Τουρκία: Εγκαίνια πυρηνικού αντιδραστήρα με ομιλίες Ερντογάν – Πούτιν (video)

Στην διαδικτυακή τελετή εγκαινίων του πυρηνικού σταθμού στο Ακκουγιού της Τουρκίας συμμετείχαν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Βλάντιμιρ Πούτιν. Οι δύο ηγέτες υποσχέθηκαν να βελτιώσουν τη διμερή συνεργασία με τον πρόεδρο της Τουρκίας να αξιοποιεί την περίσταση για να τονίσει το ρόλο της συνεργασίας αυτής στην περιφερειακή σταθερότητα.

Λίγο νωρίτερα, μιλώντας στην κοινοβουλευτική του ομάδα ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι «Η μονάδα πυρνητικής ενέργειας του Άκκουγιού θα λειτουργεί 24/7, κάθε ημέρα του χρόνου, και θα παράγει ηλεκτρισμό με ισχύ 4,800 megawatts. Μόνο η μονάδα αυτή, είπε θα καλύπτει το 10% των αναγκών της χώρας.

Στην ίδια ομιλία, ο Ερντογάν υπερασπίστηκε για άλλη μια φορά τον γαμπρό του και παραιτηθέντα υπουργό Οικονομικών και προηγουμένως υπουργό Ενέργειας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Καταφέρθηκε κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης με υποτιμητικό τρόπο εξαιτίας που ασκεί το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα για το έλλειμα στα συναλλαγματικά αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας ενώ ο Μπαϊράκ ήταν υπουργός. Ο Ερντογάν είπε ότι δεν λείπει τίποτα, όλα τα χρήματα βρίσκονται στο ταμείο της Τράπεζας.

Ο Τούρκος πρόεδρος επίσης είπε ότι ενώ ο Αλμπαϊράκ ήταν υπουργός Ενέργειας, η Τουρκία αγόρασε 2 πλωτά γεωτρύπανα και 3 σκάφη σεισμολογικών ερευνών. «Και τώρα θα πάρουμε και άλλο ένα πλωτό γεωτρύπανο», είπε προσθέτοντας: «Ο στόλος γίνεται ίσως ένας από τους πιο ισχυρούς στον κόσμο. Αν θέλω μπορώ να τον νοικιάσω. Αυτά ενοικιάζονται για πολύ σημαντικά ποσά.»

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ακόμη ότι και ο πυρηνικός σταθμός Άκκουγιου ξεκίνησε επί θητείας Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Σχετικά με τη σημερινή τελετή είπε:

“Πρώτα ο Αλλάχ θα θέσουμε τον θεμέλιο λίθο με τον κ. Πούτιν για τον τρίτο αντιδραστήρα. Μετά από 3-4 μήνες θα έρθει η σειρά και για τον θεμέλιο λίθο του τέταρτου αντιδραστήρα”.

Κωνσταντινούπολη- ανταπόκριση: Αριάννα Φερεντίνου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος