Τουρκία: “Λίστα υπόπτων” για την εξαφάνιση του Τζ. Κασόγκι από την Sabah

Την ώρα που και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δηλώνει άγνοια για το τι συνέβη στον Σαουδάραβα δημοσιογράφο Τζαμάλ Κασόγκι, τα ίχνη του οποίου χάθηκαν πριν από μία εβδομάδα στην Τουρκία μετά την είσοδό του στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah της Τουρκίας δημοσιεύει 15 ονόματα Σαουδάραβων καταλογίζοντας στο Ριάντ ότι εμπλέκεται στην υπόθεση. Σύμφωνα πάντως με την βρετανική εφημερίδα Daily Mail που επικαλείται πηγές προσκείμενες στη βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας, ο Κασόγκι απήχθη, και από την Τουρκία μεταφέρθηκε με ιδιωτικό τζετ στην πατρίδα του όπου και κρατείται.

https://twitter.com/bassiounib/status/1049943843536363520

Η εφημερίδα δημοσίευσε τα ονόματα και το έτος γεννήσεως “15 μελών των σαουδαραβικών υπηρεσιών ασφαλείας” που υποστηρίζει ότι έφθασαν στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης στις 2 Οκτωβρίου.

“Βίντεο -χρονικό” προβάλλεται ήδη από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Ο τουρκικός τηλεοπτικός σταθμός NTV πρόβαλε βίντεο που, όπως υποστηρίζει, δείχνει την 15μελή “ομάδα κρούσης της οποίας ηγείτο ο επικεφαλής της ιατροδικαστικής υπηρεσίας της Σαουδικής Αραβίας” να φθάνει στο αεροδρόμιο Ατατούρκ, της Κωνσταντινούπολης. Επίσης στο βίντεο εμφανίζεται ένα μεγάλο φορτηγό να φθάνει στην οικία του γενικού πρόξενου, δύο ώρες μετά την είσοδο του Κασόγκι στο προξενείο. Την ίδια μέρα, δύο αεροσκάφη αναχωρούν προς Κάιρο και Ντουμπάι, σύμφωνα με το βίντεο που εμφανίζει και το σενάριο ο Κασόγκι να δολοφονήθηκε και το πτώμα του να τεμαχίστηκε.

Ο Κασόγκι εθεάθη για τελευταία φορά πριν από μια εβδομάδα να μπαίνει στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη για να πάρει κάποια έγγραφα σχετικά με τον γάμο του που επρόκειτο σύντομα να τελέσει.

Η μνηστή του, η οποία τον περίμενε απ΄έξω, είπε ότι ποτέ δεν βγήκε από το κτίριο και τουρκικές πηγές υποστήριξαν ότι ο Κασόγκι, ο οποίος υπήρξε δριμύς επικριτής των αρχών της χώρας του, δολοφονήθηκε μέσα στη διπλωματική αποστολή. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η 33χρονη Τουρκάλα απευθύνει έκκληση στον Ντόναλντ Τραμπ να βοηθήσει στην εξιχνίαση της υπόθεσης.

Η κυβέρνηση Τραμπ, αρχικά σιωπηλή στο θέμα του Τζαμάλ Κασόγκι, αποφάσισε να αναφερθεί στην υπόθεση ενώ στο Κογκρέσο, ισχυροί γερουσιαστές και βουλευτές εξέφρασαν αποτροπιασμό στην υπόθεση της δολοφονίας του δημοσιογράφου.

«Πολλοί άνθρωποι θα βγάλουν το συμπέρασμα ότι η σαουδαραβική κυβέρνηση έχει εξελιχθεί σε κράτος-παρία, πράγμα που θα περιπλέξει την κατάσταση για την αμερικανική κυβέρνηση», λέει ο Τζέραλντ Φάιερσταϊν, πρώην διπλωμάτης, που έχει υπηρετήσει πρεσβευτή στη Υεμένη και σήμερα είναι εμπειρογνώμων του Middle East Institute στην Ουάσινγκτον.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες ανήσυχος για την τύχη του σαουδάραβα δημοσιογράφου, συνεργάτη της Washington Post και επικριτή του καθεστώτος του Ριάντ.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, κάλεσε το Ριάντ «να υποστηρίξει την διεξαγωγή μίας «εις βάθος έρευνας» και με «κάθε διαφάνεια», γεγονός που συνιστά αλλαγή τόνου εκ μέρους της Ουάσινγκτον.

Στο μεταξύ τα ξενοδοχεία Wyndham και Movenpick της Κωνσταντινούπολης αρνήθηκαν να σχολιάσουν το τουρκικό δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο διανυκτέρευσαν εκεί οι 15 ύποπτοι, αφού βρίσκονται στην ίδια συνοικία με το προξενείο της Σαουδικής Αραβίας.

Η Σαουδική Αραβία έχει απορρίψει ως αβάσιμες τις κατηγορίες ότι δολοφόνησε ή απήγαγε τον Κασόγκι, ενώ οι σαουδαραβικές αρχές δεν έχουν ακόμη σχολιάσει το δημοσίευμα της Sabah.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος