Τουρκία: Βαριές ποινές στους δουλέμπορους που οδήγησαν στον θάνατο τον Αιλάν

Η εικόνα του τρίχρονου Αϊλάν, του προσφυγόπουλου από τη Συρία, που ξεβράστηκε νεκρό πριν από 5 χρόνια στα τουρκικά παράλια είχε συγκλονίσει τον πλανήτη. Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε τρεις δουλέμπορους, σε 182 χρόνια κάθειρξης τον καθένα, για το θάνατο πέντε προσφύγων, μεταξύ των οποίων και του Αϊλάν.

Σε συνολική κάθειρξη 546 ετών, 182 ετών ο κάθε ένας, καταδικάστηκαν από τουρκικό δικαστήριο στα Μούγλα οι 3 διακινητές ανθρώπων που στις 2 Σεπτεμβρίου του 2015 διοργάνωσαν το μοιραίο ταξίδι της οικογένειας Κούρντι από τα τουρκικά παράλια προς την Κω με φουσκωτή βάρκα που ναυάγησε χωρίς να φτάσει στον προορισμό της.

Η Τουρκάλα φωτορεπόρτερ Νιλουφέρ Ντεμίρ απαθανατίζει το άψυχο κορμάκι του μόλις 3 ετών Αϊλάν Κούρντι σε αμμουδιά της Αλικαρνασσού προκαλώντας παγκόσμια συγκίνηση για το δράμα των προσφύγων.

Οι τρεις κατάδικοι που κρίθηκαν ένοχοι για τη διακίνηση ανθρώπων και πρόκληση πολλαπλών θανάτων θα εκτίσουν τις ποινές τους που ισοδυναμούν με ισόβια στις φυλακές Καρατάς στην επαρχία Άδανα.

Σε εκείνο το ναυάγιο έχασαν τη ζωή τους οι 7 από τους 16 επιβαίνοντες ανάμεσά τους και ο μεγαλύτερος αδελφός του Αϊλάν, Γκαλίπ, 5 ετών και οι μητέρα τους Ριχάν. Και οι τρεις τους κηδεύτηκαν στο Κομπάνι δύο μέρες μετά. Ο πατέρας και μοναδικός επιζών της οικογένειας δήλωσε πως είχε πληρώσει τους διακινητές 5.860 δολάρια για το θαλάσσιο πέρασμα και τα σωσίβια που αποδείχτηκαν ψεύτικα.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος