Τουρκία: Νέα «Μαρία Αντουανέτα» η Εμινέ Ερντογάν – Κάλεσε τους φτωχούς να μειώσουν το φαγητό (video)

Τη δόξα της Μαρίας Αντουανέτας φαίνεται πως ζήλεψε η Εμινέ Ερντογάν, που κάλεσε τα δοκιμαζόμενα από τη φτώχεια νοικοκυριά στην Τουρκία να μειώσουν τις μερίδες του φαγητού τους… Σήμερα; Οι Τούρκοι «περιποιούνται» την πρώτη κυρία αναλόγως… Την ώρα μάλιστα, που είναι διαβόητη η λατρεία της για τις πολυτελείς φίρμες και ενώ ο σύζυγός της σχεδιάζει φαραωνικά έργα.

Ως προσβολή για τον κόσμο που αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, είδε η κοινή γνώμη της Τουρκίας την προτροπή της Εμινέ Ερντογάν να εξοικονομήσουν φαγητό. Κάποιοι τονίζουν πως δεν ζει στην πραγματικότητα, άλλοι την παρομοιάζουν ακόμη και ως μια άλλη «Μαρία Αντουανέτα».

«Στην πραγματικότητα αυτό που ειπώθηκε είναι σαν ύβρις. Μοιάζει λίγο με την ιστορία της Μαρίας Αντουανέτας, όπου στην επανάσταση του 1789 στη Γαλλία έλεγε στους πεινασμένους Παριζιάνους να φάνε παντεσπάνι» σχολίασε ο πολιτικός αναλυτής Τζεγκίζ Αντάρ.

Η τουρκική οικονομία κατρακυλά και πολλοί είναι εκείνοι που ζουν στο καθεστώς φτώχειας…

Η λύση για τη σύζυγο του προέδρου Ερντογάν είναι να τρώει ο κόσμος λιγότερο… Ουδέποτε στο παρελθόν υπήρξε τέτοια δήλωση από σύζυγο προέδρου, τονίζει η αντιπολίτευση.

«Ας μειώσουμε τις μερίδες μας. Να μην αποθηκεύουμε τρόφιμα που ξέρουμε ότι θα χαλάσουν. Να καταναλώνουμε φρούτα και λαχανικά εποχής» δήλωσε η Εμινέ Ερντογάν.

«Υπό ποιες συνθήκες προτείνει να μικρύνουν οι μερίδες; Θα σας πω, υπό ποιες συνθήκες. Ο πληθωρισμός έχει ξεφύγει τα όρια, Η ανεργία είναι ανεξέλεγκτη, η φτώχεια είναι ανεξέλεγκτη» τόνισε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του HDP, Σαρουχάν Ολουτς.

Σκληρή κριτική και από δημοσιογράφους, που χαρακτηρίζουν ντροπή τις δηλώσεις, την ώρα που τα τελευταία στοιχεία δείχνουν πως πάνω από 40 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στα όρια της πείνας.

«Είναι η Πρώτη Κυρία σε αυτήν τη χώρα και είναι τόσο αποκομμένη από τη ζωή, τον κόσμο, το παρελθόν της και το σήμερα! Τι σημαίνει να μειώσουμε τις μερίδες, θα μπορούσε να κάνει μια λογική πρόταση, να τη συζητήσουμε, αλλά τι σημαίνει να μειώσουμε τις μερίδες;» είπε ο δημοσιογράφος Αϊσενούρ Αρσλάν.

Η Εμινέ Ερντογάν, που βρίσκεται 43 χρόνια στο πλευρό του συζύγου της, έχει και στο παρελθόν προκαλέσει αντιδράσεις, κυρίως για τα ακριβά της γούστα, όπως η τσάντα του οίκου Hermes με την οποία είχε θεαθεί πριν μερικά χρόνια. Το κόστος έφτανε τις 50.000 δολάρια.

Πάντως, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως δύσκολα οι δηλώσεις της θα έχουν πολιτικές επιπτώσεις για το κυβερνών κόμμα.

Επιμέλεια: Ζέτα Κονταξή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος