Τουρκία: Ανακοινώθηκε και ο νέος Επιτελάρχης – Ανησυχίες για την οικονομία (video)

Απώλειες ύψους 3,5% δέχτηκε η τουρκική λίρα υποχωρώντας στο 4,7:1 έναντι του δολαρίου, πριν συμπληρωθούν 24 ώρες αφότου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ορκίστηκε, κηρύσσοντας το τέλος σε 95 χρόνια κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και την έναρξη της υπερπροεδρίας του, που όπως τόνισε, “αφήνει στο παρελθόν ένα σύστημα που μόνο χάος, πολιτικό και οικονομικό προκάλεσε στη χώρα.”
“Η Τουρκία σκοπεύει να σημειώσει πρόοδο στη διαδικασία ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ένας από τους τρεις μόλις υπουργούς που κράτησαν το χαρτοφυλάκιο τους.

Διπλή υποχώρηση σήμανε νωρίτερα η λίρα, ως αντίδραση στο διορισμό του 40χρονου Μπεράτ Αλμπαϊράκ, του συζύγου της μεγαλύτερης κόρης του Ερντογάν επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών της νέας 17μελούς κυβέρνησής. Επιλέον ανησυχία προκάλεσε το προεδρικό διάταγμα με το οποίο ο Ερντογάν έδωσε στον εαυτό του το προνόμιο να επιλέγει στελέχη του τραπεζικού τομέα, χωρίς τη συναίνεση του διοικητή της τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας.

Το τουρκικό νόμισμα πέφτει εδώ κι εβδομάδες, με οικονομολόγους να προειδοποιούν εναντίον του κινδύνου  υπερθέρμανσης της οικονομίας, ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν εναντιώνεται στις συστάσεις για αύξηση των επιτοκίων.

Ο Αλμπαϊράκ αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών εν μέσω μιας δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, με τον πληθωρισμό αυξημένο, το νόμισμα να υφίσταται καθίζηση και μεγάλο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών λογαριασμών, παρά τη “στιβαρή ανάπτυξη” της τουρκικής οικονομίας.

Ο νέος αρχηγός ΓΓΕΘΑ

Έκπληξη  αποτελεί ο διορισμός του Γενικού Επιτελάρχη Χουλουσί Ακάρ που κατά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος είχε παραμείνει όμηρος των πραξικοπηματιών, ως υπουργού Αμύνης. Το ερώτημα ποιός θα διοριστεί στην θέση του, ως Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του Τουρκικού Στρατού, απαντήθηκε σήμερα το πρωί, από την επίσημη Εφημερίδα της Κυβέρνησης που επιβεβαιώνει ότι ο μέχρι χθες αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού, στρατηγός Γιασάρ Γκιουλέρ, είναι ο νέος επικεφαλής του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας της Τουρκίας.
Ο μέχρι τώρα υπαρχηγός του επιτελείου, ο στρατηγός Ουμίτ Ντουντάρ, διορίσθηκε από την πλευρά του αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού διαδεχόμενος τον στρατηγό Γκιουλέρ.

«Η Δημοκρατία των απολυμένων»

Ιδιαίτερα καυστικός ο γερμανικός τύπος, προειδοποιεί τον “αυταρχικό Ερντογάν”, για πιθανή προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

“Η διολίσθηση της λίρας και ο πληθωρισμός δεν ανακαλούνται με προεδρικά διατάγματα», τονίζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) κρίνοντας αμφίβολο, αν ο Ερντογάν θα καταφέρει να συνεχίσει μέχρι τότε την πολιτική των κρατικά επιδοτούμενων “φτηνών δανείων και των ακριβών εκλογικών παροχών”, αναφέρεται και προστίθεται:

“Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η διαφαινόμενη οικονομική κρίση. Προκειμένου να αποφευχθεί, αίρεται η κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Σε διαφορετική περίπτωση εκφράζονται φόβοι ότι το φθινόπωρο η Άγκυρα θα αναγκαστεί να προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.»

«Οι μαζικές απολύσεις αφορούσαν κατά κύριο λόγο τον στρατό, ενώ επικαλούμενη τον επιφανή αναλυτή  Μετίν Γκιουρτσάν, η εφημερίδα επισημαίνει ότι έχουν απολυθεί τόσοι πολλοί αξιωματικοί, (το 40% των στρατηγών), ώστε πλέον επηρεάζεται το αξιόμαχο του στρατεύματος που απέμεινε. Ήδη μέχρι τις αρχές της χρονιάς, σύμφωνα με τον Γκιουρτσάν, είχε απομακρυνθεί το 40% των στρατηγών και το 20% των υπαξιωματικών».

Στην οικονομία εστιάζει και η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt, υπενθυμίζοντας ότι ο Ερντογάν, που κατά τα λεγόμενά του έχει σπουδάσει Οικονομικά, ισχυρίζεται ότι ο τόκος είναι «μήτηρ κακών», ενώ “επιχειρεί να καθυποτάξει την Κεντρική Τράπεζα.”

“Οι συνέπειες θα ήταν δραματικές για την ήδη κλονισμένη τουρκική οικονομία και την καταρρέουσα λίρα», καταλήγει το δημοσίευμα.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος