Τραγικό τέλος για το αγνοούμενο υποβρύχιο στην Ινδονησία – Έσπασε σε τρία κομμάτια

Το θρίλερ με το αγνοούμενο υποβρύχιο στα ανοιχτά του Μπαλί είχε τραγικό τέλος. Το υποβρύχιο, το οποίο έσπασε σε τρία κομμάτια, βρέθηκε στον βυθό στη Θάλασσα του Μπαλί, είπε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Γιούντο Μαργκόνο. Οι Ινδονησιακές αρχές είχαν εντοπίσει σκόρπια αντικείμενα που βρίσκονταν στο εσωτερικό του.

Ο πρόεδρος της Ινδονησίας Τζόκο Ουιντόντο δήλωσε  ότι ενημερώθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό της χώρας πως ένα αγνοούμενο από την Τετάρτη υποβρύχιο εντοπίστηκε βυθισμένο στη θάλασσα του νησιού Μπαλί και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των 53 μελών του πληρώματος.

“Ο στρατός και το Πολεμικό Ναυτικό άλλαξαν το καθεστώς του υποβρυχίου KRI Nanggala 402 από ‘αγνοούμενο’ σε ‘βυθισμένο'”, δήλωσε ο ίδιος στους δημοσιογράφους. “Όλοι οι Ινδονήσιοι εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη για την τραγωδία στις οικογένειες του πληρώματος”, πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ινδονησίας, Χάντι Τζατζάντο, επιβεβαίωσε στους δημοσιογράφους ότι και τα 53 μέλη του πληρώματος σκοτώθηκαν.

Τραγικό τέλος για το αγνοούμενο υποβρύχιο στην Ινδονησία – Έσπασε σε τρία κομμάτια
EPA/MADE NAGI

Εκατοντάδες στρατιωτικοί και περίπου 20 πλοία είχουν κινητοποιηθεί για να εντοπίσουν του υποβρύχιο που αγνοείται από την Τετάρτη όταν συμμετείχε σε στρατιωτικά γυμνάσια.

Το Πολεμικό Ναυτικό της Ινδονησίας είχε εκτιμήσει τότε ότι τα μέγιστα αποθέματα οξυγόνου που διέθετε το πλήρωμα σε περίπτωση βλάβης στην παροχή ηλεκτροδότησης είναι 72 ώρες, οι οποίες εξέπνευσαν περίπου στις 2:00 τα ξημερώματα του Σαββάτου τοπική ώρα, γεγονός που καθιστά σχεδόν αδύνατο το ενδεχόμενο να έχει επιζήσει το πλήρωμα.

Τα συντρίμμια που βρέθηκαν “δεν θα μπορούσαν να έχουν προέλθει από το υποβρύχιο παρά μόνο έπειτα από ακραία πίεση ή ζημιές στο σύστημα εκτόξευσης τορπιλών”, διευκρίνισε ο ίδιος.

Το Πολεμικό Ναυτικό εντόπισε πολλά αντικείμενα, ανάμεσά τους και ένα κομμάτι του συστήματος εκτόξευσης τορπιλών και ένα μπουκάλι γράσο το οποίο χρησιμοποιείται για το λάδωμα του περισκοπίου του υποβρυχίου. Επίσης στη θάλασσα βρέθηκε ένα χαλάκι προσευχής.

Πετρελαιοκηλίδα που εντοπίστηκε την Πέμπτη στην περιοχή όπου είχε καταδυθεί το υποβρύχιο ενδέχεται να σημαίνει ότι υπήρξε διαρροή καυσίμων από αυτό, κάτι που ίσως υποδηλώνει ότι έχει υποστεί ζημιές, σύμφωνα με ειδικούς.

Εξάλλου ο στρατός δεν διευκρίνισε για ποιο λόγο το υποβρύχιο είχε πλήρωμα 53 ανθρώπων, ενώ κανονικά δεν προβλέπεται να έχει περισσότερους από 40.

Αυτού του είδους τα υποβρύχια μπορούν να αντέξουν στην πίεση σε βάθος 300 με 400 μέτρων. Πιο βαθιά, όπου η πίεση του νερού είναι μεγαλύτερη, υπάρχει κίνδυνος να διαρραγεί το κύτος τους.

Στην περιοχή έχουν σταλεί ενισχύσεις από τις ΗΠΑ, την Ινδία και τη Μαλαισία.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος