Τζο Μπάιντεν: Μήνυμα συνεργασίας με την Ε.Ε για Τουρκία, Δ. Βαλκάνια και Καύκασο

Την ανάγκη συντονισμού κ συνεργασίας ΗΠΑ- ΕΕ στα θέματα της Τουρκίας των δυτικών Βαλκανίων κ του Καυκάσου εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατά την διάρκεια της συμμετοχής του στην σύνοδο κορυφής ΕΕ σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ Λένα Αργύρη.

Υπενθυμίζεται πως τελευταία φορά που υπήρξε συμμετοχή Αμερικανού προέδρου σε σύνοδο κορυφής της Ε.Ε ήταν επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα το 2009.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν  πήρε μέρος  μέσω τηλεδιάσκεψης την Πέμπτη 25/3, καθώς και οι δύο πλευρές προσπαθούν να ανανεώσουν τους δεσμούς τους, έπειτα από τέσσερα δύσκολα χρόνια, επί προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ.

Μετά από ένα σκληρό μπρα ντε φερ για το προσχέδιο της συνόδου μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Βρυξελλών τελικά το κείμενο παραπέμπει σε κυρώσεις, εφόσον η Τουρκία επαναλάβει μονομερείς ενέργειες ή παραβατική συμπεριφορά που θίγει συμφέροντα κρατών – μελών της Ε.Ε,  αποσπώντας  και την ικανοποίηση Αθήνας και Λευκωσίας.

Η Τουρκία και η Ανατολική Μεσόγειος είναι σημαντική προτεραιότητα για την ΕΕ για τα κράτη μέλη υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ κατά τη συνέντευξη τύπου μετά την τηλεδιάσκεψη κορυφής. Έκανε λόγο για «δύσκολη συζήτηση» σημειώνοντας με νόημα ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που είχαμε αυτή τη συζήτηση».

Η κοινή δήλωση  βασίζεται στην Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ύπατου Εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, αλλά και στις προηγούμενες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που αφορούν στην Τουρκία και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

 Ειδικά για τις τελευταίες οι ΗΠΑ έχουν επιδείξει  το ενδιαφέρον τους με πολλούς τρόπους, όπως για παράδειγμα η έλευση του αεροπλανοφόρου “Αιζενχάουερ” στη Βάση της Σούδας και προσδοκούν στην συνεργασία και της Ε.Ε. Είναι χαρακτηριστικό ότι από αμερικανικής πλευράς δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στην επικοινωνία του προέδρου με τον Έλληνα πρωθυπουργό, των οποίων  η  συνομιλία έγινε σε καλό κλίμα μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ.

Οι ΗΠΑ έχουν διακηρύξει πρόσφατα σε όλους του τόνους οτι επιθυμούν την αναζωογόνηση των σχέσεων τους  με την Ε.Ε  και την συνεργασία των δύο πλευρών για την αντιμετώπιση της πανδημίας και της κλιματικής αλλαγής αλλά και η εμβάθυνση της «μεγαλύτερης εμπορικής και επενδυτικής σχέσης στον κόσμο». Επίσης οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται και για τα θέματα της Κίνας όπου πολλά ευρωπαϊκά κράτη αναπτύσσουν συμφέροντα, αλλά και της Ρωσίας που σε κάθε περίπτωση η Ε.Ε μπορεί να “συμπλεύσει” όπως δείχνουν και οι πρόσφατες εξελίξεις.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος