Tέταρτη επέτειος από το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου και ο Τούρκος Πρόεδρος κατέθεσε λουλούδια στο μνημείο μπροστά από το Προεδρικό Μέγαρο στην Άγκυρα και κάλεσε τα μέλη της Εθνοσυνέλευσης να προστατέψουν τη μνήμη των μαρτύρων, όπως συνηθίζει να αποκαλεί τους περισσότερους από 250 νεκρούς του πραξικοπήματος.
Το χρονικό
Το βράδυ της 15ης Ιουλίου του 2016 αποτυπώθηκε στη συλλογική μνήμη της Τουρκίας ως το “αποτυχημένο πραξικόπημα”. Επρόκειτο για το πέμπτο κατά σειρά πραξικόπημα που γινόταν από το 1960.
Αλλά από την εποχή του τότε Στρατηγού Τζεμάλ Γκιουρσέλ κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι.
Το 2016 το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης βρισκόταν ήδη 14 χρόνια στην εξουσία και ο τότε πρωθυπουργός Ερντογάν είχε γράψει με απόλυτη ακρίβεια το σενάριο της πολιτικής του εξέλιξης αλλά και της μελλοντικής πορείας της χώρας του.
Η αλλαγή του Συντάγματος και η μετάβασή του στην Προεδρία της χώρας με πολύ ενισχυμένες εξουσίες ήταν απλώς θέμα χρόνου.
Η επόμενη μέρα θα σηματοδοτήσει την έναρξη ενός νέου πολιτικού κεφαλαίου για την Τουρκία.
Ο Ερντογάν θα υποδείξει ως “εγκέφαλο” του πραξικοπήματος τον άνθρωπο με τον οποίο συμπορεύτηκε τα πρώτα χρόνια της πολιτικής του πορείας, τον αυτοεξόριστο στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ Φετουλάχ Γκιουλέν.
Ο Ερντογάν θα κυνηγήσει με μανία το φάντασμα του Γκιουλέν στα γρανάζια της κρατικής μηχανής.
Θα απομακρυνθούν από τις θέσεις τους 130.000 δημόσιοι υπάλληλοι και περισσότεροι από 33.000 αστυνομικοί και 4.00 δικαστές.
Θα οδηγηθούν σε αστυνομικά τμήματα σχεδόν μισό εκατομμύρια πολίτες και θα φυλακιστούν 80.000.
Η κυβέρνηση θα βάλει λουκέτο σε 164 μέσα ενημέρωσης, 1769 κυβερνητικές οργανώσεις και 1.058 εκπαιδευτικά ιδρύματα για σχέσεις με το Κίνημα Γκιουλέν.
Οι καταγγελίες για βασανιστήρια θα κινητοποιήσουν τους οργανισμούς ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και το Συμβούλιο της Ευρώπης.
Ο Ερντογάν θα συμμαχήσει με τον ηγέτη των Γκρίζων Λύκων Ντεβλέτ Μπαχτσελί και θα αλλάξει το Σύνταγμα της χώρας του.
Την ίδια στιγμή, το κυβερνών κόμμα ελέγχει πλήρως το σύνολο των μέσων ενημέρωσης. 200 δημοσιογράφοι βρίσκονται στις τουρκικές φυλακές και η Τουρκία καταλαμβάνει μία από τις τελευταίες θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη όσον αφορά στην ελευθερία του τύπου.
Πηγή: ΕΡΤ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος