Β. Κορέα: Νέα δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου

Σε νέα δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου, λίγα εικοσιτετράωρα μετά την ορκωμοσία του νέου Προέδρου της Νότιας Κορέας προχώρησε το καθεστώς Κίμ στη Βόρεια Κορέα, ενώ προχθές είχε ταχθεί υπέρ του ειρηνευτικού διαλόγου με τις ΗΠΑ. Ανεύθυνη πρόκληση χαρακτήρισε τη δοκιμή ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας, εγκράτεια συνέστησε η Κίνα, ενώ ο Αμερικανός Πρόεδρος επέμεινε σε σκληρότερες κυρώσεις εναντίον της Πιονγιάνγκ.

Ο πύραυλος έπεσε πιο κοντά στη Ρωσία απ’ ό,τι στην Ιαπωνία, αναφέρεται σε δήλωση που εκδόθηκε από τον Λευκό Οίκο.
Η εκτόξευση χρησιμεύει ως κάλεσμα προς όλες τις χώρες να εφαρμόσουν ισχυρότερες κυρώσεις εναντίον της Βόρειας Κορέας, προσθέτει η Ουάσιγκτον.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προειδοποιούσε στα τέλη Απριλίου ότι είναι πιθανή μια «μεγάλη σύγκρουση» με τη Βόρεια Κορέα, δήλωσε ότι «δεν μπορεί να φανταστεί πως η Ρωσία είναι ευχαριστημένη» με την τελευταία πυραυλική δοκιμή από τη Βόρεια Κορέα.

Σύμφωνα με το Τόκιο, ο πύραυλος έκανε πτήση διάρκειας περίπου 30 λεπτών κι έπεσε στη Θάλασσα της Ιαπωνίας, ενώ ο νοτιοκορεάτικος στρατός ανέφερε πως ο πύραυλος διένυσε μια απόσταση περίπου 700 χιλιομέτρων.

Η προηγούμενη δοκιμή πυραύλου της Βόρειας Κορέας, η οποία είχε γίνει πριν από δύο εβδομάδες, ήταν αποτυχημένη, καθώς καταστράφηκε ελάχιστα λεπτά μετά την απογείωσή του.
Η Πιονγκγιάνγκ έχει κάνει τέσσερις αλλεπάλληλες αποτυχημένες δοκιμές τους τελευταίους δύο μήνες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ιαπωνίας τόνισε πως η εκτόξευση «αποτελεί σαφή παραβίαση αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, δήλωσε ότι τα συστήματα επιτήρησης που διαθέτει εντόπισαν την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου που δεν αποτέλεσε απειλή για τη ρωσική εθνική ασφάλεια.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ «συζήτησαν λεπτομερώς την κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο» στη διάρκεια συνάντησής τους στο Πεκίνο και «τα δύο μέρη εξέφρασαν την ανησυχία τους για την κλιμάκωση των εντάσεων», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η Κίνα κάλεσε παράλληλα σε αυτοσυγκράτηση και ζήτησε απ’ όλες τις πλευρές.

Εξάλλου ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε δήλωσε:

«Θα συνεχίσουμε να έχουμε στενό συντονισμό με τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα για να απαντήσουμε στην κατάσταση στη Βόρεια Κορέα», δήλωσε ο Άμπε στους δημοσιογράφους.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος