (Fridays for the Future).
Σε μια εποχή που οι δημοσιογράφοι γίνονται όλο και περισσότερο στόχοι στα πεδία των μαχών και τα «fake news» κάνουν παράσιτα στη δημόσια συζήτηση στις χώρες που έχουν ειρήνη, ορισμένοι ειδικοί θα έβλεπαν με καλό μάτι μια βράβευση της ελευθερίας του Τύπου.
Θα μπορούσε για παράδειγμα να βραβευθεί η γαλλικής προέλευσης μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF), σχολιάζουν ο ιστορικός των Νόμπελ Ασλ Σβεν και ο διευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας για την Ειρήνη του Όσλο Χένρικ Ουρντάλ, ο οποίος αναφέρει επίσης την Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ), που εδρεύει στη Νέα Υόρκη.
Ως πιθανούς διαδόχους του περσινού νομπελίστα, του πρωθυπουργού της Αιθιοπίας Άμπιι Αχμέντ, αναφέρονται επίσης ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, ο ΟΗΕ και ο Γενικός Γραμματέας του, Αντόνιο Γκουτέρες, ή η Αφγανή Φαουζία Κούφι.
Νόμπελ Λογοτεχνίας: Καταιγισμός υποψηφιοτήτων
Μετά την αμφιλεγόμενη βράβευση του αμερικανού θρύλου της ροκ μουσικής Μπομπ Ντίλαν το 2016, η σουηδική Ακαδημία αντιμετώπισε ένα σεξουαλικό σκάνδαλο το οποίο την δίχασε σε βαθμό που αναγκάστηκε να μεταθέσει την απονομή του βραβείου για το 2018, για πρώτη φορά σε 70 χρόνια.
Η Ακαδημία ανανεώθηκε και, την ώρα που όλοι πίστευαν ότι θα έκανε τα πάντα για να αποφύγει τις πολεμικές, έδωσε το βραβείο του 2019 στον αυστριακό μυθιστοριογράφο Πέτερ Χάντκε, γνωστό για τη φιλοσερβική του στάση στη διάρκεια του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία.
«Αν η Ακαδημία ξέρει τι είναι καλό γι’ αυτήν, θα επιλέξει την Τζαμάικα Κίνκεϊντ», σχολιάζει ο Μπγιερν Βίμαν, αρχισυντάκτης του πολιτιστικού τμήματος της μεγαλύτερης σουηδικής εφημερίδας, της Dagens Nyheter.
Αυτή η 71χρονη αμερικανίδα συγγραφέας που κατάγεται από την Αντίγκουα έχει διερευνήσει θέματα πολύ επίκαιρα: τον ρατσισμό, την αποικιοκρατία και το φύλο. Το ίδιο βέβαια και η Γαλλίδα Μαρίζ Κοντέ.
Καθώς συχνά επικρίνεται ότι είναι πολύ επικεντρωμένη στην Ευρώπη, η οποία έχει κερδίσει τα πέντε από τα έξι τελευταία Νόμπελ Λογοτεχνίας, η Ακαδημία θα μπορούσε επίσης να ψάξει εκτός της Γηραιάς Ηπείρου, για παράδειγμα την Αμερικανίδα Τζόαν Ντίντιον, σύμφωνα με τη λογοτεχνική κριτικό Μαντλέν Λεβί.
Οι Καναδές Αν Κάρσον και Μάργκαρετ Άτγουντ, οι Αμερικανίδες Τζόις Κάρολ Όουτς και Μέριλιν Ρόμπινσον, ο Κενυάτης Νγκούγκο γουά Θιόνγκο περιλαμβάνονται επίσης στα ονόματα που επανέρχονται.
Στην Ευρώπη, ο Ούγγρος Πέτερ Νάντας, ο Αλβανός Ισμαήλ Κανταρέ ή ο Ρουμάνος Μίρτσεα Καρταρέσκου αναφέρονται τακτικά τα τελευταία χρόνια, όπως και ο Γάλλος Μισέλ Ουελμπέκ. Το όνομα της Βρετανίδας Χίλαρι Μάντελ, που ειδικεύεται στο ιστορικό μυθιστόρημα, αναφέρθηκε επίσης φέτος.
Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ, AFP, AP
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος