Τουρκία: Ο Ερντογάν απέλυσε και τον υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας

Ανταπόκριση – Κωνσταντινούπολη: Αριάνα Φερεντίνου

Σύμφωνα με προεδρικό διάταγμα που δημοσιεύτηκε σήμερα στην Εφημερίδα της Τουρκικής Κυβερνήσεως, ο Ερντογάν απέλυσε τον υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας Μουράτ Τσετίνκαγια και τον αντικατέστησε με τον Μουσταφά Ντουμάν.

Στις 20 Μαρτίου με αντίστοιχο προεδρικό διάταγμα ο Τούρκος πρόεδρος είχε απομακρύνει από τα καθήκοντα του ως Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, τον Νατζί Αγμπάλ, δυο ημέρες αφού ο Αγμπάλ είχε αυξήσει τα τραπεζικά επιτόκια σε 19% στο πλαίσιο προσπάθειας συγκράτησης του τουρκικού νομίσματος.

Σύμφωνα με τον σημερινό τουρκικό τύπο ο νέος υποδιοικητής ήταν αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής της Morgan Stanley Securities Inc.

Προς ιστορικό χαμηλό η λίρα

Σύμφωνα με το Reuters, το τουρκικό νόμισμα νωρίτερα υποχωρούσε περίπου 0,7% στις 8,28 λίρες ανά δολάριο, καταγράφοντας απώλειες για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση και πλησιάζοντας περισσότερο στο ιστορικά χαμηλό των 8,58 λιρών.

Η λίρα έχασε περίπου το 10% της αξίας της την περασμένη εβδομάδα, καθώς ο διορισμός του Σαχάπ Καβτσίογλου, ενός επικριτή των υψηλών επιτοκίων, ως επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας προκάλεσε φόβους ότι θα αντέστρεφε τις πρόσφατες αυξήσεις των επιτοκίων.

Ο Καβτσίογλου υποβάθμισε τη Δευτέρα τις προσδοκίες μίας μείωσης των επιτοκίων τον Απρίλιο ή τους επόμενους μήνες, αλλά οι δηλώσεις του δεν μπόρεσαν να στηρίξουν τη λίρα καθώς δεν αποτελούσαν ένα κατηγορηματικό «όχι» στις μειώσεις επιτοκίων, σύμφωνα με αναλυτή της Commerzbank.

Η αναταραχή στην αγορά προκάλεσε επίσης ανησυχίες για περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls), αν και ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Ερντογάν δήλωσε χθες, Δευτέρα, ότι δεν εξετάζονται τέτοιες κινήσεις.

Ο Τσετίνκαγια πρόκειται να αντικατασταθεί από τον Μουσταφά Ντουμάν, ο οποίος ήταν επόπτης (normal supervisor) και μέλος του διοικητικού συμβουλίου στη θυγατρική της Morgan Stanley στην Τουρκία, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται οι Financial Times.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος