Τουρκία: Κύμα συλλήψεων κατά στελεχών του φιλοκουρδικού κόμματος HDP

Δεκάδες στελέχη του φιλοκουρδικού Κόμματος Δικαιοσύνης των Λαών (HDP), το οποίο κινδυνεύει να τεθεί εκτός νόμου συνέλαβε την Τετάρτη η αστυνομία στην Τουρκία.

Την Τετάρτη εισαγγελέας προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας με αίτημα να απαγορευθεί το HDP για φερόμενες σχέσεις του με Κούρδους μαχητές. Η κίνηση αυτή εκτιμάται ως  κορύφωση της πολυετούς καταστολής που ασκείται εναντίον του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος της Τουρκίας. Το HDP κατήγγειλε ένα “πολιτικό πραξικόπημα” και επιβεβαίωσε τη σύλληψη 36 στελεχών του.

«Δέκα στελέχη του HDP συνελήφθησαν στην Άγκυρα, άλλα 10 στην Κωνσταντινούπολη, 15 στα Άδανα και 11 στο Κοτσαέλι και το Εσκί Σεχίρ, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης. Όλοι τους κατηγορούνται για σχέσεις με τους Κούρδους αντάρτες.

To HDP είναι στόχος διώξεων από το 2016, χρονιά κατά την οποία συνελήφθη ο πρόεδρός του Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο οποίος παραμένει υπό κράτηση παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την απελευθέρωσή του.

Στο κατηγορητήριο εναντίον του κόμματος ο εισαγγελέας επαναλαμβάνει τις κατηγορίες του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι το HDP συνδέεται “με οργανικό τρόπο” με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), που θεωρείται “τρομοκρατική οργάνωση” από την Άγκυρα, την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Ο εισαγγελέας ζητεί επίσης να απαγορευθεί σε 687 μέλη του HDP, ανάμεσά τους ο Ντεμιρτάς και οι νυν πρόεδροι του κόμματος, να συμμετέχουν στην πολιτική για πέντε χρόνια.

Την Τετάρτη το τουρκικό κοινοβούλιο στέρησε τη βουλευτική ιδιότητα από τον φιλοκούρδο βουλευτή Ομέρ Φαρούκ Γκεργκερλιόγλου, γνωστού για την δριμεία κριτική που ασκεί στον Ερντογάν.

Εξάλλου σήμερα η αστυνομία συνέλαβε στην Κωνσταντινούπολη τον πρόεδρο της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (IHD) Οζτούρκ Τουρκντογάν στη διάρκεια έρευνας στο σπίτι του, όπως ανακοίνωσε η μη κυβερνητική οργάνωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, dpa

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος