Βετεράνος διπλωμάτης της Ρωσίας παραιτείται σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον «επιθετικό πόλεμο» της Μόσχας στην Ουκρανία

Ένας βετεράνος διπλωμάτης ο οποίος υπηρετεί επί 20 χρόνια στη διπλωματική υπηρεσία της Ρωσίας στον ΟΗΕ, ανακοίνωσε τη Δευτέρα την παραίτησή του σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πόλεμο της χώρας του στην Ουκρανία, μετέδωσαν πολλά μέσα ενημέρωσης.

Σε μια σπάνια δημόσια διαμαρτυρία από Ρώσο αξιωματούχο, ο Μπόρις Μποντάρεφ, διπλωμάτης που υπηρετεί στην αποστολή της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη, ανάρτησε μια δήλωση σε λογαριασμό στο LinkedIn καταδικάζοντας την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και επικρίνοντας το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών για συνενοχή σε αυτό που περιέγραψε ως «επιθετικό πόλεμο» – γλώσσα που απαγορεύεται στη Ρωσία βάσει νόμων περί λογοκρισίας σε καιρό πολέμου.

«Στα είκοσι χρόνια της διπλωματικής μου καριέρας έχω δει διαφορετικές στροφές της εξωτερικής μας πολιτικής, αλλά ποτέ δεν ντράπηκα τόσο πολύ για τη χώρα μου όσο στις 24 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους», έγραψε ο Μποντάρεφ, αναφερόμενος στην απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να εισβάλει στην Ουκρανία. «Ο επιθετικός πόλεμος που εξαπέλυσε ο Πούτιν εναντίον της Ουκρανίας, και στην πραγματικότητα εναντίον ολόκληρου του δυτικού κόσμου, δεν είναι μόνο ένα έγκλημα εναντίον του ουκρανικού λαού, αλλά ίσως και το πιο σοβαρό έγκλημα εναντίον του λαού της Ρωσίας, με το έντονο γράμμα Ζ να διαγράφει όλες τις ελπίδες και τις προοπτικές για μια ευημερούσα ελεύθερη κοινωνία στη χώρα μας».

Η έγκριτη ρωσική οικονομική εφημερίδα Kommersant επικοινώνησε με τον Μποντάρεφ, ο οποίος επιβεβαίωσε τη γνησιότητα της ανάρτησης. Οι New York Times επιβεβαίωσαν την παραλαβή της παραίτησης που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε διπλωμάτες στη Γενεύη.

Η ρωσική αποστολή στον ΟΗΕ στη Γενεύη αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα στο CNN και ο Μποντάρεφ δεν απάντησε στα μηνύματα που στάλθηκαν στον λογαριασμό του στο LinkedIn.

Η ανάρτηση στο LinkedIn κατακεραύνωνε την ηγεσία της Ρωσίας για διαφθορά, λέγοντας: «Αυτοί που συνέλαβαν αυτόν τον πόλεμο θέλουν μόνο ένα πράγμα – να παραμείνουν για πάντα στην εξουσία, να ζουν σε πομπώδη κακόγουστα παλάτια, να πλέουν σε γιοτ συγκρίσιμα σε χωρητικότητα και κόστος με ολόκληρο το ρωσικό ναυτικό, απολαμβάνοντας απεριόριστη εξουσία και πλήρη ατιμωρησία. Για να το πετύχουν αυτό είναι πρόθυμοι να θυσιάσουν όσες ζωές χρειαστεί. Χιλιάδες Ρώσοι και Ουκρανοί έχουν ήδη πεθάνει μόνο γι’ αυτό».

Επίσης, επιφύλαξε σκληρή κριτική και για το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Με λύπη μου παραδέχομαι ότι όλα αυτά τα είκοσι χρόνια το επίπεδο των ψεμάτων και του αντιεπαγγελματισμού στο έργο του Υπουργείου Εξωτερικών αυξάνεται συνεχώς. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, αυτό έχει γίνει απλώς καταστροφικό. Αντί για απροκατάληπτες πληροφορίες, αμερόληπτες αναλύσεις και νηφάλιες προβλέψεις, υπάρχουν προπαγανδιστικά κλισέ στο πνεύμα των σοβιετικών εφημερίδων της δεκαετίας του 1930», αναφέρεται στην ανάρτηση.

Το προφίλ στο LinkedIn περιγράφει τον Μποντάρεφ ως βετεράνο της ρωσικής διπλωματικής υπηρεσίας, με εμπειρία στον έλεγχο των όπλων και τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων. Η φωτογραφία στο προφίλ έχει πλέον το hashtag #opentowork.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε τη Δευτέρα ότι η παραίτηση του Μποντάρεφ δείχνει ότι «παρά την προπαγάνδα του Κρεμλίνου, υπάρχουν Ρώσοι που διαφωνούν βαθιά με όσα κάνει ο πρόεδρος Πούτιν στην Ουκρανία και μοιράζονται την ανησυχία μας για τον κίνδυνο που δημιουργεί για ολόκληρη την παγκόσμια κοινότητα».

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι «πολλοί είναι πρόθυμοι να αντισταθούν» στον Πούτιν και σημείωσε ότι «χρειάζεται τεράστια γενναιότητα για να αντισταθείς σε έναν καταπιεστή και απαιτεί θάρρος να πεις την αλήθεια στην εξουσία, δεδομένου ιδίως του μακρού και τρομερού ιστορικού της ρωσικής κυβέρνησης στην προσπάθεια να φιμώσει νόμιμες και ειρηνικές διαμαρτυρίες και διαφωνίες».

«Η πτώση του ηθικού σαφώς δεν περιορίζεται στις στρατιωτικές δυνάμεις της Ρωσίας που πολεμούν στην Ουκρανία», πρόσθεσε.

«Η δήλωση του Μπόρις Μποντάρεφ υπογραμμίζει ότι οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και ακόμη και εντός της ρωσικής κυβέρνησης, αναγνωρίζουν τη βιαιότητα της επίθεσης του Κρεμλίνου κατά του ουκρανικού λαού», δήλωσε ο εκπρόσωπος. «Το κάνουν αυτό παρά τις καλύτερες προσπάθειες του Κρεμλίνου να κατασκευάσει και να διαιωνίσει την παραπληροφόρηση».

Πηγή: edition.cnn.com

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος