Τουρκία-Δικηγορικοί Σύλλογοι: “Μαύρη” ημέρα η καταστολή της διαδήλωσης των δικηγόρων (video)

Την πορεία που πραγματοποιούσαν δεκάδες πρόεδροι και μέλη από 80 περίπου δικηγορικούς συλλόγους σταμάτησε δια της βίας, χθες στην Άγκυρα ,η Τουρκική αστυνομία. Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει το καθεστώς των δικηγορικών συλλόγων και το οποίο, όπως υποστηρίζουν, στόχο έχει να φιμώσει όσους επικρίνουν την κυβέρνηση κυβέρνησης.

Το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει προτείνει αλλαγές στο σύστημα εκλογής των συλλόγων, υποστηρίζοντας πως με αυτό θα γίνουν πιο δημοκρατικοί και θα αυξήσουν την εκπροσώπηση από τις μικρότερες πόλεις.

Όμως, οι δικηγόροι υποστηρίζουν πως αυτό το μέτρο θα προλειάνει το έδαφος για τη δημιουργία συλλόγων που θα πρόσκεινται φιλικά στην κυβέρνηση.

Στην πλειονότητά τους οι δικηγορικοί σύλλογοι τηρούν ιδιαίτερα επικριτική στάση απέναντι στην κυβέρνηση και τις επιδόσεις της στα ανθρώπινα δικαιώματα και καταγγέλλουν πως το δικαστικό σύστημα έχει βυθισθεί στο χάος, καθώς δικηγόροι φυλακίζονται, φιμώνονται υπερασπιστικές γραμμές και η εμπιστοσύνη στους δικαστές και εισαγγελείς έχει καταρρακωθεί.

“Η πορεία μας στην πρωτεύουσα εμποδίστηκε εντελώς αναίτια και αυτό είναι παντελώς παράνομο”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου της Άγκυρας Ερίντζ Σαγκάν.

“Είναι μία μαύρη ημέρα για την Τουρκία καθώς οι δικηγόροι της εμποδίζονται με βίαιο τρόπο να κάνουν πορεία στην πρωτεύουσα”, πρόσθεσε ο ίδιος. Μετά την παρεμπόδισή τους, οι δικηγόροι ξεκίνησαν καθιστική διαμαρτυρία.

Πηγή:ΕΡΤ/Ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη, Αριάνα Φερεντίνου

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ