Τουρκικό ΥΠΕΞ: “Η ΕΕ υπερβαίνει τα όριά της – Τα ελληνικά νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα”

Την αντίδρασή του στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ εκφράζει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, αναφέροντας ότι η ΕΕ υπερβαίνει τα όρια και τις αρμοδιότητές της, καλώντας την Τουρκία να σταματήσει τις έρευνες και γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Επαναλαμβάνει ότι τα νησιά και ειδικά το Καστελόριζο δεν έχουν υφαλοκρηπίδα.

Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει:

«Οι λόγοι της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο είναι η Ελλάδα και η «Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου», με τις μαξιμαλιστικές και κατά του διεθνούς δικαίου ενέργειες και απαιτήσεις τους. Η άνευ όρων υποστήριξη της ΕΕ, με το πρόσχημα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης σε αυτό το «δίδυμο», που προσπαθεί να αγνοεί τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο, αυξάνει την ένταση.

Η ΕΕ υπερβαίνει τα όριά της με το να επικρίνει τις δραστηριότητες της χώρας μας για έρευνα υδρογονανθράκων στην υφαλοκρηπίδα μας και με το να απαιτεί να τις διακόψουμε. Διότι, όπως επιβεβαιώνεται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, η ΕΕ δεν έχει καμία αρμοδιότητα στο θέμα αυτό. Αυτή η απαίτηση αντιβαίνει τόσο στο κεκτημένο της ΕΕ όσο και στο διεθνές δίκαιο.

Καλούμε την ΕΕ και τα κράτη μέλη της να μην υποστηρίξουν τις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις της Ελλάδας που είναι αντίθετες προς το διεθνές δίκαιο, με το πρόσχημα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Η Ελλάδα δεν είναι ένα κράτος-αρχιπέλαγος. Είναι αντίθετο προς το διεθνές δίκαιο και τη νομολογία ότι τα ελληνικά νησιά, ειδικά το Καστελόριζο, διαθέτουν υφαλοκρηπίδα.

Η Τουρκία δίνει πάντα έμφαση στο διάλογο και τη διπλωματία, αλλά όταν η ΕΕ προσφεύγει στη γλώσσα των κυρώσεων δεν βοηθά στην επίλυση των υφιστάμενων προβλημάτων, ίσα ίσα αυξάνει την αποφασιστικότητα της χώρας μας. Η Τουρκία, παρά το ότι βρίσκεται αντιμέτωπη με παράνομες συμμαχίες, θα συνεχίσει να προστατεύει με αποφασιστικότητα τα δικά της συμφέροντα και των Τουρκοκυπρίων.

Εάν υπάρχει βούληση για μια ειλικρινή λύση, η Ελλάδα και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου πρέπει να αντιληφθούν ότι αυτή η κατάσταση δεν είναι βιώσιμη και ότι όσοι βρίσκονται πίσω από αυτούς δεν πρέπει να κάνουν λάθος υπολογισμούς. Κατά συνέπεια, εάν η ΕΕ θέλει λύση στην ανατολική Μεσόγειο, θα πρέπει να ενεργήσει αμερόληπτα και να γίνει ένας ειλικρινής διαμεσολαβητής».

Πηγή: ΕΡΤ / Ανταπόκριση: Αριάνα Φερεντίνου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος