Τουρκία: Δημοσιογράφοι κατά του νομοσχεδίου που ποινικοποιεί την «παραπληροφόρηση»

Array

Το κοινοβούλιο της Τουρκίας συζητά ένα εξαιρετικά αμφιλεγόμενο σχέδιο νόμου, σύμφωνα με το οποίο θα ποινικοποιηθεί η «παραπληροφόρηση» και η διάδοση ψευδών ειδήσεων. Το νομοσχέδιο προβλέπει να τιμωρείται με φυλάκιση ενός έως τριών ετών η διάδοση fake news και η δημοσιογραφική ταυτότητα να αφαιρείται από τους δημοσιογράφους οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι γι’ αυτό το αδίκημα.

Οι ενώσεις και τα συνδικάτα δημοσιογράφων καταγγέλλουν το νομοσχέδιο χαρακτηρίζοντάς το απόπειρα λογοκρισίας εκ μέρους της κυβέρνησης. Βουλευτές της αντιπολίτευσης και ΜΚΟ σημειώνουν πως ο νόμος είναι σε μεγάλο βαθμό ασαφής και θα μπορούσε ενδεχομένως να γίνει κατάχρηση από την κυβέρνηση για την περαιτέρω καταστολή της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας, ιδίως των μέσων ενημέρωσης που έχουν αναπτυχθεί στο διαδίκτυο, με αποτέλεσμα την αλλοίωση της Δημοκρατίας.

«Όχι στο νόμο της λογοκρισίας», «Ο ελεύθερος Τύπος είναι προϋπόθεση για τη δημοκρατία» έγραφαν τα πλακάτ στα χέρια δημοσιογράφων, οι οποίοι φορούσαν μαύρες μάσκες για να διαμαρτυρηθούν κατά του νομοσχεδίου και είχαν συγκεντρωθεί την Τρίτη 04/10/2022, μπροστά από το κτήριο της Εθνοσυνέλευσης στην Άγκυρα.

Το νομοσχέδιο, το οποίο είχε κατατεθεί το Μάιο στην Εθνοσυνέλευση από τους βουλευτές του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), υιοθετήθηκε το Σεπτέμβριο από δύο κοινοβουλευτικές επιτροπές.

Η αντιπολίτευση επιχείρησε μάταια να το εμποδίσει. Με πλειοψηφία 334 εδρών στις 581 του κοινοβουλίου για το AKP και τους συμμάχους του, το νομοσχέδιο δεν κινδυνεύει να απορριφθεί.

Το νομοσχέδιο αυτό συνοδεύεται από μια γενικότερη ανησυχία για την επιβίωση του δημοκρατικού χαρακτήρα στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, αν αναλογιστεί κανείς πως η Τουρκία βρίσκεται ήδη στην 149η θέση από τις 180 της κατάταξης του 2022 για την ελευθερία του Τύπου, η οποία συντάχθηκε από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα.

Πηγή: apnews.com

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος